Miksi koirani viettää aikaansa haistelemalla kaikkea?

Kun lähdet koirasi kanssa kävelylle, mikä on ärsyttävämpää kuin se, että sinut pysäytetään kahden metrin välein, jotta hän voi haistaa joka kolkasta? Jos koirasi kuitenkin toimii tällä tavalla, se johtuu yksinkertaisesti siitä, että tämä käyttäytyminen on osa häntä. Eläimelläsi ei ole samaa käsitystä kyydistä kuin sinulla, eikä se, mistä pidät, välttämättä miellytä häntä. Koirallesi nuuskiminen on elämää!

Hajun merkitys koirille

koira tryffeli
Teot: BIMKA1 / iStock

Nuuskiminen on yksi koiran suosikkilajeista. Sen lisäksi hän on jopa välttämätön hänelle, koska hän on yksinkertaisesti osa häntä. Voimassa, hajuaisti antaa koiralle mahdollisuuden haistaa, tulkita ja siten ymmärtää ympäröivää maailmaa. 35 kertaa tehokkaampi kuin ihmisillä, se on koiran kehittynein aisti (paljon enemmän kuin näkö). Lyhyesti sanottuna, se on vähän kuin koirasi näkee hajuja! Tämän seurauksena elämme hyvin erilaisessa maailmassa, ja hän on pääasiassa täynnä tietoa, jonka hän pystyy poimimaan terävällä nenällään.

Koiran nenä antaa hänelle mahdollisuuden analysoida erittäin tarkkoja ja henkilökohtaisia ​​tietoja yksilöistä. Se voi esimerkiksi havaita henkilön sukupuolen, hänen tunnetilansa ja jopa terveydentilan. Jotkut koirat ovat jopa koulutettuja ja niitä käytetään havaitsemaan sairauksia, kuten syöpää, epilepsiakohtauksia tai jopa hypoglykemiaa. Koira voi käyttää kahta sieraimeansa erikseen, mikä auttaa sitä entistä paremmin määrittämään hajujen alkuperän. Menestyneimmät koirat voivat jopa erottaa kaksi hiekkajyvää rannalla!

Kuinka stimuloida tätä tunnetta koirassasi?

Koira haistelee pienen tytön kättä
Laajuus: lolostock / iStock

Koska piskisi maailma perustuu hajuihin, on tärkeää antaa hänen haistaa kaikki, mitä hän voi. Sen lisäksi, että nuuskiminen on hänelle erittäin tärkeä henkinen toiminta, se on myös väsyttävää! Antamalla koirasi nauttia tästä toiminnasta auttaa sen vuoksi rauhoittumaan. Koirasi hajuaistin parantaminen antaa hänelle myös mahdollisuuden keskittyä enemmän päivittäin ja vähentää hänen reaktiivisuuttaan ympäristöönsä.

Vaikka hajuaisti on koirien luonnollinen ja synnynnäinen ominaisuus, on monia aktiviteetteja tämän taidon kehittämiseksi, erityisesti jäljittämiseen, kuten Mantrailing. Tämä harjoitus koostuu yksinkertaisesti siitä, että koirasi koulutetaan seuraamaan henkilön jälkiä pyytämällä häntä haistelemaan yksi vaatteistaan ​​etukäteen. Hyödyllinen koirallesi, tämäntyyppinen toiminta on myös sinulle ja suhteelle, joka sinulla on hänen kanssaan. Todellakin, harrastus koirasi kanssa vain vahvistaa sidettäsi!

Saada valmiiksi, tiesitkö, että piskisi nenässä on ainutlaatuisia kuvioita, jotka vastaavat sormenjälkiämme? Joissakin maissa kulkukoiria hoitavat organisaatiot ottavat tryffelijälkiä tunnistaakseen koiria ja löytääkseen ne myöhemmin helpommin.