Onko riisi hyväksi vai huonoksi koirallesi?

Riisi on jokapäiväisen elämän ruoka, jota kulutamme keskimäärin jopa 5 kiloa henkilöä kohden vuodessa. Herkullista meille, onko tämä muro piskillesi sulavaa? Onko se todella ihmeruoka koirille, jotka kärsivät ruoansulatushäiriöistä, kuten joskus kuulemme sanottavan, vai onko se vaarallista? Keskity riisiin koirasi ruokavaliossa!

Onko riisi hyvä koirille?

Riisinjyvät puulusikassa
Tekijät: Karissa / iStock

Kyllä, riisi on hyvää koirille, kunhan noudatat oikeita annoksia! Riisi tärkkelyksenä, Ennen kaikkea se on erinomainen monimutkaisten hiilihydraattien lähde, joka antaa eläimellesi energiaa. Tämä vilja sisältää myös monia ravintoaineita. Esimerkiksi B-vitamiini, seleeni, mangaani, antioksidantit sekä fosfori. Riisi on myös hyvä kasvisproteiinin lähde. Se osoittautuu todelliseksi liittolaiseksi, jos koirasi kärsii ruoansulatusongelmista. Vähäkuituista valkoista riisiä voidaan todellakin antaa lemmikillesi ripulin varalta. Tämä auttaa vähentämään ulosteiden tuotantoa. Päinvastoin, jos koirasi kärsii ummetuksesta, valitse ruskea riisi, jossa on runsaasti kuitua. Se siis edistää suoliston läpikulkua.

Kaikesta huolimatta riisiä ei pidä antaa umpimähkään. Jos lemmikkisi kärsii ruoansulatusongelmiase on erittäin suositeltavaa ota yhteyttä eläinlääkäriin!

Milloin minun pitäisi antaa koiralleni riisiä?

Koira nuolee kyljyksiä kulhonsa edessä
Tekijät: TatyanaGl / iStock

Jos koirallasi ei ole mitään erityistä ruoansulatusongelmia ja sitä ruokitaan nappulalla, on turha antaa sitä hänelle. Itse asiassa kroketit tarjoavat jo sopivan määrän tärkkelystä. Riisin lisääminen annokseensa toisi hänelle kaloriylijäämää ja vaarantaisi, että hänen ruoansulatusentsyyminsä kyllästyy liikaa tärkkelyksellä.

Riisiä suositellaan enemmän ns. kotiruokavalioon. Tämä tarkoittaa, että valmistat koirasi kulhot itse. Tässä tapauksessa voit ehdottomasti sisällyttää annoksen hyvin keitettyä riisiä hänen tavanomaiseen annokseen, joka tarjoaa hänelle edullisen energianlähteen. On kuitenkin suositeltavaa kysyä neuvoja eläinlääkärillesi perustaa päivittäisen kulhon oikea koostumus koirastasi.

Missä muodossa antaa riisiä koirallesi?

On suositeltavaa tarjoilla riisiä hyvin kypsennetty, jopa ylikypsennetty koirallesi. Juuri tässä muodossa se on nelijalkaiselle ystävällesi sulavin. Todellakin, raa’assa riisissä tärkkelys on täysin liukenematon ja siksi täysin sulamaton. Jos haluat vaihdella yksinkertaisesta keitetystä riisistä, voit myös antaa riisimurot tai rehydratoituja riisihiutaleita jotka ovat myös hyvin sulavia koirallesi.