Harva koiranomistaja ei ole kokenut koiransa tassuja tuulessa raapimisistuntojen aikana. Se, mitä meillä on tapana kutsua niiden ”herkäksi alueeksi” tai ”heikkoudeksi”, sijaitsee yleensä vatsassa, mutta koirasta riippuen se voi olla sivuilla, selässä tai jopa kaulassa. Heti kun alat raapia koiraasi tällä alueella, se alkaa ravistaa takajalkaansa kiihkeästi. Reaktio vähemmän huvittavalle nähtäväksi, tämä käyttäytyminen on yhtä salaperäistä. Joten miksi piskisi käyttäytyy näin?
Kaikki on refleksistä kiinni!

Toisin kuin voisi luulla, koira ei liikuta tassuaan vapaaehtoisesti ilmaistakseen mielihyvää. Tämä käyttäytyminen on itse asiassa refleksi, jota kutsutaan yksinkertaisesti ”naarmuuntumisrefleksiksi”. Siksi se on koirasi aivojen aiheuttama tahaton reaktio. Eläimesi ravistaa tassuaan automaattisesti, kun siihen kohdistuu utelias ärsyke alueella, joka voi tehdä siitä haavoittuvan.
Luonnossa sudet ja eläimet yleensä kohtaavat useammin hyönteisiä, loisia ja kaikenlaisia turkkiin tarttuvia jäämiä. Jos ne joutuvat suoraan kosketukseen ihon kanssa, ne voivat häiritä eläintä nopeasti. Silloin herkimpien alueiden hermopäätteet lähettävät aivoille viestin, joka laukaisee kuuluisan ”naarmurefleksin”. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se, mitä teet, todella naarmuta sitä, mutta se laukaisee refleksin, joka liittyy stimuloidun alueen hermopäätteisiin.
Tarkoittaako tämä käytös sitä, että koirasi arvostaa silitystäsi?

No, sillä uhalla, että tulet pettymään, näin ei välttämättä ole. Jotkut koirat eivät todellakaan arvosta sitä, että ne naarmuuntuvat tietyissä paikoissa. Kuten aiemmin todettiin, tämä aiheuttaa ärsykkeen heidän hermopäätteisiinsä, mikä ei sitä ole eläin ei aina pidä sitä miellyttävänä. Yksinkertaisesti sanottuna voisimme verrata sitä jalkojen alla kutittelevaan tunteeseen. Jos pidät siitä, sinulla on varmasti hauskaa, mutta jos pelkäät niitä kutituksia, se ei ole kovin miellyttävä tunne. Sama koskee koiraasi!
Tämä ei tarkoita, että sinun täytyy ehdottomasti lopettaa silittely, kun hän alkaa heiluttaa tassuaan. On parasta seurata koiran reaktioita. Ymmärrät sitten nopeasti, arvostaako hän raapimista vai ei. Yritä esimerkiksi lopettaa hyväily. Jos koirasi katsoo sinua suurilla silmillä ihmetellen mitä olet tekemässä, se on aivan varmasti, että hän haluaa enemmän! Muuten, jos koirasi lähettää epämukavuuden merkkejä, kuten haukottelua, häntää jalkojen välissä tai toistuvaa nuolemista kuonossaan, voi olla, että hän ei todellakaan halua stimuloitua tälle alueelle. Yritä siis siirtää hyväilyjäsi ja analysoida, näyttävätkö hänen reaktiot positiivisemmilta.