tärkeimmät tiedot tästä koirasta suden ilmassa

Husky on Venäjän Kaukopohjoista kotoisin oleva koira. Hänen villi katseensa, tyypillinen kävelynsä ja ulvomisensa muistuttavat suden ulvomista. Mutta älä erehdy, Husky on edelleen koira! Nopea kuin nuoli ja vahva kuin leijona, se on erinomainen rekikoira. Erinomaisella kestävyydellä varustettuna se ei pysähdy, kun se laukeaa! Kiltti, älykäs ja seurallinen, hän on myös upea kumppani. Siinä kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää tästä arktisen kuninkaasta!

Tämä rotu on luokiteltu ryhmään 5 ”Spitzit ja primitiivityyppiset koirat”, jakso 1 ”Pohjolan rekikoirat”, numero 270 (FCI).

1. Pieni tarina

Husky on kotoisin Kyloma-joen alueelta Siperia. Se olisi ilmestynyt sinne yli 2000 vuotta sitten. Rodun on kehittänyt Tchouktches, puolipaimentolaisalkuperäiskansa. 1900-luvun alussa venäläinen turkiskauppias William Goosak päätti tuoda huskyja Alaska saadakseen heidät osallistumaan ”All Alaska arpajaisten” rekikoirakilpailuun. Se oli 653 km pituinen kiertorata, joka ylitti osavaltion Nomesin kaupungista Candlen kaupunkiin. Perinteisesti kilpailuun osallistui pääasiassa malamuuttijoukkueita. Huskyn paljon pienempi koko ansaitsi hänelle ensin pilkanneen lempinimen ” lumi rotta ”. Erinomaisten tulostensa ansiosta hän sai kuitenkin nopeasti kaikkien kunnioituksen.

Rotu kehittyi sitten alueella ja sen ympäristössä. Kanadassa termiä ”Husky” alettiin käyttää osoittamaan kaikki käheäääniset koirat, joilla on hyvät kelkkailutaidot. Lisäksi nämä koirat tunnetaan myös tietyn tapahtuman ansiosta. Talvella 1925 difteriaepidemia tuhosi Nomen kaupungin. Kurkkumätä seerumi kuljetettiin sitten sinne husky-ryhmän ansiosta, jota johti turkispallo nimeltä Balto. Muistuttaako sinua jostain? No kyllä, kuuluisa sarjakuva ”Balto” on otettu tästä tarinasta!

Husky koira
Tekijät: Simon Rae/Unsplash

2. Legenda sudesta ja kuusta

Vanha tšuktsien legenda sanoo sen Husky olisi suden ja kuun välisen rakkauden hedelmä. Tämä on tarina sudesta, joka rakastui mielettömästi kuuhun. Joka ilta hän huusi hänelle intohimostaan ​​ja epätoivostaan. Sinnikkyyden ansiosta hän päätyi valloittamaan tähden sydämen, joka laskeutui hänen kanssaan maan päälle.

Tästä liitosta syntyi Husky, joka näin peri a suden tahtiin ja yksi puolikuun häntä. Valitettavasti veljensä aurinko kutsuu kuuta takaisin taivaalle. Siitä päivästä lähtien Huskyt ulvovat täysikuuiltaisin toivoen saavansa äitinsä takaisin…

3. Koira, jolla on tasapainoinen ruumiinrakenne

Husky on eläin keskikokoinen. Urokset ovat 54-60 cm (20-28 kg) ja naaraat noin 51-56 cm (15-23 kg). Pitkänomainen ja tasapainoinen runko: ei paksu kuten vetokoirilla, eikä kevyt ja hauras kuin kilpakoirilla. minä’kehys on kohtalainen, aineella olematta raskasta, mikä mahdollistaa lujuuden ja nopeuden yhdistämisen. Lisäksi kylkiluut ovat kaarevia ja litistettyjä, mikä helpottaa liikkumista. Häntä puolestaan ​​on harjassa, hyvin varusteltu ja roikkuu levossa tai nostettu sirppiin ponnistuksen avulla.

Pää on kapea ja hieman pyöristetty. Korvat ovat korkealle asettuneet ja suoraan ylöspäin. Ne ovat kolmion muotoisia ja peitetty tuuhealla turkilla. Hieman vinot mantelinmuotoiset silmät näyttävät ilkikurisesti. Niiden väri on sininen mieluiten ruskea, jopa pieni. Kuono-osa on hyvin kapeneva. Kuono ja otsa ovat samanpituisia, hieman pysähdyksillä. Nenä on yleensä musta, punahuskyilla maksa tai valkohuskyilla liha. Joskus se käyttää vaaleanpunaisia ​​raitoja, ja sitä kutsutaan sitten ”lumitryffeliksiksi”.

Husky koira
Tekijät: Philippe Nick/Unsplash

4. Lumipentu

Huskylla on fysiikka, joka sopii hyvin pohjoisille alueille. Sen tilat interdigitoitu ne erottavat tiheät karvat. Lisäksi hänen tyynyt ovat kovia ja paksuja. Eläin voi siten kehittyä helposti lumisessa maastossa.

Lisäksi hänen ruumiinsa on peitetty a iso turkki koostuu untuvaisesta aluskarvasta ja kohtalaisen pitkästä, mutta tiheästä ja paksusta ulkokarvasta. Kaikki värit ovat sallittuja, mutta enimmäkseen harmaan sävyjä, joissa on tummempia täpliä kasvoilla, jotka piirtävät lippiksen ja lasit.

5. Hieman suden ilmettä

Ses sirot muodothänen lähestymistapansa ominaisuus ja hänen rasvansa turkista saa hänet näyttämään sudelta. Heidän tavoin hän pysyy arvokkaana, pidättyvänä ja itsenäisenä. Hänen kuorensa on myös hyvin lähellä ulvoa. Lisäksi se on myös a pakkaa koirahän elää erittäin hyvin sukulaisryhmän kanssa.

Lopulta hän piti a villi puoli ja vankeudessa hänestä voi tulla todellinen pakoammattilainen: hän hyppää aitojen yli, kaivautuu niiden alle tai pureskelee niitä, kunnes ne antavat periksi.

Husky koira
Luotto: 3938030/Pixabay

6. Pohjimmainen rekikoira

Häntä on käytetty paljon rekikoirana, jossa hän on erinomainen. Varustettu a kestävyyttä ja yksi tehoa huomattavaa, se onnistuu vetämään kuormaa hyvin pitkiä matkoja. Hänen kävelynsä näyttää helpolta ja vapaalta. Se on kevyt, ketterä, yhtenäinen ja erittäin eloisa askel. Husky on todellakin nopein pohjoismainen koirarotu.

Hänen ystävällisyytensä ja halunsa miellyttää tekevät hänestä myös ahkeran työntekijän. täynnä hyvää tahtoa. Koska se ei ole vahtikoira, se ei yleensä ole ei erityisen epäilyttävää vieraita tai muita eläimiä kohtaan. Seurallinen ja ystävällinen, hän ei pelkää tiimityötä, joka on välttämätön ominaisuus koiran valjastuksessa. Lisäksi hänen älykkyytensä ja tottelevainen luonne antavat hänelle mahdollisuuden oppia nopeasti, hän ymmärtää nopeasti, mitä häneltä odotetaan.

7. Eläin, joka tarvitsee tilaa ja liikuntaa

Husky on rakennettu elämään ulkona ja ylittämään valtavia lumisia matkoja. Hänellä on tarvitsevat suuret tilat luonnollista eikä voi asua lukittuna pieneen asuntoon. Tämä eläin on täynnä energiaa ja vaatii paljonHarjoittele. Luonteeltaan metsästäjä, hän tarvitsee toimintaa. Kiireinen Husky on iloinen Husky, joten älä säästä pitkiä kävelylenkkejä!

Toisaalta se on melko sopeutuva eläin. Hän on Kauko Pohjolan koira, joka sietää tietysti kylmää hyvin, mutta pystyy sopeutumaan myös lämpimämpään ilmastoon. leuto kohtuullisessa määrin.

Husky koira
Tekijät: Cody Board/Unsplash

8. Melko yksinkertainen huolto

Husky on yksi niistä roduista, jotka tarvitsevat vähän huoltoa. Se vaatii kylvyn vain silloin tällöin hygienian ylläpitämiseksi. Myös turkin trimmaus on kielletty koiranäyttelyissä, lukuun ottamatta jalkojen ympärillä ja sormien välissä kasvavien viiksien ja karvojen tasoitusta.

Tämä rotu on kuitenkin kuuluisa vaikuttavia multoja joka voi kestää useita viikkoja. Tämä tapahtuu kahdesti vuodessa. Siksi koirasi on harjattava päivittäin näinä aikoina.

9. Kaiken kaikkiaan erittäin kestävä eläin

Yleensä se on koira kiinteä. Sillä on elinajanodote 12-15 vuotta vanha. Mutta hän on edelleen altis muutamille sairauksille:

Järvikammioiden välinen viestintä, sydämen epämuodostuma (epänormaali aukko sen kahden kammion välillä), joka esiintyy syntymästä lähtien. Se voi koostaan ​​riippuen pysyä oireettomana tai aiheuttaa sydämen vajaatoiminnan merkkejä (hengitysvaikeudet, yskä, liikunta-intoleranssi jne.).

Thekivesten ektopia, poikkeavuus yhden tai molempien kiveksien asennossa, jotka eivät ole kivespussissa. Tämä voi aiheuttaa kivesten kasvaimia tai vääntymistä tai jopa hedelmättömyyttä, jos molemmat kivekset kärsivät.

Kohdunulkoinen virtsanjohdin, virtsan epämuodostuma, joka vaikuttaa enimmäkseen naisiin. Virtsanjohdin ei tule oikeaan kohtaan virtsarakon päällä. Tämän jälkeen koiralla voi esiintyä inkontinenssia, toistuvia virtsatietulehduksia ja ihotulehdusta virtsa-sukupuolielinten tasolla.

Sinkkiresponsiivinen dermatoosi, jolle on ominaista hilse (eräänlainen hilse) ja rupia jaloissa tai kasvoissa. Se hoitaa hyvin sinkkilisän kanssa.

niistä silmähäiriöt : yksi Huskyn heikkouksista. Tällä rodulla on kuvattu monia silmäsairauksia: kaihi, glaukooma, etenevä verkkokalvon surkastuminen, sarveiskalvon dystrofia, kyyneltiehyen perforaatio/ahtauma, distichiaasi, pupillikalvon pysyvyys, collie-silmäanomaalia…

Joistakin on myös raportoitu muita taipumuksia harvinaisempia, kuten: hyytymishäiriöt (esim. Von Willebrandin tauti), neurologiset (esim. epilepsia, kurkunpään halvaantuminen, rappeuttava myelopatia), iho (esim. hiustenlähtö X, krooninen pinnallinen keratiitti, diskoidi lupus erythematosus), hormonaalinen (esim. kilpirauhasen vajaatoiminta)…

Pidät myös:

Miksi koirani ulvoo kuin susi?

Tšekkiläinen susikoira: rotu, jolla on villi alkuperä

Beauceron: tärkeimmät asiat, jotka sinun on tiedettävä tästä vahtikoirasta, jolla on herkkä sydän