Tutkijaryhmän mukaan vanhemman ja lapsen sekä isännän ja koiran välisissä suhteissa on paljon enemmän yhtäläisyyksiä kuin uskotkaan, sekä hormonaalisesti että käyttäytymisessä… Ja ilmeisesti myös karvapallomme ovat romahtamassa.
Aaaah teini-ikä…
Teini-ikä määritellään a kehitysvaihe, lapsuuden ja aikuisuuden välillä, jolloin murrosikää tapahtuu. Kasvu kiihtyy, aivot organisoituvat uudelleen, tapahtuu suuria hormonaalisia muutoksia, sukupuoliominaisuudet kehittyvät ja yksilöstä tulee lisääntymiskykyinen.
Tytöillä murrosikä alkaa noin 10-vuotiaana ja pojilla noin 11-vuotiaana. Koirat sen sijaan saavuttavat sen iät eri koon mukaan: noin 5-6 kuukautta pienillä roduilla, 7-10 kuukautta keskikokoisilla roduilla ja jopa 18-24 kuukautta suurilla roduilla.

Koiran ja ihmisen nuorten kohtauksilla on monia yhtäläisyyksiä
Heidän töissään, jotka on julkaistu lehdessä Biologian kirjeet, brittiläinen tutkijaryhmä vertasi koirien ja miesten murrosikää. Näissä jälkimmäisissä hän omistaa joitain ominaisuuksia hyvin päättänyt. Niitä tulee usein esiin kolme ja niitä näyttää löytyvän myös koirista…
1. Varhainen murrosikä epävarman kiintymyksen tapauksessa
On osoitettu, että murrosiän muodot voivat vaihdella tyypistä riippuenkiintymys, joka sitoo lasta ja hänen vanhempansa. Yleensä kun nuori on hauras, epävarma ja täynnä epävarmuutta, hän saavuttaa murrosiän aikaisemmin.
Siksi tutkijat halusivat tietää, onko näin myös koirilla. Tätä varten he seurasivat 70 tulevaa sokeiden opaskoiraa. Ne olivat eri rotujen naaraat (labradori, kultainennoutaja, saksanpaimenkoira tai sekalainen). Heidän kiintymystään omistajaansa mitattiin kahdella parametrilla: lisääntynyt huomionhaku (esim. taipumus istua lähellä isäntänsä) ja ahdistusta eron sattuessa (esim. levottomuus, vapina).
Tutkijat havaitsivat, että korkeimmat pisteet (osoittivat epävarmoja siteitä) saaneilla naisilla raaka aikaisempi lämpö. Ihmisillä havaittu suuntaus on siksi havaittavissa myös hiuspalloissamme.
2. Ristiriitaiset suhteet
Ihmisen murrosikä on monimutkaista ihmissuhteiden aikaa. Kaikki nämä hormonaaliset muutokset kulkevat usein käsi kädessä mielialan vaihtelutärtyneisyys, tarve erottautua, tarve itsenäisyyteen ja ristiriitaiset suhteet nuorta hoitaviin ihmisiin.
Mutta entä koirat? Vastatakseen tähän tutkijat tällä kertaa tutkivattottelevaisuuden evoluutio kahdesta muusta koiraryhmästä: ennen murrosikää, sen aikana ja sen jälkeen. Tutkimuksessa on mukana lähes 400 eläintä, urosta ja naaraan. Aiemmin opetetun ja hallitun komennon (esim. istu) edessä käy ilmi, että koirat esiintyivät paljon useammin ennen ja jälkeen murrosiän kuin sen aikana.
Tämä puberteetin reaktiivisuuden lasku oli kuitenkin isäntänsä käskyjen mukaan. Päinvastoin, kun sama käsky tuli muukalta, eläimet olivat vieläkin tottelevaisempia saavuttaessaan murrosiän… Kyllä, kyllä, luit oikein! Piskosi teinikriisissä jättää huomiotta käskysi, mutta ei muiden käskyjä!
3. Kovemmat konfliktit herkän kiintymyksen tapauksessa
Lopuksi ihmisillä on huomattu, että jos vanhemman ja lapsen välinen kiintymys on hauras, konfliktit ovat usein tärkeämpiä. Koirien kohdalla näemme saman suuntauksen. Joka tapauksessa tämän havaitsivat tutkijat tutkimalla lähemmin yhtä edellisen kohdan koiraryhmää. Kävi ilmi, että murrosiän konfliktikäyttäytymistä oli paljon selvempi eläimissä, joilla on epävarma kiintymys isäntään.

ohimenevä vaihe
Eläimesi murrosikä voi olla herkkä vaihe hallita, mutta on tärkeää olla innostumatta liikaa ja älä kävele pois vaikeuksien takia, koska se vain pahentaisi niitä. Tämä tutkimus on todellakin osoittanut, että tietty tosiasia vaikuttaa selvästi prosessiin: emotionaaliset siteet, jotka yhdistävät karvapalloja ja niiden mestarit. Ja ne vaihtelevat osittain omistajien käytöksestä.
Lisäksi tämä monimutkainen ajanjakso joskus johtaa hylkäävät. Eläin alkaa aiheuttaa ongelmia: se ei ole enää kovin söpö ja taipuisa pieni pentu. Tämän seurauksena jotkut mestarit heittävät pyyhkeen ja hylkäävät koiransa. Teini-ikä on se ikä, johon turvakotiin paluu vaikuttaa eniten. Tästä syystä on tärkeää, että omistajat ymmärtävät, että kyllä heidän koiransa voi käydä läpi tietyn vaiheen, mutta se on vain ohimenevää. Se menee ohi.
Pidät myös:
Sen on tiede todistanut: koirat ovat tukenamme vaikeina aikoina
Miksi koirien katse koskettaa meitä?
Onko koirilla ajantaju?