tärkeimmät tiedot tästä jättiläisestä

Tanskandoggi on yksi maailman pisimmistä koirista. Älä kuitenkaan anna ulkonäön hämätä, sillä mastodonilmeensä takana tämä koira on itse asiassa loputtoman kiltti! Olympialaistyylinen hänellä on maine kaikista rauhallisimmista koirista. Hänen hyvin rakennettu ruumiinsa, harmoniset muodonsa ja elegantti ulkonäkönsä ovat myös ansainneet hänelle lempinimen ”koirarodun Apollo”. Tässä on kaikki, mitä sinun tulee tietää tästä suuresta kömpelöstä!

Tanskandoggi kuuluu ryhmään 2 ”Pinseri- ja snautserityyppiset koirat, molossoidikoirat ja Sveitsin vuoristo- ja karjakoirat”, numerolla 235 (FCI).

1. Pieni tarina

Muinaiset alkuperät

Tämän rodun sanotaan polveutuvan suurista molossereistaantiikin. Hieman myöhemmin keskiajalla eurooppalaiset aatelistot käyttivät mastiffityyppisiä koiria myös suurriistan metsästämiseen (karhuja, villisikoja, peuroja jne.), linnoja vartioimaan ja herrojen seuraamiseen. Myös 1700-luvun ranskalaisen luonnontieteilijän Buffonin kirjoituksissa on jälkiä tanskalaisesta dogista.

Nykyisen tanskandoggin alkuperän lajike kehittyi kuitenkin Saksassa 1700-luvun lopulla, risteyksiä välillä metsästyskoiria, villisian koirat ja Bullenbeisserit, erilaisia ​​koiria yhdistäen vinttikoiran nopeuden ja englantilaisen mastiffin voiman.

Rodun virallistaminen

Alussa termiä ”Dogue” käytettiin kelpuuttamaan kaikki suuret koirat ilman selkeästi määriteltyä rotua. Mutta vähitellen termiä tarkennettiin ja erilaisia ​​muunnelmia ilmestyi näiden eläinten erottamiseksi niiden turkin perusteella: Ulmin mastiffi, englantilainen mastiffi, tanskalainen hatzrüde, saupacker, suuri mastiffi…

Vuonna 1878 komitea päätti ryhmitellä kaikki nämä lajikkeet yhteen nimellä ”tanskandoggi”. Rotukriteerit määriteltiin selkeästi kaksi vuotta myöhemmin Berliinin näyttelyssä. Kesti kuitenkin vuoteen 1888 asti tanskalainen klubi vihdoin luodaan.

tanskalainen

2. Maailman suurin koira!

Se on yksi suurimmista roduista mastiffin, bernhardinin, borzoin tai leonbergerin kaltaisten koirien rinnalla. Siitä huolimatta se on tanskalainen, joka on rikkonut kaikki ennätykset! Häntä kutsuttiin Zeus ja oli ohi 1,10 m säässä. Juuri se ! Takajaloillaan seisoessaan se voi nousta 2,26 metrin korkeuteen! Zeus valitettavasti jätti meidät vuonna 2014, 5-vuotiaana, mutta hänen legendansa elää ja hänen levynsä on kaiverrettu aikakirjoihin.

Muuten, suurin elossa oleva koira on myös tanskandoggi. Hänen nimensä on Freddyhän asuu Isossa-Britanniassa ja mittaa 1,035 m säässä. Ironista kyllä, kun hän oli vauva, hän oli pentueensa pienin!

3. Titaaninen fysiikka

Keskimäärin tämä jättiläinen mittaa 80 cm korkea (72 cm nartuilla) ja painaa 50-70 kg. Tällä eläimellä on voimakas ja hyvin rakennettu vartalo. Sen melko erikoinen yleinen muoto mahtuu melkein neliöön. Siluetti on kauniisti leikattu ja linjat harmoniset.

Kaula on pitkä, hoikka ja lihaksikas. Se on hienostunut päähän asti nousemalla majesteettisesti” hanhenkaula ”. Selkä on suora ja vatsa vetää mukavan kaaren taakse. Häntä on sillä välin asetettu korkealle ja ottaa sapelin muoto kun koira on toiminnassa. Lopuksi raajoilla on pitkä, vankka luuranko ja ne päättyvät ” kissan jalat vahvasti kaareutuvilla sormilla. Vauhti on melko joustava ja joustava.

tanskalainen
Tekijät: Mtajmr/Pixabay

4. Koirarodun Apollo

Hänen ruumiinsa, jossa yhdistyvät voima, jalo, ylpeys ja eleganssi, ansaitsi hänelle tämän olympialaisen lempinimen suoraan kreikkalaisesta mytologiasta.

Kauniisti piirretty pää

Kallo on kapea, pitkänomainen ja hienoksi leikattu. Kuono ja otsa ovat samanpituisia ja niiden ylälinjat ovat täysin yhdensuuntaiset. Pysähdys niiden välillä on selvästi merkitty.

Yleensä kasvot ovat erittäin ilmeikäs. Eläin alkaen mantelisilmät melko tummat, mutta vaaleammat värit ovat myös sallittuja sinisissä ja harlekiinimastiffeissa. Lisäksi kulmakarvat ovat melko kehittyneet, mikä vahvistaa katseen voimakkuutta.

Korvat ovat kiinnittyneet korkealle ja laskeutuvat hellävaraisesti litistymättä. Alhaalla, suuret huulet ja tummat huulet reunustavat leveää leukaa, voimakas ja hyvin pukeutunut. Jälkimmäinen päättyy mustaan ​​nenään, joka on pilkullinen mustalla, lihalla tai antrasiitilla.

Kiiltävä ja monipuolinen turkki

Takki on yksinkertainen, lyhyt ja sileä. Se voi ottaa eri värejä: noir, harlekiini (valkoinen tai harmaa kirjava mustalla), bleu (teräs), Villikissa (kullankeltainen) tai kellanruskea brindle (kullankeltainen mustilla raidoilla, jotka seuraavat kylkiluiden suuntaa).

Mustat mastiffit -luokkaan kuuluvat koirat, joilla on mekko yksivärinen musta lakka, tanskalaiset (musta ja valkoiset merkit kaulassa, rinnassa, vatsassa ja raajoissa) ja Plattenhunden mastiffit (valkoinen suurilla mustilla levyillä).

Toisaalta, iho on oltava kireä, liian löysä iho tai kastelappu eivät ole toivottavia. Se on tasaisesti pigmentoitunut yksivärisillä mastiffeilla tai seuraa turkin täpliä muilla.

tanskalainen
Tekijät: alles-so-schoen-bunt-hier/Pixabay

5. Rauhallinen koira

Hyvissä olosuhteissa, ilman väkivaltaa ja rakkautta täynnä olevassa ympäristössä kasvatettu tanskandoggi on kaikkea muuta kuin aggressiivinen ja siitä voi tulla eläin rauhoittua, pehmeäystävällinen ja nöyrä.

Sen tasapainoinen, ystävällinen ja hellä luonne tekee siitä erinomaisen kaveri. Hän tulee myös hyvin toimeen lasten kanssa. Hänellä on suuri herkkyys, hän rakastaa isäntiään koko sydämestään ja pyytää hyväilyjä ja seuraa mahdollisimman pian.

Lisäksi se on hyvä vahtikoira. Hän ei luota vieraisiin ja tarkkailee taloaan valppaana. Hän ei ole luonteeltaan aggressiivinen, mutta vaikuttava fysiikka tekee hänestä erinomaisen pelotekoiran. Pelkästään hänen läsnäolonsa pelottaa pahantekijät ilman, että hänen tarvitsee edes hyökätä,

6. Eläin, joka tarvitsee tilaa

Jokaisen potentiaalisen mestarin tulee selvästi ymmärtää tämän kolossin koko, eikä hänen pidä ottaa sitä kevyesti. Tämä ominaisuus voi olla hyvin rajoittava. Tanskandoggi on ystävällinen ja hellä koira koosta riippumatta vaatii tilavan asuintilan. Eläin tarvitsee paljon tilaa, sitä ei pidä lukita pieneen asuntoon. Lisäksi se on otettava säännöllisesti ulos, koska sen hyvinvointi vaatii liikuntaa.

7. Harkittava hinta

Ostaa, tanskandoggi maksaa noin 1000-2000 euroa. Tämä vaihtelee hänen sukutaulunsa, ikänsä, sukupuolensa ja rodun standardien mukaisuuden mukaan…

Lisäksi hänen hieman hauras terveytensä voi aiheuttaa eläinlääkintäkulut lisää. Todellakin, anglosaksiset ystävämme ovat jopa kutsuneet tätä rotua ”sydänsärkyroduksi”.

Lisäksi sinun on lisättävä budjettihaastattelu joka on verrannollinen sen kokoon. Tällä molosserilla on tärkeitä ruokatarpeita, jotka tuntuvat ruoan hintaan. Mutta kaikesta tästä huolimatta muistamme silti, että tämä suloinen turkkipallo on selvästi sen arvoinen!

Tanskan dogin pentu
Tekijät: JaguarE/Pixabay

8. Hauras terveys

Melko lyhyt käyttöikä

Tanskandoggi elää 8 ans keskimäärin. Hänen herkkä terveytensä lyhentää hänen elinikää varsin rajusti.

Hän on altis tietyille sairauksille

Lonkan dysplasia ja syndrooma mahalaukun laajeneminen-vääntö.

Panosteiitti on eosinofiilinen, luuytimen vaurio, joka vaikuttaa luuhun toissijaisesti. Se vaikuttaa pääasiassa pitkiin luihin ja aiheuttaa kipua ja äkillistä ontumista. Siitä huolimatta se on itsestään rajoittuva sairaus, joka katoaa itsestään ja sen ennuste on erittäin hyvä.

Kranio-leuan osteopatia, epänormaali luun lisääntyminen kallossa (erityisesti alaleuassa). Se johtaa leuan muodonmuutokseen, pureskeluhäiriöihin ja kipuun, joka voi saada eläimen lopettamaan syömisen.

Wobbler-syndrooma, kohdunkaulan rakenteiden (nikamat, levyt, nivelsiteet jne.) poikkeavuus, joka johtaa puristukseen ja siten selkäytimen rappeutumiseen. Se aiheuttaa erilaisia ​​oireita: niskakipua, liikuntahäiriöitä, pareesia jne.

Leuan akne.

koirat arlekiinit voivat kehittää tiettyjä häiriöitä

Niiden väri johtuu ”Merle”-geenistä. Yhdessä kopiossa se aiheuttaa vain tämän sävyn. Mutta kun se on läsnä kahdessa kopiossa, se voi myös aiheuttaa a silmän epämuodostuma (mikroftalmia) tai kuurous.

Muut harvinaisemmat taipumukset

Myös muita taipumuksia on raportoitu: ongelmia neurologinen (esim. pikkuaivojen rappeuma, rappeuttava myelopatia suurilla koirilla, kurkunpään halvaus, megaesophagus), ihon (esim. laimennettu värillinen hiustenlähtö), okulaarit (esim. entropionit, ektropionit, enoftalmos, liian leveä silmäluoman rako, nikotoiva kalvon käännös, glaukooma, kaihi, verkkokalvon dysplasia), sydämen (esim. kammioiden välinen viestintä, 4. aorttakaaren pysyminen, aorttastenoosi, läppädysplasia, laajentuva kardiomyopatia), hormonaalinen (esim. kilpirauhasen vajaatoiminta)…

Pidät myös:

Koiran lonkkadysplasia: syyt, diagnoosi ja hoito

Koiran vatsan vääntyminen: elintärkeä hätätilanne

Top 10 suurinta koirarotua maailmassa