Koiran kastraatio: menetelmä, edut, haitat, vaihtoehdot

Lkoiran kastraatio on leikkaus erittäin suosittu. Se on jopa yksinkertaisempaa kuin naaraskoiran sterilointi. Se on kuitenkin herkkä aihe. Kun on aika lähestyä sitä, jotkut mestarit pelkäävät ja epäilykset ilmaantuvat. Siksi on aika laatia luettelo tästä käytännöstä, sen eduista, haitoista ja vaihtoehdoista.

Miten koiran kastraatio toimii?

Ennen leikkausta

Eläinlääkärisi suorittaa a anestesiaa edeltävä arviointi. Hän voi tarjota sinulle verikokeen tarkistaaksesi koirasi terveydentilan. Näin hän voi mukauttaa anestesiaprotokollaa tai lykätä kastraatiota, jos kyseessä on hoidettavissa oleva ongelma etukäteen (jos kyseessä on mukavuuskastraatio, se ei ole hätätilanne, joten se on tehtävä terveille eläimille).

Leikkaus

Se on alla leikkaus Yleisanestesia. Koira saapuu aamulla tyhjään vatsaan. Eläinlääkäri aloittaa nukkumalla. Sitten hän suorittaa aseptisen (eräänlainen alueen puhdistus). Seuraava askel on tehdä viilto koirasi kivespussin eteen kiveksien poistamiseksi yksitellen. Lopuksi eri kankaat suljetaan ompeleilla.

Joissakin erikoistapauksissa viilto voidaan tehdä hieman alemmas (esimerkiksi kivespussin tasolle kivespussin sairauden yhteydessä) tai korkeammalle (nivusen tai vatsan tasolle, jos kyseessä on kivespussin sairaus) kryptorchidiepoikkeavuus toisen tai molempien kivesten asennossa).

Leikkauksen jälkeen

Eläin herää myöhemmin ja voi mennä kotiin päivällä. Hän saa myös lääkkeitä hoitaa mitään kipua. Sinun on palattava eläinlääkärillesi 10–12 päivän kuluttua ohjata haava ja poista tikit.

leikkaus
Tekijät: Peoplecreations/Freepik

Edut ja haitat

Koiran kastraation edut

– Se vähentää ongelmallisia käyttäytymismalleja : aggressiivisuus ja territoriaalisuus, joka voi johtaa tappeluihin ja vammoihin, usein juoksemiseen, virtsan merkintöihin, yrityksiin peittää ohikulkevia naisia…

– Se ehkäisee erilaisia ​​sairauksia: hormoniriippuvaiset kasvaimet (kives- tai perianaalinen kasvaimet), hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu, perineaalityrä (elinten siirtyminen peräaukon lähellä)…

– Se on osa tiettyjen sairauksien hoitoa : hormoniriippuvaiset kasvaimet, poikkeavuudet kivesten asennossa (cryptorchidism), kivesten vääntyminen, lukuisat eturauhassairaudet jne.

– Kastraatio on laillinen velvoite, jos koirasi kuuluu hyökkäysrotuihin ensimmäinen luokka (Pitbull, Mastiffi, Tosa ilman sukutaulua).

kastraatio hyödyttää sanapilviä
Laajuus: Wordle

Koiran kastraation haitat

– Koira ei voi koskaan saada jälkeläisiä. Steriiliys on luonnollisesti haluttu tavoite steriloinnin tapauksessa, mutta on ymmärrettävä, että se on peruuttamaton. Sinun on siksi oltava varma, että et koskaan halua laittaa koiraasi jalostukseen. On kuitenkin huomioitava, että kyse on ennen kaikkea mestareiden toiveista, sillä koirien ei tarvitse lisääntyä voidakseen psyykkisesti hyvin. Eikä se hyödytä heidän terveyttään.

– Painonnousu. Kastrointi lisää koirien ruokahalua ja vähentää energian tarvetta. He ovat siksi alttiita painonnousulle, jos heidän ruokavaliotaan ei muuteta. Se on kuitenkin vältettävissä sopivalla ruokavaliolla: on olemassa monia erityisesti steriloiduille eläimille suunniteltuja nappuloita. Painon nousu ei siis ole väistämätöntä. Mutta sinun on kiinnitettävä erityistä huomiota ruokaan ja punnittava koirasi säännöllisesti seurataksesi sen kehitystä, koska lihavuus edistää monia terveysongelmia (sydänsairaus, ortopedinen sairaus, diabetes jne.).

– Kirurgiset riskit (anestesia jne.) ja leikkauksen jälkeen (verenvuoto, infektiot jne.). Mutta se on hyvin harvinaista, koska kastraatio ei ole riskialtis leikkaus. Se on rutiinileikkaus. Se on jopa yksinkertaisempaa kuin naaraskoiran sterilointi, koska se ei yleensä vaadi edes vatsaontelon avaamista.

kastraatioriski sanapilvi
Laajuus: Wordle

Vaihtoehtoja koiran kastraatiolle

Siellä on myös a lääketieteellinen ehkäisy perustuu hormoneihin. Se mahdollistaa hedelmällisyyden pysäyttämisen väliaikaisesti ja palautuvasti. Sitä voidaan tarjota eläimille, joita omistajat haluavat kasvattaa tulevaisuudessa.

Tämän tyyppisellä ehkäisyllä ei kuitenkaan ole kaikkia kastraation etuja. Päinvastoin, se jopa edistää monia sairauksia (diabetes, liikalihavuus, lisämunuaisten toimintahäiriöt, käyttäytymisongelmat jne.). Siksi sitä ei suositella pitkällä aikavälillä.

Onko parempi kastroida vai ei?

Loppujen lopuksi se on valinta, joka kuuluu omistajille eikä kukaan voi eikä saa pakottaa sitä heille. Mutta meidän on silti muistettava, että tase kallistuu selvästi kastroinnin puolelle. Jos puhumme terveys ja hyvinvointia eläin, tämä on optimaalinen ratkaisu. Edut ovat paljon suuremmat kuin haitat. Niiden torjumiseksi voidaan myös toteuttaa erilaisia ​​toimenpiteitä. Mitä tulee ei-kirurgisiin vaihtoehtoihin, ne ovat paljon haitallisempia eläimen terveydelle. Yhteenvetona: kastraatio pidentää elinikää 13,8 % koirassa.

Pidät myös:

Miksi koirani kakkaa taas sisätiloissa?

Lihavuus koirilla: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Kuivaruoka: mitä ainesosia eläinlääkärit suosittelevat?