Miksi koirani kääntyy ympäri ennen nukkumaanmenoa?

Koirillamme on usein paljon pieniä omituisuuksia, jotka saavat meidät tuntemaan olomme arkaiksi tai ärsyttämään meitä, kuten pysähtyminen pissaamaan jokaiseen puuhun tai pylvääseen heidän tiellään, heittää tassunsa takaisin asioiden hoitamisen jälkeen jne. Tänään keskitymme koiriin, jotka kääntyvät korissaan ennen nukkumaanmenoa. Olet todennäköisesti nähnyt lemmikkisi tekevän tämän ainakin kerran. Mutta miksi hän käyttäytyy näin? Tätä yritämme ymmärtää!

Vaistollinen käyttäytyminen turvallisuuden takaamiseksi

koira seisoo korissaan
Krediitit: foaloce / iStock

Kuten luultavasti tiedät, kakkasi esi-isä on susi. Siksi koirasi on säilyttänyt osan vaistoistaan, mukaan lukien turvallisuutensa varmistaminen ennen nukkumaanmenoa. Todellakin, kauan sitten koiran esi-isät asuivat metsässä, joka oli täynnä pieniä eläimiä ja muita mahdollisia vaaroja heille. Ennen nukkumaanmenoa he menivät siksi edestakaisin sänkynsä sijaintiin merkitäkseen alueensa, mutta myös varmistaakseen, että he voisivat nukkua turvallisesti.

Nykyään koiramme elävät mukavasti, eikä heillä ole todellista syytä toimia niin. On todella harvinaista, että heidän korissaan tai sohvalla kohtaa vaaraa. He kuitenkin pitivät tämän vaistomaisen käytännön perimänä esi-isillään.

Mukavuuden tai rituaalin etsiminen

labradori nukkuu sikeästi
Teot: diane39 / iStock

Etkö pidä peittamattomassa sängyssä nukkumisesta? No ei myöskään koirasi! Koirasi rakastaa pientä viihtyisyyttään, ja sen pinnan kääntäminen ja raapiminen, jolla hän haluaa nukkua, tasoittaa ja tekee siitä mukavamman. Myös luonnossa sudet raaputtavat maata luodakseen pienen reiän, johon ne tulevat käpertymään. Tämä auttaa suojaamaan heidän elintärkeitä elimiään. Toisin kuin päivällä, jolloin sudet nukkuvat vain toinen silmä auki, he tarvitsevat syvän ja virkistävän unen yöllä. Siksi he toimivat tällä tavalla suojellakseen itseään ja varmistaakseen, ettei heille tapahdu mitään.

Nykyään eläimesi ei enää suojaa elintärkeitä elimiään, vaan etsii vain hieman enemmän mukavuutta. Lisäksi sitä voidaan pitää eräänlaisena rituaalina nukahtaaksesi paremmin. Jos puolellasi pidät lukemisesta parikymmentä minuuttia ennen nukahtamista, myös koirallasi on oma pieni tapansa!

Varo epänormaalia käytöstä: pyörimistä

Koira nappaa häntään
Tekijät: Zuberka / iStock

Pyörivä koira ei aina käyttäytyy normaalisti, varsinkin jos se yrittää tarttua pyrstään. Jos näin on, tämän pitäisi loogisesti nopeasti saada sinut varoitukseen. Jos koirasi esimerkiksi alkaa tehdä sitä yön yli tai jos siitä tulee pakkomielle, se kärsii todennäköisesti käyttäytymishäiriöstä. Kun havaitset epänormaalin käytöksen, sinun tulee ensin käydä eläinlääkärissäsi. Pyörimisen syitä on lukuisia, mutta tässä on kolme pääasiallista:

  • Pakonomaiset käyttäytymishäiriöt: tässä tapauksessa se liittyy suoraan fysiologiseen ongelmaan. Puhumme jopa osittaisista epilepsiakohtauksista. Koira voi silloin olla sekaisin tai aggressiivinen.
  • Tylsyys: koira, joka on tylsistynyt tai joka ei liiku tarpeeksi, voi kehittää tällaista käyttäytymistä. Jälkimmäisen kautta hän yksinkertaisesti yrittää miehittää itsensä ja kuluttaa itseään.
  • Ahdistus: spinning on hyvin yleistä ahdistuneilla koirilla. Tämä käyttäytyminen antaa heille mahdollisuuden löytää pakopaikka.

Yhteenvetona voidaan todeta, että jos piski tekee muutaman käännöksen itseään korissaan ennen nukkumaanmenoa, ei ole syytä huoleen, hän vain matkii esi-isänsä susia! Toisaalta, jos hän alkaa yrittää tarttua häntään liikaa ja toistuvasti, on tärkeää mennä eläinlääkäriin.