Kokeeko koirasi maun samalla tavalla kuin sinä?

Maku, joka on olennainen aisti, jotta voimme arvostaa sitä, mitä syömme, havaitaan makuhermojen ansiosta. Ne sijaitsevat kielen kärjessä ja antavat meille mahdollisuuden löytää uusia makuja. Mutta ovatko ne kehittyneet myös koiraystävillemme? Kun näemme heidän tuijottavan meitä suurilla silmillä ohittaessamme pöydän, luulisimme, että he nauttivat syömisestä yhtä paljon kuin mekin. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole…

Onko makuaisti koirilla kehittynyt?

Koira pyytää kakkua pöydälle
Tekijät: Ksenia Raykova / iStock

Sinun pitäisi tietää, että ihmisillä on 10 000 makunystyrää… 1700 koirallesi! Hänen makuhermojaan on siksi paljon vähemmän kuin meillä. Loogisesti ja vastoin kaikkia odotuksia makuaisti ei siis ole kovin kehittynyt koirilla. Mutta miksi piskisi näyttää niin houkuttelevan sitä, mitä syöt, jos hän päätyy nielemään sen joka tapauksessa maistamatta? No, se johtuu siitä, että maku ei tee ateriasta koirallesi houkuttelevaa, vaan haju.

Koirasi kuitenkin haisee tiettyjä makuja, mutta kevyemmin kuin me. Hän havaitsi myös makean maun erityisen hyvin, mikä selittää, miksi koirallasi on tapana pyytää pala suklaata, karkkia ja muita makeisia. Tämä kyky havaita sokeria helpommin tulee hänen esivanhemmiltaan. Jälkimmäinen olisi kehittänyt tämän kyvyn arvostamaan makeita ruokia ja siten enemmän energiaa, esimerkiksi hedelmät.

Entä koirien muut aistit?

Koiran kuono haistelee nappulaansa
Kredit: Khaneeros / iStock

Vastoin makua, hajuaisti on koirien kehittynein aisti. Lisäksi sen on arvioitu olevan 35 kertaa kehittyneempi kuin meillä. Tämä on melko helposti havaittavissa kävellessä: koirallasi on varmasti nenä, joka luiskaa maata suurimman osan ajasta. Nuuskiminen on koiralle lähes elintärkeää, koska se antaa hänelle mahdollisuuden analysoida ympäröivää maailmaa. Koirasi elää maailmassa ennen kaikkea hajuhaittoja!

Mitä tulee näkemiseen, koira ei näe mustavalkoisesti, toisin kuin voisi luulla. Hän ei kuitenkaan näe yhtä paljon värejä kuin ihmiset, ja ne ovat vähemmän voimakkaita. Sitä paitsi hän ei näkisi punaista. Kuitenkin, koiralla on erittäin laaja näkökyky, koska se näkee 250 astetta. Vertailun vuoksi, ihmiset näkevät vain 120 astetta (binokulaarinen näkö).

Kuulo on toinen aisti, joka on erityisesti kehittynyt koirilla. Koira kuulee noin 2-3 kertaa parempi kuin ihminen. Se jopa havaitsee ääniä, joita emme voi kuulla, kuten ultraääni. Ei tarvitse huutaa hänelle, jos hän ei tule luoksesi, kun soitat hänelle, hän on kuullut sinut täydellisesti ja tekee sinut varmasti hulluksi (ole varovainen, jos tämä on usein, koirasi voi kärsiä kuulohäiriöistä).

Kosketusaisti on koirilla suhteellisen alikehittynyt. Kaikesta huolimatta nenä ja pehmusteet ovat melko herkkiä alueita, joista on huolehdittava.