koirat ovat tukenamme vaikeina aikoina

Empatia on kykyä tuntea ja jakaa muiden tunteita. Välitämme muista ja siksi haluamme auttaa heitä. Koirilla näyttää olevan empatiaa. Ja ilmeisesti niin myös tiede ajattelee!

Koira, hänen isäntänsä ja muukalainen

A tutkijoiden ryhmä Lontoon yliopistosta tohtori Custancen johtama päätti tutkia rakkaiden karvapallojemme empatiakykyjä. Tätä varten tutkijat ovat kehittäneet erittäin mielenkiintoisen kokeen. Heidän työnsä on julkaistu lehdessä Eläimen kognitiotutkii käyttäytymistä 18 koiraa.

Testit tehtiin jokaisen omistajan kanssa olohuoneessa, jotta eläimet reagoivat mahdollisimman luonnollisella tavalla. Jokainen koira löysi itsensä kasvotusten kahden ihmisen kanssa: isäntänsä ja muukalaisen. Nämä 2 päähenkilöä asettavat itsensä puhua, laulaa tai itkeä jokaisella on oma vuoronsa. Heidät käskettiin pitämään saman äänenvoimakkuuden ja samat eleet kaikkien vuorovaikutusten aikana.

Koirien reaktio

Aikana keskusteluja tai joitain huminaa outoa, eläimet yleensä pysyivät passiivinenkävellä tai pelata yksin.

Ils olivat lähestymässä paljon useammin isännältä tai tuntemattomalta, kun hän itki. Sitten koirat katsoivat henkilöä, menivät häntä kohti, koskettivat heitä, haistelivat niitä tai nuolaisivat niitä. Ja he tekivät sen melko alistuvalla asenteella, pää alas, korvat takana, häntä jalkojen välissä…

koira nuolee mestari
Tekijät: Solovjova / iStock

Oliko se todella empatiaa?

Jos se ei olisi ollut puhtaasti altruistista empatiaa ja jos nämä koirat todella etsivät vain omaa mukavuuttaan epätyypillisessä tilanteessa, joka stressasi heitä, jolloin he eivät olisi koskaan kääntyneet vieraan henkilön puoleen. He olisivat menneet isäntänsä luo joka kerta. Näin ei kuitenkaan ollut. Kun muukalainen itki, koirat nuuskivat ja nuolivat muukalaista sen sijaan, että olisivat lähestyneet isäntänsä.

Koirien vastaus ei ollut ei vain uteliaisuus kahden henkilön epätavallisen käytöksen edessä. Jos näin olisi ollut, eläimet olisivat reagoineet samalla tavalla kaikkiin oudoihin käyttäytymismalleihin: itkeneet JA huminat oudosti. Kuitenkin kokeen aikana koirat tulivat paljon lähemmäksi ihmisen itkiessä kuin hyräillessä.

Lisäksi,”alistuva” asenne koirat edessä ihmisten kyyneleet on melko yhteensopiva empatian kanssa. Päinvastoin, jos he olisivat lähestyneet iloisina, tyyneinä tai valppaina, se ei olisi voinut olla jaettua surua.

Kirjoittajien mukaan koiran käyttäytyminen niin paljon kuin empatiaa. He vivahtoivat samaa lisäämällä, että se voidaan selittää myös tunnetartunnalla (koira on surullinen, koska hänen isäntänsä on surullinen) yhdistettynä menneeseen oppimiseen (hän ​​lähestyy, koska hänen kokemuksensa on opettanut hänelle, että hänet palkitaan – esim. halaukset) – jos hän tukee hädässä olevaa henkilöä).

Mestari tukikoira
Teot: Bobex-73 / iStock

Koirat ovat aina paikalla auttamassa meitä

Itkevän ihmisen edessä, koirat olisivat voineet reagoida monella tavalla erilainen: sen huomiotta jättäminen, valppaana oleminen, uteliaisuus, leikkimisen aloittaminen, pelko ja lohdutuksen etsiminen itselleen, pelkääminen ja poistuminen, dominoiva toimiminen heikentynyttä yksilöä kohtaan… Mutta niin ei ollut. Kokeen koirat päinvastoin päättivät päästä lähemmäksi hädässä oleva henkilö ystävällisellä ja alistuvalla tavallaauta ja häneltä tarjota mukavuutta.

Koiran ja ihmisen yhdistävät siteet palaavat melkein takaisin 15 000 ans. Eläessään kanssamme nämä eläimet ovat alkaneet ymmärtää meitä yhä paremmin. He ovat pystyneet lukemaan kasvojamme ja arvaamaan tunteitamme. He jopa näyttävät osoittavan empatiaa, juhli iloamme kanssamme ja jaa surumme. Ja vaikeissa tilanteissa he ovat aina valmiita ottamaan yhteyttä meihin.

siluettitiede
Tekijät: Freepics4you / Pixabay

Pidät myös:

Onko koirilla ajantaju?

Koirien muisto

Tämä on koirasi ihmisikä