Dominanssi koirissa: myytti vai todellisuus?

”Hei, sinua työnnetään siellä. Muista: sinä olet pomo! Useimmilla koiranomistajilla on ympärillään ainakin yksi henkilö, joka luulee olevansa ”koirankouluttaja” ja joka saa taitonsa vain laajasta kokemuksesta: ”Katso, perheessäni on aina ollut koiria, joten tunnen heidät erittäin hyvin”. Vaikka se ei alkaisikaan huonosta huomiosta, sinun on parempi tehdä oma kokemuksesi. Jos sinulla on kysyttävää, käy sen sijaan eläinlääkärin tai hyvämaineisen koirien käyttäytymisasiantuntijan luona! Tässä artikkelissa selvitetään, mitä on tiedettävä koirien dominoivasta asemasta.

Mitä on dominanssi koirissa?

Aggressiivinen koira isäntäänsä kohtaan
Tekijät: Piter1977 / iStock

Dominanssi koirissa on teoria, jonka mukaan koirasi päätarkoitus tällä planeetalla on hallita sinua. Tämä halu voi siis johtaa koiran kehittää aggressiivista käytöstä. Jos noudatamme tämän teorian logiikkaa, kun koira kehittää ongelmallisia ja aggressiivisia käyttäytymismalleja, sinun täytyy näyttää hänelle, kuka on pomo. Ongelman ratkaisemiseksi näytämme koirallemme, että olemme häntä vahvempia. Tämä tapahtuu usein voimatasapainon ja liiallisten rangaistusten kautta.

Onneksi, Nykyään behavioristit ovat muuttaneet näkemystään. Pikemminkin heillä on tapana työskennellä a positiivinen koulutus kuin hallitsevassa/dominoivassa suhteessa. Tällä hetkellä tehdään myös uusia tutkimuksia erityisesti aivojen toiminnasta ja oppimisesta. Niiden tavoitteena on siksi ymmärtää paremmin eläinten käyttäytymistä.

Hallitseva/dominoitu suhde: teoria, joka juontaa juurensa suteen

Koira hyppää isäntänsä käteen
Tekijät: Ksenia Raykova / iStock

Koska susia pidetään koiran esi-isänä, dominanssiteoria on sitä perustuu vanhoihin sudeista tehtyihin tutkimuksiin. Havaintojensa aikana tutkijat huomasivat, että laumassa oli paljon aggressiota. Tämä käytös sallittiin luoda hierarkia ryhmässä. Tällä tavalla eläimet saattoivat ”päättää”, mitkä susit saivat ensin ruokaa ja oikeus lisääntyä. Koska koirien katsotaan polveutuvan susista, kuviteltiin, että niiden käyttäytyminen olisi samanlaista. Tämä teoria kuitenkin on täysin kumottu tänäänmutta sattuu niin, että tämä saatu idea jää edelleen joidenkin ihmisten mielikuvitukseen.

Dominanssi koirissa: ehdottomasti myytti!

Koira halaa emäntäänsä
Tekijät: Eva Blanco / iStock

Kuten edellisissä kappaleissa selitettiin, koirien dominointi on todellakin myytti. Valitettavasti tähän teoriaan uskovien ihmisten on luonnollisesti koulutettava lemmikkiään pakotuksen alaisena ja luomalla voimatasapaino. On kuitenkin huomattava, että suhde eläimeen ei voi olla rauhallinen ja tasapainoinen tämän tyyppisellä koulutuksella. Päinvastoin, se voi jopa vahvistaa aggressiivista käyttäytymistä. Koiralla ei ole kykyä ja yksinkertaisesti tahtoa kostaa tai tehdä strategioita vahingoittaakseen ihmistä.

Jos koirasi on aggressiivinen, siinä on jotain ympäristössään tai elämäntyylissään mikä ei sovi hänelle. Hänen kanssaan on silloin varmasti tehtävä työtä ongelman syyn selvittämiseksi. On myös tärkeää oppia koulutustekniikoita, jotka ei vaaranna hyvinvointia ja suhdetta piskiisi. Ympäröi itsesi kaiken tämän vuoksi asiantuntijoilla: koiran käyttäytymisasiantuntija, käyttäytymiseläinlääkäri jne.

Jos haluat lisätietoja ja mennä pidemmälle tässä pohdinnassa, voit lukea Tämä artikkeli Hyvin täynnä !