Kuinka susi ja ihminen tapasivat ensimmäisen kerran?

Vähän kuin tarina kanasta ja munasta, tänään yritämme selvittää, kumpi sudesta tai miehistä joutui ensimmäisenä kosketuksiin toisen kanssa. Se, että koira polveutui sudesta, ei ole enää mysteeri kenellekään. Meillä on kuitenkin edelleen vaikeuksia selvittää, milloin ja missä ensimmäiset susien kesytykset tapahtuivat… Tämä on mysteeri, jota yritämme selvittää tässä artikkelissa!

Koira, ihmisen paras ystävä tuhansia vuosia

muotokuva miehestä Jack Russelin kanssa
Tekijät: Pinkypills / iStock

Kaikista kotieläimistä, jotka jakavat elämäämme nykyään, susi on ensimmäinen eläin, joka on kesytetty ja kesytetty. Tutkijat ovat löytäneet myös koiran luita Siperiasta ja Tšekin tasavallasta sekä ihmisen jäänteitä. jotka ovat 30 000 ja 26 000 vuotta vanhoja. Nämä ovat siis ensimmäiset jäljet ​​linkistä, jonka olemme pystyneet löytämään koiran ja ihmisten välillä. Emme kuitenkaan tiedä, olivatko ne jo koiria vai kesytettyjä susia. Kysymys jää siis vastaamatta…

Kaksi vastakkaista teoriaa

susi kävelemässä lumessa
Krediitit: mtnmichelle / iStock

Yleisen uskomuksen mukaan eräs esi-isistämme eräänä kauniina päivänä kohtasi kasvotusten hylättyjä pieniä sudenpentuja. Jälkimmäinen olisi sitten tehnyt aloitteen adoptoidakseen ja kesyttääkseen heidät. Tällä tavalla tuntemamme villi ja pakeneva sude olisi vähitellen muuttunut koiraksi, joka nyt jakaa elämämme.

Tämä ajatus ei kuitenkaan ole kaikkien yhteinen. Jotkut ajattelevat päinvastoin, että ihmisillä oli taipumus pelotella susia pois, koska he pitivät niitä kilpailijoina metsästyksessä. Tämän teorian mukaan sudet olisivat siis aloitteesta tuoda ihmisiä yhteen. Voimassa, aJotta he voisivat ruokkia esi-isiemme jäännöksiä, he olisivat vähitellen lähestyneet asuntojaan. Esivanhempamme olisivat silloin ymmärtäneet, että nämä eläimet eivät olleet aggressiivisia, ja olisivat sitten alkaneet kesyttää niitä ja käyttää luonnollisia kykyjään. He olisivat esimerkiksi käyttäneet heitä huoltajina, koska he haukkuivat vaaran lähestyessä. Tällä tavalla mieluummin sudet olisivat ihmisten lähentymisen alkulähteenä eivätkä päinvastoin.

Tämän kesytyksen salaperäinen paikka

susia kivellä
Krediitit: gnagel / iStock

On myös kaksi vastakkaista teoriaa siitä, missä susia kesytettiin. Ensimmäinen teoria ehdottaa, että Eurooppa olisi kesytettyjen susien ja nykyisen tuntemamme koiran esivanhempien syntymäpaikka. Tutkijat kuitenkin vertasivat nykyisten susien geenejä muinaisten koirien geeneihin, ja tulokset osoittivat, että samankaltaisuutta ei ollut juuri lainkaan. Siksi tutkijat ovat olettaneet, että nykyiset koirat ovat sukupuuttoon kuolleen susilajin jälkeläisiä.

Toinen teoria väittää, että ensimmäiset koirat olivat peräisin Keski-Aasiasta. Kuten edellisessä tutkimuksessa, tutkijat suorittivat tutkimusta koirien DNA:sta. Tätä varten he tunnistivat yli 5 000 koiran DNA:n 38 Aasian maassa. He ovat siten havainneet, että suurin geneettinen monimuotoisuus on todellakin löydetty tällä maailman alueella. Heidän mukaansa koirat olisivat siis syntyneet Aasiassa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että suden ja miehen tarina näyttää hieman samanlaiselta kuin munan ja kanan tarina: emme voi koskaan olla varmoja, kumpi halusi tavata toisensa ensin. Tästä huolimatta, mikään ei estä meitä iloitsemasta vahvasta siteestä, jonka olemme pystyneet luomaan koirien kanssa, sillä jos yksi asia on varmaa, se on, että he ovat todellakin ihmisen parhaita ystäviä!