Ruotsin kypäräpaimenkoira, pieni viikinkikoira suden ilmalla

Jos tämän pienen koiran nimi ei merkitse sinulle mitään, on hyvin todennäköistä, että olet kuullut siitä toisella nimellä. Tätä Ranskassa vielä hyvin vähän tunnettua koiraa voidaankin kutsua eri nimillä: Ruotsinpaimenkoira, Visigoottien spitz tai Visigootit, Västgötaspets tai Ruotsin Vallhund. Sinun on valittava se, jonka muistat parhaiten!

Pieni tarina

Ruotsin kypäräpaimenkoiran alkuperää ei tunneta tarkasti. Se on kuitenkin todistettu hänen esi-isänsä asuivat jo viikinkien kanssa yli 1000 vuotta sitten. Vastaamatta jää kysymys, onko ruotsinpaimenkoira peräisin Skandinaviasta ja vietykö se myöhemmin Walesiin vai päinvastoin. Se näyttää myös itsestään selvältä on yhteys Walesin Corgiin, mutta onko se Corgi joka synnytti ruotsinpaimenkoiran vai päinvastoin? Toisella puolella hänen takkinsa harmaan sävyissä ajatellaan susia. Sillä on kolmion muotoinen pää, joka on tyypillinen kyykkykorkoille ja siten pohjoismaista alkuperää oleville koirille. Mutta toisaalta sen pienet jalat ja pitkä vartalo tekevät siitä poikkeuksen arktisilta alueilta peräisin olevien rotujen joukossa. Itse asiassa epäily on aina sallittua.

Ruotsin kypäräpaimenkoira, pieni mutta vahva

Vaatteet eivät tee miestä voisi olla Ruotsin spitzin motto. Älä siis mene lankaan sen pienestä koosta. Itse asiassa rotu kuuluu kansainvälisen kynologisen liiton (FCI) primitiivien ryhmään, mutta se on todellakin lammaskoira, bouvier-tyyppinen. Keskiajalla ja 1900-luvun alkuun asti Vallhund, nimi tarkoittaa ruotsiksi ”lammaskoira”.oli hyvin suosittu maatiloilla, kuten sen tiedettiin olevan loistava karjankasvatuksen asiantuntija nautaeläimistä ja lampaista. Ole kuitenkin varovainen, se ei ole koira, joka on tehty ohjaamaan laumaa koko päivän kuten bordercollie tai australianpaimenkoira. Erittäin ketterä pienten jalkojensa ansiosta, se pystyi puremaan karjan kavioita ilman potkimisen vaaraa.

Ihmisläheinen ja monipuolinen koira

Tämä pieni koira, jota usein kuvataan olevana aina hyvällä tuulella, tuo hymyn jokaiselle, joka ylittää hänen tiensä. Hän on koira, joka tarvitsee paljon kontakteja niin meidän kanssamme kuin muidenkin koirien kanssa. Todellinen liima-astia, ruotsinpystypaimenkoira on hyvin lähellä ihmistä. Ole varovainen, kaikesta huolimatta hän ei anna luottamustaan ​​niin helposti. Pienestä koostaan ​​huolimatta voit pitää hauskaa ruotsinpystypaimenkoiran kanssa. Hän loistaa monilla aloilla, kuten agility, touring, canicross, paimentaminen, flyball jne. Tämä luettelo ei tietenkään ole tyhjentävä! Kotimaassaan Ruotsin armeija käyttää sitä jopa sellaisena etsintä- ja pelastuskoira. Hän on myös loistava apu- ja terapiakoira.

Ruotsin Vallhund: rotustandardi ja erityispiirteet

Alun perin Ruotsista kotoisin olevan ruotsalaisen Vallhundin uros on säkäkorkeus keskimäärin 33 cm, kun taas nartun 31 cm. Hänen hiuksensa voivat olla harmaita, harmaita ruskean reunassa, harmaanruskeat tai jopa punaruskeat. Hänellä on edelleen tummemmat hiukset selässä, sivuilla ja kaulassa. Valkoiset merkit hyväksytään. Se löytyy yleensä naamiona, kaulasta, rinnasta tai jaloista. Toinen rodun pieni erikoisuus: ruotsinpystypaimenkoira syntyy hännän kanssa tai ilman häntä! Luonteeltaan vilkas, rohkea, energinen mutta myös valpas, sen elinajanodote on 12-15 vuotta. Rotu on FCI:n primitiivien ryhmässä 5 : spits-tyyppiset koirat ja primitiiviset koirat, nro FCI 14.

Jos lisäämme sen ne ovat erittäin terveitä koiria verrattuna muihin rotuihin, ruotsinpystypaimenkoiralla on kaikki, mikä saa sinut halkeilemaan. Toisin kuin sen muut lyhytjalkaiset sukulaiset, hänelle ei kehitty nikamavälilevysairautta. Sinun on kuitenkin oltava kärsivällinen, jos ihastut ruotsalaisen Vallhundin naamaan. Tämä rotu on todellakin edelleen erittäin harvinainen Ranskassa. ja kasvattajia on vähän.