tärkeimmät tiedot tästä luksuskoirasta

Afganistanikoira, afganistanikoira tai tazi on hienostunut eläin, jossa yhdistyvät voima, nopeus ja arvokkuus. Tämä suoraan idästä kotoisin oleva koira yhdistää eksotiikkaa ja eleganssia ainutlaatuiseksi symbioosiksi. Hänen turkkinsa kauneus, hienostuneet muodot ja kuninkaallinen ulkonäkö ovat saaneet hänet pitkään aateliston suosion. Tämä muinaista alkuperää oleva rotu on myös yksi maailman vanhimmista. Tässä on olennainen tieto tästä luksuskoirasta!

Se luokitellaan ryhmään 10 ”vinttikoirakilpailut”, jaksoon 1 ”pitkäkarvaiset tai hapsuiset vinttikoirakilpailut”, numerolla 228 (FCI).

1. Pieni tarina

Aivan kuten serkkunsa persia- ja arabianvinttikoira, tämä koira polveutuisi suuresta Egyptinvinttikoirasta, joka oli olemassa vuosituhansia. Tazi onyksi maailman vanhimmista roduista. Legenda jopa sanoo, että hän olisi lähtenyt Nooan arkille edustamaan koiralajia.

Rotu kehittyi sitten vuonna Afganistanin vuoret. 1800-luvun lopulla englantilaiset sotilaat toivat sen mukanaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Ja menestys ei odottanut kauan: vuonna 1907 Zardin-niminen nainen voitti upealla tavalla palkinnon Crystal Palace -näyttelyssä Lontoossa. Lisäksi muutama vuosikymmen myöhemmin Tazi teki jopa lehden kannen Elämä.

Afganistanin koiralla on ollut monia toimintoja aikojen saatossa: sitä on käytetty metsästäjänä, tavarankuljettajana, kilpakoirana, sotilasasemien vartijana, sanansaattajana… Kuitenkin nykyään länsimaalaiset pitävät sitä ennen kaikkea näyttelykoira.

2. Tyylikäs fysiikka

Urokset ovat 68-74 cm ja naaraat 63-69 cm, kaikki painavat 25-30 kg. THE hiukset ovat hienot, silkkiset ja pitkät paitsi kasvojen ja selän tasolla, missä se on lyhyt ja tiukka. Kaikki värit ovat sallittuja.

The vartalo on hoikka. Kylkiluut ovat hyvin keskitetyt, lantio näkyvät ja lanteet melko leveät. Häntä puolestaan ​​on matala ja päättyy renkaan muotoon. Toisaalta jäsenet ovat erittäin voimakas : pitkä, lihaksikas ja hyvällä rungolla varustettu.

Pää on hieno, sopusuhtainen ja sen päällä on a tyylikäs toupee. Korvat asettuvat hyvin alas taakse. Niitä peittävät pitkät hiukset, jotka putoavat harmonisesti. Silmät ovat kultaiset tai mieluiten tummat ja lähes kolmion muotoiset. Lopulta leuassa on täydellinen leikkaava purenta.

afganistanikoira
Tekijät: Unsplash/Scekic

3. Aristokraattinen koira

Hän on koira, jolla on luokkaa. Kuninkaat ja aatelisto arvostivat häntä suuresti, mikä ansaitsi hänelle lempinimen ” kuninkaiden koira » tai « koirien kuningas« . Hänen kiihkeä intohimonsa, itämainen ilmeensä, erottuva ilmeensä ja läpitunkeva katseensa antavat hänelle aivan ainutlaatuisen tyylin. Varma itsestään, hän kävelee kanssa armoa ja iloa vangitsee kaikki silmät. Tällä eläimellä on myös tutkimaton ilma, joka tulee sen hienostuneesta ja syrjäisestä puolelta.

4. Näkömetsästyksen ammattilainen

Koska hänen hajuaistinsa on vähemmän kehittynyt, afganistanikoira hyökkää vain nähdessään saaliinsa. Varustettu a merkillinen visio ja yksi suuri nopeusse on a pelottava metsästäjä. Sen voimakas, joustava ja joustava runko voi seurata peliä paremmin kuin mikään muu. Siksi sitä on käytetty laajalti gasellien, antilooppien, kuusipeuran tai susien näkömetsästykseen.

Lisäksi hän on erinomainen houkutustähtäin, yksi kahdesta vinttikoirakilpailutyypistä. Tämä on jänismetsästyssimulaatio, joka koostuu houkuttimen perässä juoksemisesta muutaman hehtaarin pellolla, joka on täynnä esteitä, kasvillisuutta ja epätasaisuuksia.

afganistanikoira
Tekijät: Pixabay/PeterKaul

5. Koira, joka tekee mitä haluaa!

Tazi ei ole ei suositella aloittelijoille. Hänellä on todellakin sen maine, ettei hän ole kovin tottelevainen. Sen käyttäytyminen muistuttaa kissan käyttäytymistä: a suurta itsenäisyyttä ja an taipumus jättää huomiotta hänelle annetut käskyt. Vaikka se onkin erittäin hellä rotu, sen usein herkkä, vahva ja vaativa luonne voi vaikeuttaa sen koulutusta.

Kirja Koirien älykkyys / Stanley Coren, koirien psykologian professori British Columbian yliopistossa (Kanada), luokittelee 138 rotua niiden älyllisten kykyjen ja tottelevaisuuden mukaan. No, afganistanikoirat saivat aivan viimeinen paikka ! Kesti keskimäärin yli 80 toistoa ennen kuin he ymmärsivät uuden järjestyksen, ja he tottelivat ensimmäistä tilaa alle 25 % ajasta.

6. Huomattava hinta ja huolto

Tämä koira on vaikea ylläpitää. Sen pitkät hiukset taipuvat sotkeutumaan, joten ne kannattaa harjata useita kertoja viikossa. Toisaalta hänen turkkinsa vaatii säännöllistä hoitoa. Detanglerin käyttö on melko yleistä. Monet afganistanikoirat käyttävät myös kommandopiipiä (tai ”snoodeja”) suojellakseen pitkiä korviaan, jotka yleensä imeytyvät ruokakulhoon ja likaantuvat hyvin.

Älkäämme unohtako myöskään, että vinttikoirat ovat mahtavia juoksijoita. Nämä ovat maailman nopeimmat kilpailut. Heidän hyvinvointinsa vaatii siksi paljonHarjoittele : pitkät kävelyt, kävelyt metsässä…

Lopuksi, ostohinta vaihtelee noin 1200-1400 euroa. Afganistaninkoiran adoptointi on siksi a ajan ja rahan investointi. Hänen ainutlaatuinen tyylinsä, kauneutensa ja suloisuutensa tekevät siitä kuitenkin sen arvoista!

afganistanikoira
Tekijät: Pixabay/825545/455

7. Terveys joitakin heikkouksia

Ei kovin pitkä käyttöikä

Afganistanikoira elää keskimäärin 12 ans.

Erilaisia ​​rodullisia taipumuksia

Tämä eläin on altis useille sairauksille:

Synnynnäinen kyynärpään dislokaatio, lonkan tai kyynärpään dysplasia (NUPA, FPC, OCD, epäyhtenäisyys), nivelsairaudet, jotka voivat johtaa liikkumisvaikeuksiin (ontuminen, kipu jne.) ja kehittyä nivelrikkoksi.

Laajentunut kardiomyopatia : 1,7 % tazeista kärsii. Urokset kärsivät kaksi kertaa enemmän kuin naaraat. Se on sydämen kammioiden laajentuminen yhdistettynä niiden seinämien ohenemiseen. Tällöin elin ei enää pysty hoitamaan toimintaansa oikein ja erilaisia ​​oireita ilmaantuu: yskä, liikunta-intoleranssi, hengitysvaikeudet, pyörtyminen…

Kylotoraksilymfaattisen nesteen kerääntyminen rintaonteloon, mikä johtaa hengityshäiriöihin ja heikentyneeseen yleistilaan. Leikkaus on silloin tarpeen.

Jonkin verran muita taipumuksia on raportoitu myös: hyytymishäiriöitä (esim. Von Willebrandin tauti), neurologisia (esim. kurkunpään halvaantuminen, epilepsia, myelopatia), okulaarisia (esim. kaihi, pupillikalvon pysyvyys, rengasmainen tai stroomalainen sarveiskalvon lipididystrofia), kilpirauhasen vajaatoiminta (esim: , kasvaimet (esim: ihosyöpä)…

Ole varovainen leikkauksen sattuessa!

Vinttikoirakilpailut ovat erittäin herkkä anestesia-aineille. Jotkut ovat myös vasta-aiheisia niiden kanssa. Näin on tiobarbituraattien kohdalla. Normaalisti ne jakautuvat uudelleen rasvakudoksiin, mikä laimentaa niiden vaikutusta. Niiden toiminta on siksi paljon voimakkaampaa erittäin ohuilla eläimillä, kuten vinttikoiralla. Kaiken lisäksi tämäntyyppisillä koirilla lääkkeiden maksaaineenvaihdunta on heikentynyt. Suosimme siksi muita anestesia-aineita ja kiinnitämme suurta huomiota annettaviin annoksiin. Myös vinttikoiria ovat altis hypotermialle leikkausten jälkeen niiden alhaisen rasvapitoisuuden ja suuren kehon pinta-alan vuoksi painoon verrattuna.

Pidät myös:

Saluki: perusasiat tietää tästä hyvin vanhasta koirarodusta

Vinttikoira: kaikki noin yhdestä maailman nopeimmista eläimistä

Valkoinen länsiylämaanterrieri: tärkeimmät asiat, jotka sinun tulee tietää tästä pienestä roistosta!