Koiran rokottaminen on olennainen toimenpide, joka mahdollistaa sen terveyden suojelemisen. Sen toimintatavat eivät kuitenkaan aina ole ilmeisiä. Tässä on artikkeli, joka selventää tilannetta. Miten rokotteet toimivat? Ovatko ne pakollisia? Mitä vastaan rokotetaan? Minkä ikäisenä ? Pitääkö muistutuksia tehdä joka vuosi? Selitämme kaiken sinulle!
Miten rokotteet toimivat?
Immuunijärjestelmä on arvokas työkalu, jonka avulla kehomme voi puolustautua bakteereja vastaan. Se koostuu erilaisista soluista, joiden lymfosyytit B et T, pieniä sotilaita, jotka partioivat jatkuvasti kehossa veren ja imusuonten kautta. Joskus he kohtaavat antigeenejä. Nämä ovat aineita, jotka he tunnistavat vieraiksi ja joita he hyökkäävät. Tätä varten nämä lymfosyytit aktivoituvat, lisääntyvät ja erilaistuvat efektorisolut (taistelee nykyistä infektiota vastaan: sytotoksiset T-lymfosyytit, vasta-aineita tuottavat plasmasolut jne.) tai muistisolut (hyödyllinen tulevien infektioiden varalta).
Ensimmäisen tapaamisen aikana tietyn antigeenin kanssa vaste ei ole kovin tehokas. Mutta seuraavien kokousten aikana muistilymfosyyttien läsnäolo mahdollistaa vastauksen paljon nopeammin ja paljon voimakkaampi. Tämä on rokotuksen tarkoitus: luoda muistisoluja vaarattoman reaktion (rokotuksen) kautta, jotta vaarallisen hyökkäyksen (todellinen infektio) aikana olisi suoraan tehokas puolustus.

Mitä vastaan rokotetaan?
Välttämättömät rokotteet
Nämä ovat ”ydinrokotteita”. Ne suojaavat tappavilta taudeilta. Niitä suositellaan kaikille koirille olosuhteista riippumatta.
– Penikkatauti. Tämä virus on vastuussa erittäin vakavasta infektiosta, joka vaikuttaa moniin elimiin. Koiralle kehittyy hermosto-, hengitys-, ruoansulatus-, iho-, silmä-…
– Koiran tarttuva hepatiitti tai Rubarthin tauti. Kuka sanoo hepatiitti, sanoo maksavaurio. Virus menee kuitenkin paljon pidemmälle. Se on yleistynyt sairaus: munuaisten, silmän (joka muuttuu siniseksi), hermoston, keuhkojen vauriot, verenvuodot…
– Parvoviroosi. Se on virus, joka voi aiheuttaa erittäin vakavan hemorragisen gastroenteriitin.
Muut rokotteet
Nämä ovat ”ei-ydin” rokotteita. Niitä suositellaan niiden riskien mukaan, joille koira altistuu. Tämä vaihtelee hänen elämäntapansa, ympäristönsä, maantieteellisen sijaintinsa mukaan…
– Leptospiroosi. Se on melkein ”ydin” rokote, suurin osa koirista on rokotettu leptospireja vastaan. Nämä ovat bakteereja, jotka hyökkäävät moniin elimiin (munuaiset, maksa, ruoansulatusjärjestelmä jne.). Ne leviävät pääasiassa jyrsijöiden ja seisovan veden (järvet, lammet, lätäköt jne.) välityksellä. Sairaus voi tarttua myös ihmisiin.
– Kennelyskä. Rokotetta suositellaan voimakkaasti yhteisöissä oleville eläimille (eläkkeelle, turvakodille, jalostukseen ja muille koirien kokoontumisille). Se on erilaisten tekijöiden (virukset ja bakteerit) aiheuttama erittäin tarttuva hengitystiesairaus.
– Raivotauti. Rokote on erittäin tärkeä, jos matkustat ulkomaille. Tämä virus hyökkää koirasi hermostoon. Se voi tarttua myös ihmisiin ja erilaisiin eläimiin (ketut, kissat, fretit jne.).
– Lymen tauti. Suosittelemme tätä rokotetta, jos koirasi kävelee paljon luonnossa (metsässä…), koska se on bakteeri-infektio, joka tarttuu punkin puremista. Se voi vaikuttaa myös ihmisiin ja moniin eläimiin. Sairaus vaikuttaa pääasiassa niveliin (niveltulehdus), harvemmin jopa munuaisiin.
– Piroplasmoosi. Rokotetta suositellaan myös, jos koirasi kävelee metsässä samoista syistä (tartunta punkkien kautta). Taudin aiheuttaa loinen, joka tuhoaa punasoluja ja voi aiheuttaa vakavaa anemiaa.
– Leishmanioosi. Rokotusta suositellaan koirille, jotka asuvat tai ovat usein lomalla Välimeren alueella, koska taudin leviävät siellä elävät hyttyset (hiekkapärpäset). Taudinaiheuttaja on loinen. Se kehittyy tietyissä valkosoluissa ja voi aiheuttaa monenlaisia oireita: äärimmäistä laihtumista, hiustenlähtöä, ihovaurioita, silmäongelmia, virtsaamishäiriöitä jne.
– Koiran herpesvirus. Rokotusta suositellaan joskus, jos annat naaraskoiran jalostukseen pentujen suojelemiseksi. Virus on vastuussa sukuelinten häiriöistä, aborteista ja erittäin vakavasta verenvuototaudista vastasyntyneillä.

Minkä ikäisenä rokotetaan?
Liian nuoria pentuja
Äidit välittävät vasta-aineita pennuilleen imetyksen kautta pian syntymän jälkeen (ensimmäisen maidon, ”ternimaidon” kautta). Mutta se häiritsee kaikkia rokotusyrityksiä. Siksiälä rokota pentuja liian aikaisin vaikka ne ovat hauraampia ja siksi alttiimpia väkivaltaisille infektioille: 1) se ei ole aina välttämätöntä, koska ne ovat jo suojattu äidin vasta-aineilla ensimmäisten elinkuukausien aikana, 2) joka tapauksessa se ei olisi tehokasta, koska äidin immuniteetti häiritsee rokotteita.
Ensimmäinen rokotus
Tarkat termit vaihtelevat paljon sairauden ja käytetyn rokotteen mukaan, jokaisella on omat ohjeensa. TasollavähimmäisikäJotkut rokotteet annetaan 3 viikosta (kennelyskä), toiset 6-8 viikosta (perusrokotteet, leptospiroosi), 3 kuukauden iästä (raivotauti, Lymen tauti), 5 kuukaudesta (piroplasmoosi) tai 6 kuukaudesta (leishmaniaasi). Mitä tulee herpesvirukseen, ensimmäinen injektio tehdään 7-10 päivää parittelun jälkeen ja toinen 1-2 viikkoa ennen synnytystä.
Suurimman osan ajasta perusrokotus suoritetaan vuonna 2 injektiota 3-4 viikon kohdalla erillään. Jotkut rokotteet vaativat vain yhden: raivotauti, tietyt perusrokotteet (koira > 3 kuukautta), kennelyskää tai leishmaniaasia vastaan. Toiset vaativat 3 injektiota: jotkut perusrokotteet (koirat < 3 kuukautta) ja jotkut rokotteet leishmaniaasia vastaan.
Suunnitella etukäteen!
Ole varovainen, koirasi ei ole ei heti immuuni heti kun hän on saanut rokotteen, injektion ja immuniteetin muodostumisen välillä on muutaman viikon aika (riippuen rokotteesta). Siksi rokotus on suoritettava hieman ennen riskijaksoja (ulkomaanmatkat, eläke jne.).

Milloin muistutuksia tulee antaa?
Ensimmäinen muistutus
Se on erittäin tärkeä teko. Sen oikea toteutus määrää rokotuksen onnistumisen. Se on tehtävä 1 vuosi perusrokotuksen jälkeen.
Seuraavat muistutukset
Myöhemmin injektiot voivat olla erillään käytetystä tuotteesta riippuen. Kolmen ydinrokotteen ja raivotaudin osalta joitain tuotteita voidaan käyttää tehosterokotteena 3 vuoden välein. Herpesviruksen osalta muistutukset tehdään jokaisen raskauden yhteydessä. Muista sairauksista kuitenkin muistutus vuosittain. Jos ohitat määräajan, sinun on tehtävä koko perusrokotuspöytäkirja uudelleen.
Ovatko rokotteet pakollisia?
Ranskassa rokotteita ei ole ei-pakollinenpaitsi tietyissä erityistilanteissa.
Raivotauti on pakollinen, jos:
– Olet ulkomailla koirasi kanssa.
– Eläimesi on luokan 1 ja 2 koira (tunnetaan nimellä ”vaarallinen”).
Jotkut laitokset Yksilöt (kennelit, leirintäalueet jne.) voivat myös tarvita erilaisia henkilökohtaisia rokotuksia (raivotauti, kennelyskä, ”ydin” rokotteet jne.).
Pidät myös:
Penikka: syy, oireet ja hoito
Leptospiroosi koirilla: tauti, joka tarttuu ihmisiin
Raivotauti koirilla: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää tästä tappavasta taudista!