Tutkimuksen mukaan kasvissyöjäkoirat ovat terveempiä kuin muut

Kaikki tietävät, että koira on lihansyöjä. Winchesterin yliopisto Englannissa on kuitenkin jonkin verran kyseenalaistanut tämän varmuuden. Itse asiassa siellä tehty tutkimus pyrkii osoittamaan, että kasvisruokavalio olisi koirille hyödyllisempi kuin ”klassinen” lihapohjainen ruokavalio. Joka tapauksessa kasvisruokavalio pystyisi vähentämään koirien terveysongelmien esiintymistiheyttä. Näin on myös miehillä. Useat tieteelliset tutkimukset osoittavat, että kasvissyöminen olisi terveydellemme parempi. Meidän on kuitenkin myönnettävä, että koirien suhteen voimme olla aluksi hieman skeptisempiä.

Tutkimus tehtiin 2536 koiralla

utelias koira haistelee vihanneksia pöydällä
© nikkimel – iStock

Tämä tutkimus suoritettiin vähintään 2 536 koiralla. Ilmeisesti heidän omistajiaan kuulusteltiin kyselylomakkeella. Kysymykset keskittyivät ruokaan ja heidän nelijalkaisten ystäviensä terveydentilaan. Tässä vain vuoden mittaisessa tutkimuksessa huomioidaan erityisesti eläinlääkärikäynnit ja mahdollinen lääkehoito. Koirien paneelista 13 % oli yksinoikeudella kasvissyöjiä ja 87 % liharuokittuja koiria. Tässä toisessa kategoriassa noin kolmasosa söi raakaa lihaa. Kuten olette ymmärtäneet, tutkijat ovat pyrkineet yhdistämään ruokavalion ja eläinlääkärikäyntien tiheyden, ja tulos on selvä…

Eläinlääkärikäynnit harvemmin

Jack Russell parsakaali jaloissaan
© Kira Yan – iStock

Pelkästään kasvistuotteita syövät koirat käyvät eläinlääkärissä harvemmin kuin lihaa syövät. 2536 koiran paneelista lähes puolella (49 %) ns. klassisen kypsennetyn lihan ruokavalion saaneista oli vuoden aikana terveysongelmia. Kasvissyöjäkoirista vain 36 % joutui käymään eläinlääkärissä tai ottamaan lääkkeitä. Kasvissyöjäkoirillemme on sen vuoksi paljon pienempi todennäköisyys kehittyä terveysongelmia kuin keitettyä lihaa syöville koirille.

Lisäksi lihaa syövien koirien ryhmässä raa’alla lihalla ruokitut olivat terveellisempiä. Tämän ruokavalion tiedetään kuitenkin aiheuttavan tiettyjä ongelmia iän myötä. Itse asiassa tutkimuksessa sanotaan: ”Merkittävät todisteet osoittavat, että raakaan lihaan perustuvat ruokavaliot aiheuttavat usein ruokavalioriskejä, ravitsemuksellisia puutteita tai epätasapainoa ja sairauksia.” Tutkijoiden mukaan tässä tutkimuksessa saadut tulokset olisivat siis yhteydessä koirien melko nuoreen ikään. Lopuksi he väittävät, että ”Tähän mennessä kerätyt tiedot osoittavat, että terveellisin ja vähiten vaarallinen ruokavaihtoehto koirille ovat kasvisruokavaliot.”

Luuletko, että piski söisi parsakaalia?