Pitäisikö koirasi steriloida? Menetelmä, plussat, miinukset, vaihtoehdot

Naaraskoiran sterilointi on hyvin yleinen toimenpide. Se on myös herkkä aihe. Kun on aika tarttua siihen, jotkut mestarit pelkäävät. Arvioimme tämän käytännön, sen edut, haitat ja vaihtoehdot.

Koiran sterilointi, miten se toimii?

Milloin steriloida?

On parempi operoida ennen murrosikää (ennen ensimmäistä lämpöä, joka ilmaantuu noin 5-6 kuukautta pienillä roduilla, 7-10 kuukautta keskikokoisilla roduilla ja jopa 18-24 kuukautta suurilla roduilla). Suojavaikutus rintakasvaimia vastaan ​​kymmenkertaistuu. Lisäksi leikkaus on yksinkertaisempi, komplikaatioita on vähemmän ja paraneminen paranee. On kuitenkin olemassa vasta-aihe: nuorten vaginiitin tapauksessa on suositeltavaa steriloida Jälkeen murrosiässä, koska tauti paranee itsestään ensimmäisellä helteellä.

Ennen leikkausta

Eläinlääkärisi suorittaa a anestesiaa edeltävä arviointi. Hän voi tarjota sinulle verikokeen tarkistaaksesi koirasi terveydentilan. Näin hän voi mukauttaa anestesiaprotokollaa tai lykätä sterilointia, jos ilmenee ongelma, joka voidaan hoitaa etukäteen (jos kyseessä on mukavuussterilointi, se ei ole hätätilanne, joten se on tehtävä terveille eläimille ).

Leikkaus

Operaatio tehdään alla Yleisanestesia. Naaraskoira saapuu aamulla tyhjään vatsaan. Eläinlääkäri aloittaa nukkumalla. Sitten hän leikkaa leikkausalueen ja suorittaa sen aseptisen (eräänlaisen puhdistuksen). Seuraava askel on tehdä viilto koirasi vatsaan tai kylkeen avataksesi sen vatsaontelon.

Eläinlääkäri poistaa sitten munasarjat (munasarjan poisto : leikkausta suositellaan yleensä, koska se on vähemmän traumaattinen) tai munasarjojen JA kohdun poisto (a munasarja-kohdunpoisto mikä on joskus tarpeen kohdun patologian yhteydessä). Lopuksi eri kankaat suljetaan ompeleilla.

Leikkauksen jälkeen

Koira herää myöhemmin ja voi mennä kotiin päivällä. Hän saa myös lääkkeitä hoitaa mitään kipua. Sinun on palattava eläinlääkärillesi 10–12 päivän kuluttua ohjata haava ja poista tikit.

leikkaus
Tekijät: Artur Tumasjan/Unsplash

Edut ja haitat

Naaraskoirien steriloinnin edut

Se vähentää epämiellyttävää käytöstä. Ei ole enää lämpöä. Nämä jaksot kestävät noin 3 viikkoa, kahdesti vuodessa, ja voivat olla todellisia haittoja omistajille: verenhukkaa, hermostuneisuutta, ääniä, karkaamista, urosten etsimistä…

Se ehkäisee erilaisia ​​sairauksia kuten munasarjakystat, hermostuneet raskaudet (pseudokyeesi) tai hormoniriippuvaiset syövät (munasarja-, emätin- tai rintakasvaimet, jotka ovat valitettavasti yleisiä). Se auttaa myös estämään pyometraa, hyvin yleistä kohdun infektiota, joka vaatii leikkausta ja voi olla hengenvaarallinen, jos sitä ei hoideta kunnolla.

Se on osa erilaisten sairauksien hoitoa : pyometra, munasarja- tai kohtusyöpä, kohdun ja emättimen vääntyminen tai prolapsi, emättimen liikakasvu… Se parantaa myös diabeteksen hoitoa, koska steriloimattomien naaraskoirien hormonaaliset vaihtelut häiritsevät hoitoa.

Ei ei-toivottuja pentuja. Kun he päätyvät kokonaiseen pentueeseen, monilla omistajilla on suurimpia vaikeuksia saada heidät kaikki adoptioon. Se voi jopa päättyä hylkäävät.

Sterilointi on lakisääteinen velvollisuus, jos naaraskoirasi on hyökkäysrotu ensimmäinen luokka (Pitbull, Mastiffi, Tosa ilman sukutaulua)

kastroidun koiran edut
Laajuus: Wordle

Naaraskoiran steriloinnin haitat

– Naaraskoira ei voi koskaan saada jälkeläisiä. Steriiliys on luonnollisesti haluttu tavoite steriloinnin tapauksessa, mutta on ymmärrettävä, että se on peruuttamaton. Sinun on siksi oltava varma, että et koskaan halua laittaa naaraskoiraasi jalostukseen. On kuitenkin huomioitava, että kyse on ennen kaikkea isäntien toiveista, sillä naaraskoirien ei tarvitse olla jälkeläisiä voidakseen tuntea olonsa psyykkisesti hyväksi. Eikä tästä ole mitään hyötyä heidän terveydelleen (päinvastoin, raskaus ja synnytys voivat liittyä lukuisiin sairauksiin).

Painonnousu. Sterilointi lisää naaraskoirien ruokahalua ja vähentää niiden energian tarvetta. He ovat siksi alttiita painonnousulle, jos heidän ruokavaliotaan ei muuteta. Se on kuitenkin vältettävissä sopivalla ruokavaliolla: on olemassa monia erityisesti steriloiduille eläimille suunniteltuja nappuloita. Painon nousu ei siis ole väistämätöntä. Mutta sinun on kiinnitettävä erityistä huomiota ruokavalioon ja punnittava naaraskoira säännöllisesti, jotta voit seurata sen edistymistä, koska liikalihavuus edistää monia terveysongelmia (sydänsairaudet, ortopediset sairaudet, diabetes jne.).

– Riskivirtsanpidätyskyvyttömyys. Heidän virtsaputken sulkijalihaksensa voi toimia väärin steriloinnin jälkeen. Mutta se on harvinaista (harvempaa kuin syövät ja pyometra, jos et steriloi). Tälle inkontinenssille on tunnusomaista jatkuva tai ajoittainen virtsan poisto. Se edistää myös virtsatietulehduksia. Erilaisia ​​hoitoja voidaan kuitenkin tarjota.

– THE kirurgiset riskit (anestesia jne.) ja leikkauksen jälkeen (verenvuoto, infektiot jne.). Mutta se on hyvin harvinaista, koska sterilointi ei ole riskialtis leikkaus. Se on rutiinileikkaus.

Sterilointi
Laajuus: Wordle

Vaihtoehtoja naaraskoiran steriloinnille

Siellä on myös a lääketieteellinen ehkäisy perustuu hormoneihin. Se mahdollistaa hedelmällisyyden pysäyttämisen väliaikaisesti ja palautuvasti. Sitä voidaan tarjota eläimille, joita omistajat haluavat kasvattaa tulevaisuudessa. Tämän tyyppisellä ehkäisyllä ei kuitenkaan ole kaikkia steriloinnin etuja. Päinvastoin, se jopa edistää monia sairauksia (rintakasvaimet, pyometra, diabetes, liikalihavuus, lisämunuaisten toimintahäiriöt, käyttäytymisongelmat jne.). Siksi sitä ei suositella pitkällä aikavälillä.

The kohdun sarven sidonta on toinen kirurginen tekniikka. Se on vähän kiinnostava, koska sillä ei ole kaikkia steriloinnin etuja ja se vaatii leikkausta aivan kuten jälkimmäinen.

Onko parempi steriloida vai ei?

Loppujen lopuksi se on valinta, joka kuuluu omistajille eikä kukaan voi eikä saa pakottaa sitä heille. Mutta meidän on silti muistettava, että tase kallistuu selvästi steriloinnin puolelle. Jos puhumme terveys ja hyvinvointia eläin, tämä on optimaalinen ratkaisu. Edut ovat paljon suuremmat kuin haitat. Niiden torjumiseksi voidaan myös toteuttaa erilaisia ​​toimenpiteitä. Mitä tulee ei-kirurgisiin vaihtoehtoihin, ne ovat paljon haitallisempia eläimen terveydelle. Yhteenvetona: sterilointi pidentää elinikää 26,3 % naaras koirassa.

Pidät myös:

Kuumuus naaraskoiralla: hyödyllistä tietoa

Lihavuus koirilla: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Kuivaruoka: mitä ainesosia eläinlääkärit suosittelevat?