Mitä koirani nenä kertoo hänen terveydestään?

Yleisön uskomuksen mukaan koira, jolla on raikas ja kostea nenä, olisi täysin terve! Mutta tarkoittaako päinvastoin, että sinun on huolehdittava koirasi terveydestä? Voimmeko todella luottaa, että koiran nenä tietää, onko se sairas? Tämä on mysteeri, jota yritämme selvittää tämän artikkelin loppuosassa.

Tryffelit ja terveys: liittyvätkö ne todella toisiinsa?

lähikuva koiran nenästä
© Usere03c4b47_716 – iStock

Tiedä sitten, että tämä monien kakkaomistajien jakama uskomus on valitettavasti väärä. Miksi ? Siitä yksinkertaisesta ja hyvästä syystä, että tämä kriteeri ei ole luotettava. Todellakin, koiran nenän tila voi vaihdella päivästä toiseen ja jopa tunnista tuntiin! Kuuma nenä ei tarkoita, että koirallasi on kuumetta. Esimerkiksi: suurimman osan ajasta, kun tulet töistä kotiin, koirasi nukkuu? Niin kauan kuin jälkimmäisen kori on jäähdyttimen lähellä, tarkkaile koirasi nenää, kun hän toivottaa sinut tervetulleeksi pitkän päiväunen jälkeen. On hyvä mahdollisuus, että se on kuivaa ja kuumaa! Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että eläimesi olisi sairas, sillä lyhyen ulkoilun jälkeen se tuo taas tuoreita ja kosteita tryffeleitä.

Myös päinvastainen tapaus: koira, jolla on raikas, kostea nenä, voi olla kuumeisessa tilassa. Yhteenvetona, älä luota pelkästään koirasi nenään!

Mistä tiedän, onko koirallani kuumetta?

lähikuva makaavan koiran päästä
© Labbas2 – iStock

Jos hänen nenänsä ei lopulta ole täysin luotettava, kuinka havaita kuumeinen koira? Ihanteellinen on tarkkailla koiran yleinen kunto samoin kuin hänen käytöksensä. Itse asiassa opit jo paljon pelkästään havainnoimalla hänen ruokahalunsa ja eloisuutensa. Jos sinulla on epäilyksiä hänen terveydentilastaan, kysy itseltäsi nämä muutamat kysymykset:

  • Näyttääkö hän väsyneeltä, masentuneelta ilman näkyvää syytä?
  • Syökö hän normaalisti? Jos vastaus on ei, kuinka kauan?
  • Nukkuuko hän tavallista enemmän ilman näkyvää syytä?
  • Onko hän vähemmän iloinen ajatuksesta lähteä kävelylle?
  • Helpottaako hän edelleen itseään tavalliseen tapaan?
  • Näyttääkö hänen ulostensa normaalilta?

Jos koirasi tila vastaa jotakin yllä mainituista ongelmista, se voi kärsiä kuumeesta. Tässä tapauksessa, älä epäröi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin mikä valaisee tilannetta paremmin. Älä jää epäilemään koirasi terveydentilaa!

Mikä on koiran normaali lämpötila?

koira peiton alla lämpömittari etualalla
© fotoedu – iStock

No, muista, että koiran lämpötila, kuten sen nenä, voi vaihdella hieman koko päivän. Keskimäärin koiran pitäisi olla noin 38 astetta lämpötila, mutta 39 asteeseen asti tämä on edelleen normin sisällä. Itse asiassa se riippuu sen ympäristöstä, koosta, aktiivisuudesta, säästä jne. Lämpötila voi siis vaihdella 38 ja 39 asteen välillä ja siitä tulee ongelmallista, kun se tulee ulos tästä viipaleesta.