Englanninsetteri, viehättävä metsästyskoira

Tämä upea osoituskoira on kotoisin Iso-Britanniasta. Se erottuu muista ylevän pilkullisen mekon ja tyylikkään laakeroinnin ansiosta. Sen lisäksi, että hän on erittäin kaunis koira, hän osoittautuu suloiseksi elämänkumppaniksi. Tutustu englanninsetteriin!

Englanninsetterin tarina

Englanninsetteri laukkaa rannalla
Tekijät: Jane Faizullin / iStock

Englanninsetteri polveutuu todennäköisesti espanjalaista alkuperää olevasta pitkäkarvaisesta osoittajakoirasta. Sitä käytettiin keskiajalla siipikarjan metsästykseen. 1800-luvulla Sir Edward Laverack, jota pidetään rodun perustajana, sai kasvattaa settereitä valiten urheimpia ja kauneimpia malleja. Vuonna 1860 hän esitteli ensimmäiset pentunsa englanninsettereinä, mutta rodun standardi vahvistettiin lopulta vasta vuonna 2009! Nykyään englanninsetteri on Ranskan yleisin osoituskoira, ja sitä pidetään myös yhtenä parhaista. Osoittavalla koiralla on se erityispiirre, että se istuu liikkumattomana saaliinsa edessä, kun se on saavutettu. Tästä tulee myös sen nimi, setteri, koska englanninkielinen stop position tarkoittaa ”asettaa”.

Englanninsetteri, tyylikäs ja pilkullinen metsästyskoira

Englanninsetteri seisomassa nurmikolla
Tekijät: CaptureLight / iStock

Englanninsetteri, kuten kaikki setterityyppiset koirat, on hieman aaltoileva turkki, joka ei ole kihara. Useimmiten sen mekko on pilkullinen, mutta värejä on lukuisia: ruskea ja valkoinen, musta ja valkoinen, sitruuna ja valkoinen, oranssi ja valkoinen ja joskus jopa kolmivärinen. Sen pää on pitkänomainen ja sen pähkinänruskeat tai ruskeat silmät ovat erittäin ilmeikkäät. Sen runko on keskipitkä ja sen pitkä, takkuinen häntä kapenee vähitellen kärkeen. Englanninsetteri painaa 25-30 kiloa ja on jopa 68 cm säkäkorkeus.

Englanninsetteri, osoittimesta seurakoiraksi

Englanninsetteripennut leikkimässä köydenvetoa
Tekijät: Jane Faizullin / iStock

Englanninsetteri on erittäin ystävällinen koira. Sen lisäksi, että se on erinomainen metsästyskoira, hän on myös erittäin miellyttävä seurakoira. Se on seurallinen sekä ihmisten että eläinten kanssa, se on ihanteellinen koira perheelle. Lisäksi hän pitää erityisesti lapsista, joiden kanssa hän on yleensä erittäin kärsivällinen ja lempeä. Englanninsetteri tykkää pelata ja harjoitella paljon. Huomaat myös, että talossa tuntemasi lempeä ja pehmoinen koira saa metsästysvaistonsa täysin takaisin heti, kun se löytää itsensä ulos. Tästä syystä on otettava huomioon, että englanninsetteri ei ole helppo kasvattaa. Jos et anna hänelle tarpeeksi liikuntaa, hän löytää sen itse! Mutta et ehkä todella pidä siitä…

Kuinka paljon englanninsetteri maksaa?

Puhdasrotuisen koiran hinta voi riippua siitä, mihin jalostukseen haluat sen ottaa. Keskimäärin englanninsetterin osto maksaa 1 000–1 500 euroa, mutta huomioon on otettava monia parametreja. Etenkin pennun sukupuoli ja joskus sukupuoli. Joka tapauksessa suosi aina pieniä kasvattajia, jotka asettavat koiran hyvinvoinnin kaiken muun edelle.