Kaikki on silmissä…

Oletko koskaan eksynyt pienen karvapallosi katseeseen?! Korjaat sen. Hän tuijottaa sinua. Ulkopuolelta katsottuna ei näytä tapahtuvan mitään. Hiljainen iltapäivä. Mutta sisältä se on todellinen hormoniräjähdys! Kyllä, ihmisen ja koiran ystävyydellä on tieteellinen selitys ja ulkonäöllä on paljon tekemistä sen kanssa…

”Rakkauden hormoni”

Oksitosiini on molekyyli, jota erittää osa ihmisten ja koirien aivoista: hypotalamus. Hänellä on monia rooleja. Mutta mikä meitä kiinnostaa tänään, on hänen osallistumisensakiintymystäTHE sosiaalisia yhteyksiä, luottamus, minäempatia jaäiti-vauva kiinnitys. Japanilaisten tutkijoiden mukaan tämä hormoni olisi keskeinen osa ihmisen ja koiran ystävyyttä ”oksitosiinivälitteisen positiivisen silmukan” ansiosta. Katsotaan mitä se voi olla…

Kokemus nro 1: paljon enemmän kuin pelkkä katse…

Azabu-yliopiston tutkijaryhmä, jota johtaa tohtori Miho Nagasawa, on kehittänyt hyvin erikoisen kokeen. Heidän työnsä on julkaistu lehdessä Tiede, alkaa tarkkailemalla noin kolmekymmentä herraa ja heidän koiriaan puolen tunnin ajan. Tutkijat ajoittivat huolella aika, jonka kukin kakka käytti katsoessaan omistajaansa silmiin. He panivat merkille myös erilaisten muiden vuorovaikutusten (hyväilyt, sanat jne.) keston.

Heidän virtsassaan olevan oksitosiinin pitoisuus mitattiin ennen ja jälkeen näitä vuorovaikutuksia. Tulos: mestarit ja ohitetut koirat pitkä aika asettua olivat ainoita, jotka näkivät heidän oksitosiinitasot nousevat.

koiran ilme
Tekijät: Josephine Amalie Paysen / Unsplash

Koe nro 2: aloitamme alusta, mutta päinvastoin!

Sitten tutkijat yrittivät päinvastaista koetta: he antoivat oksitosiinia puolelle koirista. Sitten he tarkkailivat, kuinka paljon aikaa kukin eläin käytti katsoessaan omistajaansa. Osoittautuu, että oksitosiinia saaneet naiset tuijotti isäntänsä paljon pidempään kuin ne, jotka eivät sitä tehneet.

Tästä huolimatta, näin ei ollut miehillä jotka ovat ehkä vähemmän herkkiä tämän hormonin affektiivisille vaikutuksille tai joissa se voisi myös stimuloida vireyttä (toisin kuin ensimmäisessä kokeessa, tällä kertaa huoneessa oli vieraita, koirat ehkä katselivat heitä).

Jonkin verran myös ensimmäisen kokeen tulokset on vahvistettu koska taas virtsan oksitosiini lisääntyi vain omistajilla, jotka jakoivat pitkän katseen koiransa kanssa. Kuitenkin, Jotain outoa tapahtui: tällä kertaa yhdenkään koiran oksitosiini ei lisääntynyt vuorovaikutuksen aikana. Tämä selittyy sillä tosiasialla, että tässä toisessa kokeessa isännöitsijöitä oli kielletty koskemasta eläintään tai puhumasta hänelle, kaksi elementtiä, jotka olisivat siis välttämättömiä koiran oksitosiinin lisääntymiselle.

chihuahua terveisin
Tekijät: Skeeze / Pixabay

Hyvä ympyrä!

Yhteenvetona, milloin koirasi katsoo sinua silmiinse lisääntyy oksitosiinitasosijoka saa sinut hellämpi häntä kohtaan (hyväilyt, suloiset sanat jne.)mikä lisää hänen oksitosiinitasoaanjoka johtaa hänet sinua tarkkaillaan vielä enemmän… ja niin edelleen!

Se on ihmisen mekanismi, jonka koirat ovat saaneet kontaktistamme

Ensimmäisessä kokeessa oli myös joitain susia ja heidän kouluttajilleen. Nämä eläimet eivät juuri koskaan katsoneet ihmisiin, eikä kenenkään oksitosiini lisääntynyt. Tämä viittaa siihen, että sudet eivät siirtäneet tätä käyttäytymistä koiran jälkeläisilleen. Siksi koirat ovat todennäköisesti kehittäneet sen kosketuksessa ihmisten kanssa kesytyksen aikana.

Katse on erittäin tärkeä rooli ihmisten kommunikaatiossa. Sen avulla voimme ymmärtää toisiamme ja olla yhteydessä. minä’äitien ja heidän vauvojensa kiintymys Oksitosiini ja katse vaikuttavat myös voimakkaasti. Tutkijoiden mukaan se seuraa biologista mekanismia hyvin samankaltainen siihen, jonka juuri näimme miehen ja koiran välillä. Koirat ja vauvat ovat melko machiavellisia. Nämä pienet enkelit ovat kehittäneet erittäin monimutkaisia ​​prosesseja saadakseen meidät halkeilemaan!

pennun ilme
Tekijät: Joel J. Martínez / Unsplash

Pidät myös:

Voiko koira muistaa menneisyyden ja projisoida itsensä tulevaisuuteen?

Osaavatko koirat laskea?

Onko koirilla ajantaju?