Mitä tapahtuu, jos eläin tuhoaa jotain, vahingoittaa ihmistä tai aiheuttaa muuta haittaa? Kuka vastaa koiran aiheuttamista vahingoista? Mestarina tämä on tärkeää tietää, jotta voit puolustaa itseäsi ongelmatilanteissa. Tässä on mitä laki sanoo.
Kuka on vastuussa koiran aiheuttamista vahingoista?
Se ei aina ole omistaja
Artikkelin mukaan 1243 siviilikoodisi: ”Eläimen omistaja tai sitä käyttävä henkilö on vastuussa eläimen aiheuttamasta vahingosta riippumatta siitä, oliko eläin hallussaan tai että se katosi tai putoaa. » Tätä kutsutaan lakikielessä: eläinvastuu.
Joten kuka on vastuussa? No, se ei aina ole koiran isäntä. Se oli henkilö, jolla se oli huoltaja ja kuka oli vastuussa hänen valvonnasta vahingon sattuessa. Se voi olla omistaja TAI kolmas osapuoli, jolle hän oli uskonut eläimen. Jos esimerkiksi uskot koirasi sukulaiselle, koiraeläkkeelle tai eläinlääkärille, he ovat vastuussa kaikista vahingoista, joita eläimesi on aiheuttanut sen ollessa heidän valvonnassaan. Lisäksi tämä ”huoltaja” on vastuussa kaikissa olosuhteissa, myös jos hän on menettänyt eläimen tai jos se on paennut.
Huoltaja ja koira ovat yhtä lain edessä
Oikeudenmukaisuus katsoo, että eläimet voivat olla tietyissä tapauksissa ongelmallisia ja niitä haluavien ihmisten on kannettava eläintensä muille aiheuttamien riskien seuraukset. Siksi ”huoltaja” on vastuussa, vaikka hän ei olisi sitoutunut ei vikaa, ei koulutuksen puutetta eikä valvonnan puutetta. ”Vartija” ja eläin ovat yhtenäisiä ja yhtenäisiä tuomioistuimissa.

4 vaadittua ehtoa
Jotta tuomioistuin voi todeta henkilön vastuulliseksi koiran aiheuttamasta vahingosta, neljän edellytyksen on täytyttävä:
-
Mitkä eläimet kärsivät? Kaikki paitsi villit. Kuitenkin, kun joku ”vangitsee” pedon, siitä yksilöstä tulee sen vartija.
-
Vastuuhenkilö on tunnistettu. Kuten aiemmin on nähty, se voi olla omistaja tai joku muu henkilö, joka oli koiran huoltaja.
-
Vahingon olemassaolo. Kaikkea koiran käyttäytymistä ei todellakaan voida kutsua haitalliseksi. Esimerkiksi kaikkea haukkumista ei ole kielletty. Jotta ne olisivat tuomittavia, niiden on oltava toistuvia (esim. joka päivä), pitkäkestoisia (esim. koko päivän) tai voimakkaita (koira ulvoo kuoleman jälkeen). Toisaalta tiettyjä lähiympäristön häiriöitä pidetään ”normaalina” oikeudenmukaisuuden kannalta (satunnainen ja heikko haukkuminen, lehmänkellojen tai kukkojen laulaminen maaseudulla jne.).
-
Syy-yhteyden olemassaolo. Täytyy olla todisteita siitä, että tämä eläin todellakin aiheutti tämän vahingon. Jos jotain on rikki naapurin puutarhassa, se ei välttämättä ole koirasi vika. Se voi johtua myös naapureistasi tai esimerkiksi vandaaleista.

Poikkeukset
Jos neljä edellistä ehtoa täyttyvät, on vielä kaksi tilannetta, joissa maalivahti voi suorittaa vastuunsa:
-
Tämä on sattumanvarainen tilanne : ulkoinen, arvaamaton ja vastustamaton tosiasia (esim. eläin kaataa jonkun alas, koska se pelkää ukkosen kolinaa).
-
Uhri teki virheen (esim. hän murtautui kotiisi yön aikana ja vahtikoira puri häntä).
Pidät myös:
Onko koirilla oikeuksia?
Vuokra-asunto: voiko vuokranantaja kieltää koirat?
Koiran käyttäytymistutkija: onko se hyvä vaihtoehto koiralleni?