Voiko koirani pitää kaunaa?

Onko sinulla tunne, että koirasi on katkera? Kostaako hän huonekalullesi, kun olet poissa? Pidämme usein koston tunteen syynä koiriin, ikään kuin ne olisivat kyenneet tekemään selkämme takana pirullisia suunnitelmia saadaksemme meidät maksamaan poissaolostamme. Mutta mitä se oikeastaan ​​on? Onko piskosi todella kaunaa?

Tietääkö koirasi vihan tunteen?

Koira, joka tuhosi täytetyn eläimen
Tekijät: Photoboyko / iStock

Mennään nopeasti asiaan: ei, koira ei kestä kaunaa! Katun tunne on todella ihmiselle ominaista. Sanoa, että koirasi on katkera tai että hän kostaa, on virhe, koska se ei pidä eläintä sellaisena kuin hän todellisuudessa on. Sinä sitten todistat antropomorfismista, eli omistat koirallesi puhtaasti inhimillisiä tunteita. Lisäksi koirallasi, vaikka hän on kaukana tyhmyydestä, ei ole älyllistä kykyä tuntea kaunaa ja luoda strategioita kostoa varten. Jos koirasi tuhoaa kaiken poissa ollessasi, sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että haluat saada sinut maksamaanmutta näyttää enemmän käyttäytymisongelma jonka syy pitäisi selvittää.

Ehkä koirasi on kyllästynyt? Ehkä hän kärsii eroahdistuneisuudesta? Joka tapauksessa meidän on yritettävä ymmärtää, miksi koirasi käyttäytyy tällä tavallakoska se on eläin, joka elää nykyhetkessä eikä voi siksi kostaa!

Koira elää hetkessä

Haaksirikkoutunut ja kaatunut koira
Tekijät: Iuliia Zavalishina / iStock

Olet varmasti jo kuullut, ettäet rankaise koiraa, jota et ole saanut kiinni teolta. Jos esimerkiksi tulet kotiin ja löydät pissaa makuuhuoneen oven ulkopuolelta, iOn hyödytöntä, jopa haitallista, moittia koiraasi tällä hetkellä., koska hän ei ymmärrä, miksi rankaisit häntä. Nelijalkaisen ystäväsi käsitys ajasta on todellakin erilainen kuin sinun. Se on eläin, joka elää tässä hetkessä!

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että hänellä olisi kultakalamuisti, päinvastoin. Se on yksinkertaisesti sitä, että koira oppii yhdistämällä ja toistamalla. Jos hän esimerkiksi kokee saman asian useita kertoja tietyn tilanteen jälkeen, hän päätyy omaksumaan sopivan käytöksen, nimittäin: pelko, epäluottamus, jännitys jne. Koira muistaa siis täydellisesti hienot hetket sekä traumaattiset hetket. Tätä tarkkailemme säännöllisesti eläinlääkärissä. Useimmat koirat ovat todellakin haluttomia kävelemään kaapin ovesta, koska se ei yleensä ole synonyymi hyvälle ajan kululle. Oli kyse sitten rokotteesta, leikkauksesta tai epämiellyttävästä käsittelystä, koirasi muisto eläinlääkäristä ei useinkaan ole kovin positiivinen ja juuri tästä syystä hän pelkää ajatusta sinne menosta.

Lopuksi, koira ei ole katkera eläin! Hän vain reagoi jo kokemiensa tilanteiden mukaan ja joka jätti häneen miellyttävän muiston tai katkeran vaikutuksen.