Cairninterrieri, Westien pieni skotlantilainen esi-isä

Shetlanninlammaskoiran jälkeen jatketaan pientä matkaamme Skotlantiin suloisen cairninterrierin kanssa. Tämä on yksi vanhimmista terrieriroduista ja synnytti jopa Westien! Maalaismainen versio jälkimmäisestä, nämä kaksi rotua ovat edelleen hyvin samankaltaisia.

Cairninterrierin pieni historia

Brown Cairn Terrier koira juoksee
Tekijät: Bigandt Photography / iStock

Kauniista Skotlannista kotoisin oleva Cairninterrieri mainitaan kirjoituksissa jo 1100-luvulla. Mikään ei ole varmaa, mutta varmasti olisi seurausta viikinkien tuomien bassettien, kuten ruotsinpystypaimenkoiran (ruotsalainen Vallhund), ja Länsiylämaan terrierien risteyttämisestä. Alun perin Cairninterrieri kasvatettiin metsästämään kettuja, mäyriä, jyrsijöitä ja muita ”tuholaisia”. Sitä paitsi, hänen nimensä liittyy hänen suosikkimetsästysmaahansa: Cairnsiin. Tämä kelttiläistä alkuperää oleva sana tarkoittaa kaatuneiden kivikasoja (usein neoliittisten rakennusten jäänteitä Skotlannissa), jotka ovat ihanteellisia piilopaikkoja kaneille ja muille pienjyrsijöille. Cairninterrieri, jota pidettiin pitkään liian alkeellisena, koiralaitokset tunnustivat sen lopulta 24. kesäkuuta 1987 ja siitä tuli vähitellen seurakoira.

Maalaismainen pieni koira, jolla on erittäin itsevarma luonne

musta cairnterrieri koira
Laajuus: slowmotiongli / iStock

Älykäs ja iloinen cairninterrieri on hyvä pieni koira päässään ja tassuissaan. Dynaaminen, leikkisä ja erittäin älykäs, hän on miellyttävä seuralainen. Lisäksi sen pieni koko ja seurallinen luonne antavat sinun ottaa sen mukanasi kaikkialle. Ole kuitenkin varovainen, koska hänellä voi olla melko ristiriitainen asenne samaa sukupuolta olevien sukulaistensa kanssa. Kuitenkin, kuten kaikki primitiivityyppiset koirarodut, se riittää seurustella häntä pienestä pitäen jotta suhteet muihin koiriin sujuisivat hyvin. Tämä pieni koira on myös karannut, mutta ollessaan hyvin lähellä isäntänsä, hän ei pääse pitkälle. Se ei ole ihanteellinen vahtikoira, koska hänellä on tapana pitää jokaisesta tapaamastaan ​​ihmisestä! Erittäin aktiivinen ja ketterä Cairninterrieri rakastaa agilityn harjoittelua, jossa hän on erinomaista.

Cairninterrierin fyysiset erityispiirteet

cairninterrieri koira hyppää oksaa
Tekijät: Sven Mewis / iStock

Meidän on myönnettävä se, Cairnin kasvot ovat hirveän ystävällisiä ! Hänen ovelat ja ilkikuriset kasvonsa antavat hänelle pikku kettu kappaleita. Lisäksi rotustandardi on pitkään vertannut sen pään muotoa ketun pään muotoon. Sen pienet kolmion muotoiset korvat ovat pystyssä ja hyvin pystyssä päähän. Hänen hiuksensa ovat kovat ja paksut. Jos annat niiden kasvaa, ne kasvavat pitkiksi, mutta Cairninterrierit hoidetaan yleensä rotustandardien mukaisesti. Sen väri voi vaihdella kermanvärisestä mustaan ​​punaiseen ja harmaaseen. Huomaa kuitenkin, että puhdas musta, valkoinen ja rusketus eivät kuulu standardeihin. Kuitenkin, tummemmat päät ovat erittäin haluttuja. Lisäksi Cairn Terrier on säkäkorkeus 28-31 cm ja painaa koostaan ​​riippuen 6-7,5 kg.

Lopuksi, Cairn Terrierin suosikkimaasto on luonnollisesti luonto ja laajat avoimet tilat, mutta hän on täysin tyytyväinen kaupunkiin, jos hän voi päästää höyryä hyvin säännöllisesti. Cairn on suloinen pieni koira, joka tekee elämästäsi epäilemättä kauniimman!