Voiko koirani syödä pähkinöitä?

Kesällä ei ole harvinaista järjestää pieniä aperitiiveja yksin, parin kanssa tai ystävien kanssa. Ja kuka sanoo ”aperitiivi”, sanoo usein ”maapähkinät”! Olipa sitten suolattu, suolaton, maustettu tai päällystetty, jokaiselle löytyy jotakin. Oletko koskaan yrittänyt antaa sitä koirallesi? Vaikka tämä ruoka ei olekaan myrkyllistä koirallesi, on silti parempi välttää sen liiallista käyttöä. Kerromme heti miksi!

Voiko koirasi syödä pähkinöitä?

Purkki maapähkinöitä
Tekijät: Catto32 / iStock

Tarjoa joskus muutamia maapähkinöitä herkkupalaksi koirallesi ei aiheuta vaaraa hänen terveydelleen. Lisäksi on usein reseptejä kotitekoisiin herkkuihin maapähkinävoista tehdyille koirille. Tärkeintä on valita puhdas maapähkinävoi ilman lisättyä öljyä, suolaa tai sokeria. Maapähkinöiden kohdalla se on sama asia! Anna vain hänelle kuorittuja ja suolaamattomia maapähkinöitä. Ne eivät ole haitallisia koirallesi, koska ne sisältävät runsaasti proteiinia ja hyviä rasvoja sekä B3- ja E-vitamiinia.

Tämä ruoka on kuitenkin erittäin runsaasti rasvaa, sillä 100 g tavallisia maapähkinöitä edustaa vähintään 600 kaloria! Ja 600 kaloria on melkein pienen 10 kg painavan koiran päivittäinen kokonaiskaloritarve. Kun annat koirallesi kymmenen maapähkinää, hän syö kuusikymmentä kaloria eli 1/10 siitä, mitä hän tarvitsee syödäkseen päivässä ollakseen terve. Joten huomaat, että hyvin harvat maapähkinät riittävät tasapainottamaan nelijalkaisen ystäväsi päivittäisen annoksen. Tämä on riskitekijä, joka tekee hänestä ylipainoisen…

Muutama varotoimenpide

Koira syö herkkua
Krediitit: smiguli / iStock

Maapähkinä on yksi sisältävistä elintarvikkeista kalsiumin oksalaatti. Jos koirasi kärsiivirtsakivitauti (virtsarakon kivet), joten on parempi välttää antamasta hänelle maapähkinöitä missään muodossa. Kalsiumoksalaatti voi todellakin edistää virtsakivien esiintymistä tai uusiutumista.

Maapähkinät ovat myös niitä elintarvikkeita, jotka voivat olla aflatoksiinien saastuttamia. Valitettavasti näitä homeiden tuottamia myrkkyjä, joita ei voi nähdä paljaalla silmällä, on valitettavasti melko korkea karsinogeenisuus. Tavallisesti kaupoista löytyviä maapähkinöitä valvotaan erittäin tiukasti, koska ne on tarkoitettu ihmisravinnoksi. Tällainen saastuminen säilyy siis erittäin harvinainen. Varotoimenpiteenä älä anna maapähkinöitä koirallesi, jos ne ovat mustia ja jos näet niissä tahroja tai hometta.

Mitä maapähkinöiden määrää ei suositella ylitettäväksi?

Kourallinen maapähkinöitä
Tekijät: Daisy-Daisy / iStock

Kuten olemme juuri nähneet, maapähkinät eivät ole haitallisia koirasi terveydelle. On kuitenkin erittäin suositeltavaa olla ylittämättä tiettyä annosta. Jos sinulla on a iso koiravoit mennä ylös 10 g maapähkinöitä. Varten pienistä ja keskikokoisista koiristavoit antaa välillä 2 ja 5 g maapähkinöitä. Näitä lisäherkkuja ei tietenkään tule tarjota koirallesi päivittäin! Parasta on rajoittua siihen kahdesti viikossa max. Tähän tulisi myös liittyä hyvin pieni vähennys koirasi tavanomaiseen annokseen.