Kuinka hallita koiraa, jolla on pitkälle kehittynyt saalistusvaisto?

Ei mene kävelylle ilman, että piski lähtee saalista takaa, ja se ärsyttää sinua? Tiedä, että tämä on koirien luonnollista käyttäytymistä, jota kutsutaan saalistusvaistoksi. Lue lisää siitä ja löydä muutamia bonusvinkkejä nelijalkaisen ystäväsi halujen rauhoittamiseksi.

Mikä on saalistusvaisto ja miten se ilmenee?

metsästyskoira
Tekijät: Jelena-Safronova / iStock

Ensinnäkin sinun pitäisi tietää, että saalistus on jotain synnynnäistä ja siksi luonnollista eläimille. Se on ollut osa hänen vaistoaan sukupolvien ajan. Se on myös toimintaa, joka tuottaa eläimelle paljon iloa. Mitä enemmän hänellä on mahdollisuus harjoitella sitä, sitä enemmän hänellä on hillitön halu aloittaa alusta, vähän kuin impulssi. Kun koira ryhtyy saalistuskäyttäytymiseen, seuraa sarja tyypillisiä käyttäytymismalleja. Esimerkiksi metsästykseen:

  • Laukaisin : koira haistaa hajun tai näkee saaliin. Sitten hän kääntyy hänen suuntaansa.
  • Näköala: koira tuijottaa ja tarkkailee saalistaan ​​intensiivisesti. Hän voi sitten ottaa niin sanotun stop-asennon.
  • Persu: Koira lähestyy saalistaan ​​huomaamattomasti ryömimällä ja pysähtyy sitten tarkkaavaisesti.
  • Tavoite: kun koira luulee olevansa hyvällä etäisyydellä, se hyökkää saaliinsa jahtaamalla sitä.
  • Sieppaus: koira tarttuu saaliinsa tai syöksyy sen päälle tainnuttaakseen sen.
  • Tappaminen: koira puree ja ravistaa saalistaan ​​tappaakseen sen.
  • Raportti : heti syötävä saalis viedään koiran toimesta rauhalliseen paikkaan syötäväksi.
  • Elpyminen : jos koira pitää saalista liian suurena syötäväksi heti, se hautaa sen.

Nykyään tuntemamme kotikoira on ihmisen tekemän geneettisen valinnan tulos. Jälkimmäinen valitsi jokaisen koiran käyttäytymisen valitakseen ja säilyttääkseen vain ne, jotka olivat hänelle hyödyllisiä. Näitä valintoja seuraamalla löydämme nyt niin sanotut ”seurakoirat”, mutta myös ”erikoistuneet” linjat. Esimerkiksi vainoaminen ja takaa-ajo ovat tyypillisiä terrierikoirien käyttäytymismalleja, kun taas lammaskoirat on valittu niiden kyvyn perusteella korjata ja johtaa nautakarjaa vahingoittamatta niitä.

Kun saalistusvaisto aiheuttaa ongelmia päivittäin

Jack Russel koira juoksee linnun perässä
Tekijät: alexei_tm / iStock

Jos haluat metsästää tai saada koiran avuksi nautalaumaasi työskentelyyn, koiran saalistusvaisto on selvästi kysytty. Toisaalta, kun haluat seurakoiran, tämä voi olla jonkin verran ongelmallista. Ota siis ennen koiran ottamista selvää rodun käyttäytymisominaisuuksista.

Esimerkiksi bordercollie voi lauman puutteen vuoksi kaatua kävelylle näkemiensä pyöräilijöiden tai jopa lasten kimppuun. Mitä tulee metsästyskoiriin, ne voivat lähteä saalista takaamaan jokaisella kävelyllä. Kun saalistustunto on herännyt koirassa, se ei enää kuule sinua ja sen vuoksi on erittäin vaikeaa saada hänet takaisin. Kaikesta huolimatta emme väitä, etteikö näillä koirilla olisi sijaa perheissä, kaukana siitä! Sinun täytyy vain olla tietoinen siitä, että joillakin voi olla kehittyneempi vaisto kuin toisilla…

Hyväksy se, että koirasi ei voi muuttua

lammaskoira lammaslaumassa
Tekijät: Bigandt_Photography / iStock

Sanotaan heti, että koiran saalistuskäyttäytyminen on ankkuroitunut häneen eikä katoa koskaan. Joskus on mahdollista vaimentaa näitä impulsseja hieman tai löytää vastatoimia, mutta Koiran luonnollista käyttäytymistä ei voi tukahduttaa! Joten jos koirasi pyrkii jahtaamaan saalista pitkiä aikoja, jopa useita tunteja, voit valita GPS-pannan. Näin voit jatkaa kävelylenkkejä ilman hihnaa huolehtimatta siitä, minne lemmikkisi on mennyt. joitain kaulakoruja voit seurata koirasi edistymistä reaaliajassa yli 10 kilometriä turvataksesi kävelysi.

Jos haluat täysin välttää koirasi jahtaamasta saalista, voit kokeilla pallotekniikkaa. Tämä edellyttää, että tunnet eläimesi erittäin hyvin, jotta voit toimia oikeaan aikaan. Kun tunnet koirasi alkavan väijyä, kääntää hänen huomionsa heittää hänet pallo tai hänen suosikki lelu. Suuntaamalla koirasi huomion estät häntä vainoamasta saalista ja annat hänen pitää hauskaa myös muulla tavalla. Varmista, että lähetät pallon pensaikkoihin, jotta se ei ole liian helppo löytää, tämä stimuloi häntä enemmän. varten vahvistaa tämän harjoituksen vaikutusta kävelyn aikana, Vältä tämäntyyppisten pelien pelaamista kotona.

Vastatakseen lammaskoirien tarpeisiin, niihin liittyy monia toimintoja, mukaan lukien Treibball, josta puhuimme edellisessä artikkelissa. Tämä kurinalaisuus keksittiin myös lammaskoirille, jotka eivät voineet olla suorassa yhteydessä laumaan.