Kaikki mitä sinun tulee tietää narttujen raskaudesta ja synnyttämisestä

Mistä tiedät, että koirasi odottaa vauvaa? Kuinka kauan raskaus kestää? Miten kasvatus sujuu? Mitkä ovat varoitusmerkit? Kerromme sinulle kaiken!

Raskauden kesto

Naaraskoiralla tiineys kestää 56-72 päivää parituksesta (noin 2 kuukautta). Kun otamme parittelun referenssinä, väli on melko laaja, koska tiedämme harvoin tarkkaa tiineyden alkamispäivää (ovulaation hetki on arvio ja tuore siittiö voi selviytyä nartun kohdussa 7 päivää).

Raskauden seuraamiseksi tarkemmin, paras tapa on ottaa LH-aalto vertailupisteelle (D-0). Se on hormoni, joka nousee jyrkästi 24-72 tuntia ennen ovulaation alkamista. Raskaus kestää noin 64 päivää LH-huipusta.

Mistä tietää, että koira odottaa vauvoja?

Erilaisia ​​työkaluja voidaan käyttää raskauden diagnoosin tekemiseen:

  • se onultraääni. Se on paras tekniikka. Se voidaan tehdä 21. raskauspäivästä alkaen (LH-huipun jälkeen).

  • Veren relaksiinipitoisuus. Se on istukan tuottama hormoni. Tämä diagnoosi voidaan tehdä 25-29 raskauspäivänä.

  • Vatsan tunnustelu. Sikiön rakkuloita voi tuntua 25. ja 35. päivän välillä. Sitten on okkulttinen vaihe, jossa mitään ei ole käsinkosketeltava noin kymmeneen päivään. Lopulta 45. päivän jälkeen sikiö kasvaa ja sen tunnustelu on silloin mahdollista.

  • Radiografia. Se on hyödyllinen 45. päivästä alkaen, jolloin sikiön luustuminen tapahtuu. Röntgenkuvauksen avulla voidaan myös tunnistaa sikiökuolemat ja tietyt muut poikkeavuudet.

raskaana oleva koira
Luotto: tbob/iStock

Äidin ja sikiön välinen läheinen side

Alkio istuu kohtuun noin 17 päivää hedelmöityksen jälkeen. Sitten istukka lomakkeita. Se mahdollistaa sikiön ja sen äidin välisen vaihdon. Jälkimmäinen siirtää hänelle monia olennaisia ​​asioita: ravinteita, happea, joitain vasta-aineita suojaamaan häntä infektioilta… Pentu puolestaan ​​siirtää jätteensä (esim. virtsan, CO2…) emolleen, jotta tämä evakuoi ne.

Istukassa on rooli ravitsemusd’erittyminenof hengitysja suojaa. Se tuottaa myös erilaisia hormonit. Tällä elimellä ei kuitenkaan ole vain etuja. Se voi myös siirtää tiettyjä bakteereita, myrkkyjä ja lääkkeitä emosta pennulle. Tästä syystä tiineelle koiralle ei saa koskaan antaa lääkitystä ilman eläinlääkärin neuvoja.

Merkkejä siitä, että naaraskoira on pian synnyttämässä

Siinä se, suuri päivä on tulossa! Mutta miten se tunnistaa? On erehtymättömiä merkkejä:

  • Käyttäytymisen muutos 12-24 tuntia ennen synnytystä: naaraskoira eristyy, haukkoo, vapisee, tulee aggressiiviseksi…

  • Supistukset kohdut ilmestyvät 12-24 tuntia ennen synnytystä.

  • Peräsuolen lämpötilan lasku: yksi aste vähemmän 8-24 tuntia ennen porsimista.

  • imetys voi aloittaa 1 viikko ennen jaksoa (tai 1-2 päivää ennen, jos naaraalla on ensimmäinen pentue).

  • Progesteronitason lasku veressä (hormoni) 24-36 tuntia ennen lähtöä.

Miten kasvatus sujuu?

Aluksi yksi sikiön kalvoista (allantois) repeytyy ja aiheuttaa selkeän vuodon. Naaraskoiralla on myös intensiivinen supistukset kohdun ja vatsan, kuten myös pillulle. Ne sallivatkarkottaminen vauvat. Nämä ilmestyvät keskimäärin 20 minuutin välein. Suurimman osan ajasta istukka karkotetaan jokaisen pennun välissä (istukkoja on yhtä monta kuin pentuja).

The kokonaiskesto porsiminen voi olla hyvin pitkä (keskimäärin 6 tuntia, enintään 24 tuntia). Sen jälkeen naaraskoiralla on vihertävää eritystä (lochia) muutaman viikon ajan. Sitten kaikki palautuu normaaliksi, paitsi että perhe saa muutaman pienen karvaisen pään lisää!

Äiti ja hänen pentunsa
Tekijät: Jametlene Resp / Unsplash

Pidät myös:

Erilaiset keskenmenon syyt nartuilla

Naaraskoiran auttaminen: mahdolliset ongelmat (dystocia)

Hermostunut raskaus naaraskoiralla