Shar-pei, fyysinen koira, joka ei jätä ketään välinpitämättömäksi

”Hei, unohditko silittää koirasi tänä aamuna?” Kuka Shar-Pein omistaja ei olisi kuullut tällaista vitsiä koirastaan? Virhehevon pään ja ryppyisen ihon ansiosta yksi asia on varma: Shar-Pei ei jätä ketään välinpitämättömäksi! Arvostatpa hänen epätyypillistä ruumiinrakennettaan tai et, tämä pieni koira on todellinen rakkauden pallo, joka ansaitsee ehdottomasti tulla tunnetuksi.

Shar-Pein tarina

Pieni Shar-pei puunrungossa
Tekijät: Pack-Shot / iStock

Shar-pei on kiinalaista alkuperää oleva koira. Tämä rotu on varmasti hyvin vanha, sillä Kiinasta on löydetty yli kaksituhatta vuotta vanhoja arkeologisia jäännöksiä, jotka edustavat shar-pein näköisiä koiria. Nämä ovat pienoispatsaita, jotka löydettiin Han-dynastian kaivausten jälkeen. Tuolloin kiinalaiset talonpojat kasvattivat shar-peitä vartio- ja metsästyskoiraksi Kiinan eteläisillä rannikkoalueilla. Myöhemmin Shar-Pei koulutettiin taistelukoiraksi. Muut voimakkaammat rodut kuitenkin korvasivat tämän rodun vähitellen ja shar-pei melkein katosi. Onneksi hongkongilainen kasvattaja, joka omisti vielä tusinaa Shar-Peitä, päätti ystävänsä kanssa pelastaa rodun täydelliseltä sukupuuttoon.

Shar-pei, pieni koira, jolla on ainutlaatuinen ruumiinrakenne

Ruskea shar-pei seisomassa
Tekijät: Julesru / iStock

Kaikki Shar-Pein erikoisuus piilee sen ryppyissä. Todellakin, kuten olet varmasti huomannut, Shar-Pei on peitetty ryppyisellä iholla päästä varpaisiin. Tätä ihoa suojaa hyvin lyhyet ja harjakkaat hiukset. Siinä ei kuitenkaan ole aluskarvaa, mikä tekee siitä erittäin herkän kylmälle. Shar-Pein värin tulee aina olla yhtenäinen ja valkoista lukuun ottamatta kaikki värit ovat sallittuja (musta, ruskea, beige, kellanruskea, sininen ja kerma). Sen pienet silmät ovat rypistyneet ja pitkä häntä on korkealla ja kiertynyt. Hänellä on myös hyvin pienet roikkuvat kolmion muotoiset korvat ja virtahevon muotoinen pää, mikä tekee hänestä hirveän ihastuttavan. Lisäksi Shar-Peillä on erittäin tukeva ja kompakti runko. Se on 44-51 cm pitkä ja painaa 18-25 kg.

Shar-Pei, erittäin hellä, mutta hieman laiska

Shar-pei makuulla nukkumassa
Krediitit: djiledesign / iStock

Shar-Pei on todellinen liima-astia. Hyvin lähellä isäntiään, hän on perheen paras koira. Erittäin helppo kouluttaa, hän tekee aina parhaansa ollakseen huomion keskipisteenä. Hänellä ei myöskään ole vaikeuksia asua kerrostalossa, koska hän ei ole kovin urheilullinen koira. Fyysisen toiminnan kannalta erittäin vaatimaton, kolme kävelyä päivässä riittää hänelle enemmän kuin tarpeeksi. Lisäksi Shar-Pei on puhtauden ystävä ja vihaa keventämistä lähiympäristössään. Tästä syystä häntä kannattaa edelleen viedä pitkille kävelylenkeille, joiden aikana hän voi myös haistella ympäristöään. Kuten edellisessä kappaleessa todettiin, hänen turkkinsa ei anna hänen kestää kylmää ja hän myös vihaa vettä.

Kuinka paljon Shar-Pein adoptio maksaa?

Shar-Pein hinta on keskimäärin 800-1200 euroa. Kasvattajasta riippuen saatat maksaa enemmän naaraasta kuin urosta.