koira matkustaa 400 km löytääkseen perheensä

Kerroimme sinulle siitä edellisessä artikkelissa: koirilla on voimakas ja vertaansa vailla oleva tunnelma. Tämä saattaa siksi selittää, miksi he löytävät tiensä niin helposti kävellessä. Kuitenkin, kun kyse on satojen kilometrien matkoista tai maan ylittämisestä, on vaikea uskoa, että heidän hajuaistinsa on yksin vastuussa! Tätä yritämme ymmärtää Pablon tarinalla.

Uskomaton tarina!

koira Pablo ja hänen perheensä
© Pablo ja hänen perheensä – Ledauphiné

Tämä on tarina Pablosta, nuoresta Jagdterrier-koirasta, joka on matkustanut vähintään 380 kilometriä palata kotiin Gardiin. Matkan jälkeen matkailuautolla Italian halki Catherine ja Roger sen omistajat päättävät pysähtyä Savoiessa, Saint-Martin-Bellevuessa ennen paluutaan kotiin. He vievät koiransa Pablon ulos vapaalle venyttääkseen jalkojaan, kuten hän on tottunut. Vain tällä kertaa hän ei tule takaisin…Catherine ja Roger, huolissaan, odottavat tuntikausia toivoen, että heidän rakas koiransa tulee takaisin, mutta loppujen lopuksi horisontissa ei vieläkään ole koiraa. Siksi he päättävät odottaa yötä paikan päällä turhaan. Pablo ei palaa ja 60-vuotias pariskunta ryhtyy sitten varotoimiin raportti puuttuu kunnan kunnantalolla. Sitten he jatkavat matkaansa Ainissa sukulaisten luona.

Siitä tuli vasta useita päiviä myöhemmin ihme tapahtuu. Pariskunnan ystävä, joka hoiti taloa heidän poissa ollessaan, ottaa heihin yhteyttä kertoakseen asian Pablo on tullut kotiin! Todisteet, valokuva, josta Catherine tunnistaa välittömästi koiransa. Jälkimmäinen matkusti siksi peräti 380 kilometriä Savoien Saint-Martin-Bellevuesta Bezouceen Gardissa palatakseen kotiin. Tämä uskomaton ilmiö ei ole ensimmäinen, josta ilmoitetaan. Mutta kuinka koiramme onnistuvat löytämään tiensä?

Koirien kyky aistia maan magneettikenttä

Leonberger-koira metsässä
© AngelaBuserPhoto – iStock

Tšekissä tehdyn kolmivuotisen tutkimuksen mukaan koirilla on kyky tuntea maan magneettikentän. Vähän kuin muuttolintuilla, myös nelijalkaisilla ystävillämme olisi tämä sisäinen kompassi, jonka avulla he voivat orientoitua. Tämän työn suorittaneet tutkijat seurasivat 27 koiran ryhmää. Jokainen oli varustettuGPS-panta sekä kamera ja heidän piti kulkea eri polkuja metsissä. Tutkittu on tie takaisin, jolloin koirien piti löytää omistajansa. 59,5 prosentissa tapauksista koirat käyttivät hajuaistiaan palatakseen ihmisten luokse. Mutta kaikessa samassa 33,2 prosentissa tapauksista he käyttivät maan magneettikenttää! Loput hieman alle 8 %:lla koirat yhdistivät nämä kaksi tekniikkaa.

Lisäksi, jos keskitymme magnetoreseptioon käyttäneisiin koiriin, voimme havaita, että heillä kaikilla on ilman poikkeusta käytti samaa menettelyä, nimittäin: aloita kävelemällä pohjois-etelä-geomagneettista akselia varten noin kaksikymmentä metriä. Tämä operaatio antaisi heille mahdollisuuden asettaa sisäisen kompassinsa ennen kuin löytävät tien, joka vie heidät ihmisten luo.

Vaikka tämä tutkimus näyttää osoittavan, että koirat todella pystyvät käyttämään maan magneettikenttää orientoitumiseen, tästä aiheesta on vielä liian vähän tutkimuksia ollakseen varma. Itse asiassa nykyään maailmassa on noin 60 Pablon kaltaista tarinaa, kun taas Ranskassa noin koira eksyy 20 minuutin välein…