koirat eivät pidä ihmisistä jotka ovat ilkeitä omistajiaan kohtaan

Koiran legendaarinen uskollisuus on nyt tieteellisesti todistettu! Tutkimus osoittaa, että koirat välttävät ilkeitä ihmisiä omistajansa kanssa. Tässä on kaikki, mitä voit oppia siitä.

1. Järjestämme näyttämön puolestasi

Kaikki alkaa Kioton yliopistosta Japanista. Professori Kazuo Fujitan johtama tutkijaryhmä on kehittänyt varsin erikoisen kokeen. Viisikymmentäneljä koiraa jaettiin 3 ryhmään. Jokainen ryhmä osallistuu yhteen kolmesta tilanteesta.

Jokainen tilanne sisältää 4 päähenkilöä :

  • Poika maître joka yrittää avata läpinäkyvän laatikon, jossa on lambda-objekti, epäonnistunut.

  • Ja näyttelijä joka on vuorovaikutuksessa mestarin kanssa.

  • Mies neutraali passiivisesti tarkkailemassa kohtausta istuen penkillä.

Ensimmäisessä tilanteessa, mestari kysyy näyttelijältä, voiko hän auttaa häntä avaamaan tämän pirun laatikon. Näyttelijä on samaa mieltä. Yhdessä he onnistuvat nostamaan kannen ja hakemaan esineen.

Toisessa tilanteessa, mestari myös pyytää apua, mutta tällä kertaa näyttelijä kieltäytyy töykeästi. Isäntä ei siksi voi avata laatikkoaan.

Kolmannessa tilanteessajota kutsutaan ”kontrolliksi”, isäntä ei pyydä keneltäkään apua eikä myöskään onnistu avaamaan laatikkoaan.

Kokemuksen lopussanäyttelijä ja neutraali tarkkailija tarjoavat yhtä aikaa herkkua koiralle.

koiran ilme
Tekijät: Bárbara Montavon/Unsplash

2. Reaktio: koirat eivät pidä ihmisistä, jotka ovat ilkeitä omistajilleen

Kun näyttelijä auttoi mestaria tai ei ollut vuorovaikutuksessa hänen kanssaan (”kontrolli” tilanne), koira valitsee herkkua sattumanvaraisesti. Koiran moraalille ”avustaminen” on normi. Ei siis mitään erikoista, minkä vuoksi hän ei erityisesti suosi sitä henkilöä, joka on auttanut isäntänsä.

Kun näyttelijä kieltäytyi auttamastakoira valitsee neutraalin henkilön herkkua paljon useammin ja pyrkii siihen välttää että näyttelijä on hylännyt isäntänsä.

Joka tapauksessa kyseessä oli tilanne kolmansien osapuolten välillä, johon koira ei liittynyt ja joka ei kyennyt tarjoamaan hänelle mitään etuja (se oli lambda-esine ilman arvoa eläimelle). Joten se ei ollut ei kiinnosta käytöstä.

3. Koirasi näkee kaiken, tuomitsee kaiken, muodostaa oman mielipiteensä ja toimii sen mukaan

Tämä kokeilu havainnollistaa ilmiötä ns ”sosiaalinen salakuuntelu” tai salainen sosiaalinen salakuuntelu. Se sisältää kolmansien osapuolten välisen sosiaalisen vuorovaikutuksen havainnoinnin ja osallistujien arvioinnin heidän tekojensa perusteella. Näin voit kerätä niin paljon tietoa kuin mahdollista ilman, että sekaantuisi asiaan, ilman riskiä ja voit muokata käyttäytymistäsi sen mukaisesti.

Se on ihmisessä hyvin kehittynyt ominaisuus, vaikka se onkin erittäin harvinainen eläimillä ei-kädelliset. Koirat ovat kuitenkin kehittäneet tämän kyvyn huomattavan älykkyytensä ja vahva kiintymys isänteihinsä. Nyt tiedät, että mitä tahansa, sinulla on liittolainen rinnallasi!

maisema koira
Tekijät: Leio McLaren/Unsplash

Pidät myös:

Tunnistavatko koirat itsensä peilistä?

Mitä koirani tekee, kun en ole paikalla?

Koirani antaa minulle tassunsa: 4 mahdollista merkitystä!