Kuinka tunnistaa uhattuna tuntevan koiran signaalit?

Kun koirasi kohtaa uuden sukulaisen tai uuden tilanteen, hän voi tuntea olonsa epämukavaksi, jopa vaarassa. Tällaisessa tapauksessa koirasi reagoi hänelle parhaiten sopivalla tavalla tilanteen hallitsemiseksi. Mutta tiedätkö kuinka tunnistaa, kun koirasi tuntee olonsa uhatuksi?

”Neljän F” sääntö

peloissaan koira
Tekijät: Astakhova / iStock

Yleisesti ottaen, kun koirasi joutuu tilanteeseen, jossa hän kokee ahdistusta tai pelkoa, sillä voi olla neljän tyyppisiä reaktioita. Anglosaksit nimeävät nämä ”neljällä F:llä”:

  • Jäädyttää: koira pysähtyy eikä uskalla liikkua.
  • Flirttailee: koira yrittää viestiä koiratoverilleen tai sinulle epämukavuudestaan ​​tai ahdistuksestaan.
  • Lento : koira pakenee ja voi esimerkiksi turvautua kanssasi.
  • Taistele: koira muuttuu aggressiivisemmaksi ja voi hyökätä.

Nämä neljä vaistomaista reaktiota eivät koske vain koiria, vaan kaikkia eläimiä, myös ihmisiä. Persoonallisuudestaan, historiastaan ​​ja kokemuksistaan ​​riippuen koira valitsee yhden tai useamman näistä vaihtoehdoista ilmaisemaan epämukavuuttaan tilanteessa. Hän voi jopa vaihtaa yhdestä toiseen erittäin nopeasti. Kaikki nämä strategiat tähtäävät uhkan torjumiseen.

Miksi on tärkeää pystyä tunnistamaan 4F:t?

Pelästynyt koira liikkumattomana isäntänsä takana
Tekijät: CBCK Christine / iStock

Hänen hyvinvoinnin, mutta myös suhteenne kannalta on tärkeää, että osaat tunnistaa koirasi reaktiot stressiin tai pelkoon. Minkä vuoksi ? Koska väärinymmärretty koira luokitellaan hyvin usein aggressiiviseksi, huonosti koulutetuksi tai jopa itsepäiseksi koiraksi. Todellisuudessa köyhä eläin vain ilmaisee tuskaansa. Jos koirasi tulee turvautumaan jalkoihinsi tapaamalla jonkun sukulaisistaan, älä naura, koska se koskettaa, vaan ota todella tietoiseksi viestistä, jonka eläimesi lähettää sinulle, ja lopeta yhteydenpito hänen kanssaan. Jos jätät huomioimatta eläimesi ahdistuksen, rankaisit sitä epäsuorasti, koska et auta sitä voittamaan ahdistusta. Tällä tavalla voit menettää koirasi luottamuksen sinuun…

Avain: tarkkaile koiraasi

Koira haistelee kissaa
Laajuus: chendongshan / iStock

Koiran ymmärtäminen on välttämätöntä, ja tämä tapahtuu ennen kaikkea havainnoinnin kautta. Ymmärtääksesi koiraasi paremmin, kiinnitä huomiota hänen asentoihinsa tai ääniin, joita hän voi antaa. Näyttääkö hän jännittyneeltä? Osoittavatko hänen korvansa eteenpäin vai taakse? tärisevätkö hänen jalkansa? Onko hänellä harjaiset hiukset? Onko hänen kalunsa ylpeästi pystyssä vai juuttunut jalkojen väliin? Onko hänellä kyljykset käärittynä? Muriseeko vai valittaako hän? On olemassa monia kehon signaaleja, joita koirasi käyttää ilmaistakseen turvattomuutta. Sinun tehtäväsi on tarkkailla sitä!

Kun tämä havaintotyö on tehty, sinun pitäisi pystyä ymmärtämään paremmin lemmikkisi tunnetila. Hänen käyttäytymisensä ja strategioidensa avulla, joita hän käyttää ennennäkemättömässä tilanteessa, ymmärrät nopeasti, tunteeko hän olonsa turvalliseksi vai ei.