Tiesitkö, että viinirypäleet ovat myrkyllisiä koirille?

Koska kyseessä on vielä suhteellisen tuntematon myrkytys, koiranomistajat ovat yleensä yllättyneitä kuullessaan, että viinirypäleet voivat olla haitallisia heidän eläimelleen. Rypäle on kuitenkin heille myrkyllistä. Itse asiassa, vaikka tiedämme siitä vielä hyvin vähän, on parasta välttää antamasta sitä koirallesi.

Mikä aine tekee viinirypäleistä myrkyllisiä koirille?

mies, jolla on rypäleterttu käsissään
© maja petric – Unsplash

Kuten johdannossa todetaan, käy ilmi, että tiede ei ole vielä ratkaissut kaikkia viinirypäleiden mysteereitä. Toistaiseksi emme siksi pysty kertomaan sinulle, mikä todella myrkyttää eläimesi syödessään tätä hedelmää. Rypäleen sisällä olevia aineita, jotka ovat vastuussa sen myrkyllisyydestä, ei itse asiassa vielä tunneta.. Lisäksi on tehty erilaisia ​​havaintoja. Joissakin tapauksissa koirat, jotka söivät suuren määrän rypäleitä, eivät osoittaneet myrkytyksen merkkejä, kun taas toiset, jotka söivät vain pienen määrän hedelmiä, sairastuivat. Vaikuttaa myös siltä, ​​että myrkyllisyys voi liittyä hedelmän kypsymiseen.

Millä annoksilla viinirypäleet ovat myrkyllisiä koirallesi?

rusinoita 4 metallilusikassa
© AlekZotoff – iStock

Koska ainetta tai myrkyllisyyden mekanismia ei ole vielä tunnistettu, on myös monimutkaista määrittää myrkyllisiä vähimmäisannoksia. Tiedämme sen rusinat aiheuttavat paljon todennäköisemmin myrkytyksen kuin tuoreet. Tähän mennessä ja jo tehtyjen muutamien tutkimusten jälkeen tässä on muistettavat luvut: for rusinoita, pienin myrkyllinen annos on 2,8 grammaa kiloa kohden koiran painoa. Mitä tulee tuoreista rypäleistä, pienin myrkyllinen annos on 19,6 grammaa kiloa kohden koiran painoa.

Mistä tiedän, onko koirani päihtynyt rypäleistä?

Yleensä rypäleiden liiallisen kulutuksen aiheuttama ongelma on akuutti munuaisten vajaatoiminta voi olla kohtalokasta. Myrkytystapauksissa ensimmäiset oireet ilmaantuvat yleensä ensimmäisten 24 tunnin aikana ja voivat jatkua viikon ajan. Näitä on hyvin usein ruoansulatushäiriöt jotka ilmenevät ensin: ruokahaluttomuus, oksentelu, ripuli ja vatsakipu. Harvemmissa tapauksissa koiralla voi olla hermoston häiriöt : lihasheikkous ja koordinaatiohäiriöt (ataksia). Lopuksi myrkytys voi hyökätä munuaisiin ja aiheuttaa munuaisten vajaatoiminta. Tässä tapauksessa huomaat virtsan määrän vähenemisen tai jopa täydellisen pysähtymisen ja lKoiran elintärkeä ennuste on silloin todella sitoutunut.

koira syö rypäleitä
© Sansargo – iStock

Mitä minun pitäisi tehdä, jos koirani on päihtynyt?

Jos lemmikkisi on syönyt viinirypäleitä tai epäilet myrkytystä, ainoa asia on ota yhteyttä eläinlääkäriin tai myrkytystietokeskukseen mahdollisimman pian. Anna hänelle mahdollisimman paljon tietoa, jos sinulla on ne: määrä ja nauttimisen päivämäärä/aika. Älä huoli, selviytymismahdollisuudet ovat yleensä erittäin hyvät jos koirasi on palautumassa munuaistoiminnasta. Toisaalta, kuten edellisessä kappaleessa todettiin, jos koirasi tuskin tuottaa enää virtsaa, on paljon pienempi mahdollisuus toipua… Siksi sinun on toimittava nopeasti!