Koirien itsensä vahingoittaminen voi olla monia muotoja. Jos koirasi vetelee karvaansa, raapii kiihkeästi, puree tassujaan tai juoksee ympäriinsä tarttuakseen häntään, kyseessä on todennäköisesti itsensä vahingoittaminen. Mutta miksi koirasi tekee tämän? Ja ennen kaikkea kuinka korjata se?
Mitä on itsensä vahingoittaminen koirilla?

Ystävien koirien kanssa, itsensä vahingoittaminen ilmaistaan käyttäytymisellä, joka vaihtelee suuresti yksilöittäin. Riippumatta siitä, mitä koirasi aiheuttaa itselleen, nämä käytökset heijastavat kaikki poikkeuksetta epämukavuutta eläimessäsi. Voimassa, itseään vahingoittava koira etsii valitettavasti tietä ulos kärsimyksestään. Tämä voi vastata liian voimakasta tunnetta, psyykkistä ja joskus jopa fyysistä kipua. Voit kertoa, että koirasi vahingoittaa itseään, jos huomaat sen nuolevan tai pureskelevan itseään toistuvasti, kunnes se loukkaantuu. Hän voi myös pyöriä hyvin säännöllisesti ja pakkomielteisesti yrittää saada kiinni häntäänsä. Jotkut koirat myös raapivat liikaa, kunnes aiheuttavat kipeän tai repeävät kiihkeästi karvansa irti. Kaikkien näiden signaalien pitäisi varoittaa sinuakoska koirasi tuntee varmasti syvää epämukavuutta.
Mitkä ovat syyt itsensä vahingoittamiseen?

Valitettavasti koirilla on yhtä monta syytä itsensä vahingoittamiseen kuin kipuihin koiria. Itsensä vahingoittaminen liittyy hyvin usein merkittävään stressiin. Juuri yrittämällä poistaa tämän stressin kaikin keinoin, koirasi päätyy löytämään ”ratkaisun” itsensä silpomiseen. Todellakin, se on hänelle tapa siirtää kipua toiseen paikkaan. Koira voi myös vahingoittaa itseään tylsyydestään ja kehittää tottumusmieltymyksiä. Jotkut eläimet itse asiassa hallitsevat turhautumistaan erittäin huonosti ja pureskelevat tassujaan kuluttaakseen aikaa. On myös mahdollista, että loisten hoidon jälkeen koirasi jatkaa raapimista siellä, missä loiset olivat vain tottumuksesta. Lopuksi joillekin koirille itsensä vahingoittaminen liittyy huomion puutteeseen. Jos koirasi onnistuu saamaan huomiosi itsensä vahingoittamalla, hän toistaa sen yhä uudelleen kutsuna. Ole kuitenkin varovainen, kaikki koirat, jotka voivat huonosti, eivät välttämättä vahingoita itseään. Joskus he ilmaisevat sen eri tavalla esimerkiksi muuttumalla tuhoaviksi koiriksi.
Mitä tehdä, jos koirasi vahingoittaa itseään?

Aloittaa, suosittelemme, että varaat ajan eläinlääkärillesi. Jos koirasi on todella loukkaantunut, on välttämätöntä tutkia ja hoitaa hänen haavansa. Aivan aluksi, tiedä, että jos koirasi loukkaantuu, se ei välttämättä tarkoita, että se vahingoittaa itseään. Itse asiassa se voi kärsiä myös loisista tai sairaudesta, joka laukaisee kutinaa. Tässä tapauksessa eläinlääkärisi ei vie paljon aikaa diagnoosin tekemiseen ja sopivan hoidon löytämiseen. Muussa tapauksessa, jos koirallasi ei ole ihosairautta, silloin on tarpeen selvittää koirasi epämukavuuden syy eläinlääkärisi avulla. Riippuen siitä, mitä on löydetty, voit mukauttaa hoitoa tai suoritettavia toimia.
Vain eläinlääkäri voi tehdä diagnoosin selvittääksesi, kärsiikö koirasi ihosairaudesta tai pakko-oireisesta häiriöstä epämukavuuden vuoksi. Ennen kaikkea älä panikoi, vaan ota yhteyttä eläinlääkäriin mahdollisimman pian. Mitä nopeammin huomaat sairauden, josta koirasi kärsii, sitä tehokkaamman hoidon eläinlääkäri määrää.