tieteenala, jolla on monia etuja

Oletko koskaan kuullut proprioseptiosta? Jos ei, ehkä koiran kunto puhuttelee sinua enemmän… Ei silti? Lue tämä artikkeli huolellisesti, koska tämä toiminta voi olla hyödyllistä sekä piskisi mielelle että keholle. Mennään, kerromme sinulle kaiken tämän kurinalaisuuden eduista, mutta myös varotoimista kunkin koiran mukaan.

Mikä on proprioseptio?

Iso koira seisoo kahden suuren pörröisen pallon päällä
Teot: chris-mueller / iStock

Jos viittaamme sen määritelmään, proprioseptio merkitsee havainto, tietoinen tai ei, kehomme eri osien asemasta. Itse asiassa se voi olla sekä tietoista että hallittua (”päätän nostaa käteni”), mutta myös tajutonta ja sitä voidaan tässä tapauksessa pitää refleksinä (esim. askeleiden säätäminen kävellessä). Päivittäin se, mitä kutsutaan proprioseptiiviseksi järjestelmäksi, puuttuu jatkuvasti antaakseen meille mahdollisuuden pysyäkseen tasapainossa. Koiran proprioseptioharjoituksia voidaan verrata pilatekseen tai meille ihmisille joogaan. Tämäntyyppinen toiminta stimuloi kehon osia, joita emme välttämättä käytä jokapäiväisessä toiminnassa ja parantaa siten kykyjämme.

Miksi siitä on hyötyä koirallesi?

Koira istuu harjoituspalkissa
Teot: chris-mueller / iStock

Koirilla on melko huono käsitys tietyistä kehon osista ja erityisesti takaosasta. Proprioseptio antaa heille siten mahdollisuuden parempi kehotietoisuus. Sen lisäksi, että tämä kurinalaisuus auttaa lemmikkiäsi tutustumaan raajoihinsa ja asettumaan avaruuteen, se auttaa parantaa tasapainoasi et vahvistaa lihaksia tiettyjen asentojen ja liikkeiden kautta. Koira on siten valppaampi ja loukkaantumisriski pienenee. Lisäksi, jos se on erityisen aktiivinen,Proprioception-harjoitukset parantavat myös hänen keskittymiskykyään. Fyysisten ja henkisten hyötyjen lisäksi tämä toiminta vahvistaa sidettäsi. Kaikki harjoitukset tulee tehdä positiivisella tavalla.

Ennen kuin aloitat proprioseption koirasi kanssa, on suoritettava muutamia pieniä varotoimia. Ensimmäinen on koiran osteopaatin tai eläinlääkärin tarkastaminen. Nämä asiantuntijat voivat kertoa sinulle, pystyykö koirasi tekemään tämäntyyppistä harjoitusta. Tee myös varo kynsiä, varsinkin kun on kyse nuorista kasvavista koirista. Voimassa, niiden ei pitäisi olla liian pitkiä, koska ne voivat häiritä hänen tasapainoaan ja luuston kehitystä. Lopuksi, ennen kuin pakotat koirasi tekemään harjoituksia, joita et tiedä, on parasta kysyä neuvoa tämän alan asiantuntijalta. Työharjoittelun tai muun aikana hän voi seurata sinua ja kertoa sinulle hyödyllisistä asennoista eläimellesi.

Jotkut proprioseptioharjoitukset koirallesi

koira istuu isolla pallolla
Teot: chris-mueller / iStock

Aluksi tiedä, että jos olet jo opettanut koirasi antamaan tassun, tekemään kaunista, kääntymään itsensä päälle tai perääntymään, olet jo aloittanut työn! Todellakin, kaikki nämä harjoitukset toimivat proprioseptiossa. Tavoitteena on nyt pyytää häntä suorittamaan nämä harjoitukset hitaammin, rauhallisemmin ja keskittyneesti. Alussa ei välttämättä halua investoida laitteisiin, eikä se ole ongelma, koska harjoituksia on monia ilman tiettyä kohdetta:

  • Aseman vaihtelut: siirrä se istumisesta makuulle, sitten takaisin istumaan, sitten seisomaan jne.
  • Tornit kuten kaunis, kunnioitus, tassun antaminen, itsensä kääntäminen yhteen suuntaan, sitten toiseen jne.
  • Sivuportaat oikealle ja vasemmalle.
  • Nosta jalkoja toisistaan ​​riippumatta (edessä se on melko yksinkertaista, jos hän tuntee ”jalan”, mutta hänen on myös työstettävä takajalkoja!)
  • Taaksepäin: tee se tasaisella maalla ja sitten rinteessä ja ylämäkeen.
  • Pujottelu jalkojen välissä.
  • Lentävän lelun tai karkin kiinni saaminen.
  • jne.

Proprioception työ laitteiden kanssa

Jos haluat työskennellä laajemmin koirasi kanssa, on nopeasti välttämätöntä investoida joihinkin varusteisiin. Lemmikkisi proprioseption kehittämiseen on monia esineitä. Aluksi voit tuoda harjoituksiin luistamattoman maton ilman vaaraa. Vaahtomuovi tai joogamatto käy hyvin.

Sitten on olemassa kaikenlaisia ​​tyynyjä, jotka parantavat koirasi tasapainoa. Tasapainotyyny, jota kutsutaan myös ”tasapainolevyksi”, antaa koiralle mahdollisuuden laittaa kaksi etu- ja takatassuaan tai kaikki neljä tassua siihen samanaikaisesti. Voit myös pyytää häntä laittamaan siihen kaksi jalkaa ja pyörimään kahdella muulla käytettävissä olevalla jalallaan. Le ”traxpeanut”, maapähkinän muotoinen tyyny, le ”fit bone”, luun muotoinen tyyny tai tassun palotneljä pientä tyynyä, jotka vaikuttavat tassujen itsenäisyyteen, kaikki mahdollistavat koirasi tasapainon parantamisen.

Voit myös sijoittaa cavalettijotka ovat pieniä esteitä, jotka auttavat koiraa työskentelemään askeleessaan tasapainolauta. Tietenkin on vielä paljon kaikenlaisia ​​esineitä, jotka saavat koirasi toimimaan. Mutta jos sinulla on jo joitain yllä mainituista, sinulla on jo paljon hauskaa koirasi kanssa!