Tiesitkö, että Corgi-rotuja on kaksi?

Corgi, joka lausutaan ”Corgui” eikä ”Corji”, on pieni koira, joka on kotoisin Walesista. Kun kuulemme tästä koirasta, mieleen tulee yleensä mielikuva Pembrokesta. Todellisuudessa on todellakin kaksi erilaista rotua! Ranskassa on 148 pembroke-kasvattajaa ja vain 56 Cardiganin kasvattajaa. Cardigan on aivan erilainen kuin Pembroke, mutta huomaat, että siinä on yhtä paljon viehätystä.

Pembroke VS Cardigan: alkuperäerot

chien corgi Pembroke ja neuletakki
© Nataba – iStock (chien Corgi Pembroke) & PavelKriuchkov – iStock (chien Corgi Cardigan)

Walesin corgi pembroke on koira, joka on peräisin Wales. Corgi-nimi tulee siten Walesin sanasta ”Cur ci” tai ”Cor ci”, joka voidaan kääntää ”kääpiökoiraksi” tai ”työkoiraksi”. Hyvin lyhyet jalat, sitä käytettiin karjan kuljetukseen messuille. Sen pieni koko on myös työstetty niin, että se ei joutuisi lehmien potkimaan. Sen alkuperä on melko epämääräinen, mutta näyttää siltä, ​​​​että tämä koirarotu on hyvin vanha ja se tule alas Spitziin Pembroken suosio tulee pääasiassa Kuningatar Elisabet II joka on 18-vuotiaasta lähtien adoptoinut lähes kolmekymmentä. Hänen ensimmäinen Welsh Corgi Pembroke -naaraskoiransa sai nimekseen Suzanne.

Corgi Welsh Cardigan on myös peräisin Wales. Sitä käytettiin myös karjatyössä, mutta se auttoi myös vartioimaan tiloja ja karkottamaan tuholaisia. Toisin kuin Pembroke, hän polveutui mäyräkoirista sen jälkeen olisi risteytetty pohjoismaisten koirien kanssa. Hänellä on siis tämä pohjoismainen koirapuoli pembroken lisäksi. Se on vain 1934 Englannin kennelliitto tunnusti pembroken ja neuletaidan kahdeksi erilliseksi roduksi ja eri standardeilla.

Pembroke VS Cardigan: fyysiset erot

Varo ylipainoa Corgissa

Deux Pembroke Welsh Corgi
© Short Pass – iStock

Pembroke ja Cardigan ovat pieniä koiria. Säkäkorkeus on noin 30 cm, vaikka neuletakki voi joskus olla hieman suurempi. Mitä tulee painoon, se eroaa myös hyvin vähän kahden rodun välillä. Naaras painaa keskimäärin 10-12 kiloa ja uros 13-15 kiloa. Pembroken suurin ongelma on ylipaino. Tämä rotu on todellakin erittäin altis ylipainoon: ne ovat suuria ahmattimia ja lihoavat helposti. Tämä ilmiö valitettavasti voimistuu sen suuren suosion vuoksi sosiaalisessa mediassa. Siellä voi nähdä monia pulleita corgija, mikä tekee niistä hauskempia ja söpömpiä. Niitä ei kuitenkaan ole tehty pulleiksi, kuten kaikkia muita koiria. Siksi on välttämätöntä varmistaa, että he säilyttävät terveen painonsa!

Älä unohda, että ylipainoinen koira yleensä häviää kahden vuoden elinajanodote. Ihannetapauksessa sinun pitäisi pystyä tuntemaan koirasi kylkiluut vain tuntemalla häntä.

Huomio siivoushulluille!

kaksi corgikoiraa ovenaukossa
© ivana la – Unsplash

Ne ovat koiria, joilla on suuret korvat. Cardiganilla on hieman suuremmat korvat ja hyvin lyhytjalkainen. Toisin kuin luulet (ja mitä näet sosiaalisessa mediassa), näillä kahdella Corgi-rodulla on pitkä häntä! Alun perin, Pembrokeiden häntä leikattiin fyysisen tason vuoksi ja on edelleen hyvin yleistä nähdä corgit hänen häntänsä telakoituna. Tämän ”perinteen” mukaisesti geeni sopeutuu ja jotkut permbroke ovat syntyneet tänään luonnostaan ​​lyhyt häntä. Cardiganissa on vain pitkä häntä.

Molemmilla roduilla on tiheät hiukset, mutta Pembroke enemmän kuin neuletakki. Huomio kotimaan hulluille: hänellä on erittäin tärkeä aluskarva ja suli kahdesti vuodessa noin 3 kuukauden ajan! Huomaa, että pitkäkarvaisesta corgista on myös muunnelma nimeltä ”Fluffy”, jota esiintyy pääasiassa pembrokessa. Se on peräisin perinnöllisestä geenistä, mutta tätä ominaisuutta pidetään geneettisenä viana ja siksi rotustandardin ulkopuolella. Värien suhteen löydämme pääasiassa kellanruskeaa ja kolmiväristä pembrokea. Mitä tulee Neuletakki, on monia muita värejä : fawn, tricolor, musta, mustavalkoinen ja mustarastas, jota arvostetaan erittäin paljon.

Pembroke VS Cardigan: temperamenttierot

Molemmat rodut kuuluvat ryhmään 1, ts. paimenkoirille, samalla tavalla kuin malinois tai bordercollie. Usein sanotaan, että Corgit ovat ”isot koirat pienen koiran ruumiissa”. Heillä on todella paimenkoiran mentaliteetti ja luonne: he haukkuvat paljon, vartioivat taloa, ovat holtittomia jne.

Itsepäinen ja urheilija

Pembroke Welsh Corgi leikkii lehdissä
© Ksenia Raykova – iStock

Niiden erottamiseksi me yleensä kelpuutamme itsepäinen Pembroke et Urheilijan neuletakki. Todellisuudessa molemmat rodut ovat melko itsepäisiä, vaikka pembroke on vielä enemmän. ”Rautakäsi samettikäsineessä” tarvitaan, jopa välttämätöntä heidän koulutuksensa kannalta. Todellakin, se on koira, joka menee yrittää aina ylittää rajoja ja sitä on koulutettava koko elämänsä ajan. Pembroke on koira, joka on lähellä ihmistä. Erittäin seurallinen, pembrokea pidetään joskus jopa sellaisena sosiaalisempi ihmisten kuin oman lajinsa kanssa. Päinvastoin, neuletakki on todennäköisemmin epäluuloinen ihmisiä kohtaan, joita hän ei tunne. Päinvastoin, se on erittäin sosiaalinen muiden koirien kanssa ! Se on myös paljon uskollisempi ja omistautuneempi isännälleen kuin Pembroke.

Koira, jota ei saa laittaa kaikkiin käsiin

Corgi-koira esittelyssä
© Irina Meshcheryakova – iStock

Cardiganin epäluottamus ihmisiin mahdollistaa erittäin hyvän muistin omaavan koiran, toisin kuin pembroke, joka mieluummin menee vieraan ihmisen halaamaan kuin vastaa puheluusi… Siksi sinun on oltava erittäin valppaana, koska Pembroke pystyy lähtemään kenen tahansa kanssa. Pelaajat, Corgit ovat myös erittäin kärsivällinen lasten kanssa. Sinun pitäisi myös tietää, että nämä ovat koiria, jotka ovat valppaita ja siksi haukkua paljon. Ne ovat myös suojaavia ja siksi melko alttiita luonnonvarojen suojelulle. Mitä tulee toimintaan, Cardigan tarvitsee enemmän liikuntaa kuin Pembroke, tästä syystä sen lempinimi ”urheilullinen”. Jos haluat pitää hauskaa ja opettaa koirallesi temppuja, Pembroke on täydellinen kumppani, koska hän oppii erittäin nopeasti ja rakastaa sitä!

Yleisesti ottaen Corgija ei suositella ihmisille, joilla ei ole koskaan ollut koiraa. Cardigan on kuitenkin silti helpompi koira elää!