Briard, tärkeimmät tiedot tästä suuresta nallekarhusta

Briard tai Berger de Brie on iso turkkipallo, jonka sydän on kultaa. Lasten paras ystävä, aikuisten uskollinen kumppani, se ei jätä miellyttämään koko perhettä! Seurallinen, lempeä, ystävällinen ja suojeleva, hän on ranskalainen koira, kuten me pidämme niistä. Tässä on kaikki, mitä sinun tulee tietää tästä suuresta nallekarhusta!

Tämä rotu on luokiteltu ryhmään 1 ”lammas- ja karjakoirat”, numero 113 (FCI).

1. Pieni tarina

Se on rotu française kotoisin Pariisin altaan tasangoista. Se on kuvattu XIVth vuosisadalla metsästyskirja Kirjailija: Gaston Phebus Nimi ”koira Brie” esiintyy puolestaan ​​1aika kertaa vuonna 1809 Täydellinen maatalouskurssi isä Rozierista. Lyhytkarvaisia ​​lammaskoiria kutsutaan nimellä ”Beauceron” ja niitä, joilla on pitkäkarvaiset ”brien koirat”. Näistä kahdesta ryhmästä tulee omia rotujaan 2th osa 1800-luvulla: niiden nimi tehtiin sitten viralliseksi ja niiden ominaisuudet määriteltiin selkeästi.

Rodusta tuli suosittu vuonna 1863 Pariisin koiranäyttelyn jälkeen, jonka aikana Charmante-niminen briarde voitti kunniapalkinnon. Vuonna 1985 Berger de Brie rekisteröitiin 1aika kertaa LOF:ssa (Book of French Origins). Hänen nimensä on Sans-Gene. Vuotta myöhemmin, Ranskanpaimenkoiraklubi perustettiin, jota seurasi Club des Amis du Briard vuonna 1909 ja Association du Berger de Brie vuonna 1988.

Briard
Tekijät: Swedish Fair / Flickr

2. Salaperäinen alkuperä

Tämän rodun tarkkaa alkuperää ei tunneta. Hän on varmasti hyvin vanha ja se yhdistettäisiin esihistoriallisten aikojen ”suokoiraan”. On olemassa erilaisia ​​teorioita. Jotkut ajattelevat, että Briard tulisi risteyksestä Barbet ja D’muinaiset paimenrodut tunnistettu väärin. Toiset väittävät, että se olisi peräisin Barbetin ja Theon välisestä risteyksestä Beauceron.

Myös erilaisia ​​kuulopuheita liikkuu. Sanotaan, että Berger de Brie oli jo paikalla Kaarle Suuri ja että suvereeni omisti sellaisen. Toisaalta, Napoleon, Lafayette et Thomas Jefferson olisi myös ollut yksi näistä hiuspalloista.

3. Iso nallekarhu

The turkki on erittäin pitkä, runsas ja pörröinen. Se muodostaa viikset, parran ja kulmakarvat, jotka usein peittävät silmät. Sen kuiva luonne on ansainnut sille nimen ”vuohenkarva”. Se on värillinen noire, Villikissa, hiiltynyt fawn, harmaa tai sininen, mutta jotkin osat voivat olla vaaleampia tai harmaita. Tummat värit ovat erityisen arvostettuja, ja ruskea, mahonki, valkoinen tai kaksisävyinen takki ei kuulu.

Kaiken kaikkiaan se on suuri eläin: uroksilla 62-68 cm, naarailla 56-64 cm, kaikki painavat 25-40 kg. THE joukko on hoikka, sopusuhtainen, lihaksikas ja notkea. Sen pituus on hieman suurempi kuin sen korkeus. Takarajat kantavat a kaksinkertainen torajyvä hyvin ominaista. Häntä on täysi, hyvin varusteltu, matalalla kannettu ja päättyy koukun muotoon. siellä pää, toisaalta, on melko pitkä ja siinä on selvä pysähdys sieraimien ja kallon yläosan puolivälissä. Lopuksi korvat ovat lyhyet, ei litistyneet ja korkealle asettuneet.

briard
Tekijät: Lornadandy / Pixabay

4. Virheetön suoja

Briard on a uskollinen vahtikoira. Vanha nainen keskiaikainen legenda kertoo, että herransa Sir Aubry de Montdidierin salamurhan jälkeen Briard vietti kuukausia hellittämättä murhaajan etsinnässä, mikä mahdollisti hänen vangitsemisen. Kuningas määräsi sitten taistelun koiran ja tappajan välillä nähdäkseen oikeuden toteutuvan. Eläin selvisi voittajana. Kaksintaistelun patsas pystytettiin jopa hänen itsepäisyyden ja uskollisuuden muistoksi.

Lisäksi Berger de Brie oli myös armeijan käytössä kahden maailmansodan aikana. Hän palveli mm vartija ja D’ensihoitaja (haavoittuneiden etsiminen taistelukentillä). Nykyään sitä käytetään mm lumivyöry koira, opaskoira tai varten seuranta. Se on myös erittäin hyvä lammaskoira. Itse asiassa se on pitkään valittu sen paimentamiskyvyn perusteella.

5. Perheen koira

Briard on erittäin seurallinen, suloinen, hellä ja hellä. Yleisesti ottaen hän tulee hyvin toimeen lasten kanssa : se on ihanteellinen leikkikaveri, rikoskumppani, ystävä, veli ja iso pehmo rakastettavana. Mutta hänen iloisuutensa, herkkyytensä, elefanttimuistinsa ja älykkyytensä vetoavat myös iäkkäisiin ihmisiin. Ei ole epäilystäkään siitä, että tämä koira valloittaa nopeasti koko perheen sydämet!

Hyvä pointti on, että se on eläin melko tasapainoinen luonne : ei aggressiivinen eikä pelokas. Kuitenkin hän ei kestä yksinäisyyttä ja tarvitsee kumppanuutta, rakkautta ja vuorovaikutusta terveelliseen kehitykseen. Joten älä epäröi ottaa häntä mukaan perheesi toimintaan!

Briard
Tekijät: Pete-parta / Flickr

6. Oikea hinta, mutta asianmukainen huolto

Sen runsas turkki voi olla vaikea ylläpitää. Sen pitkät hiukset ovat keskimäärin 7 cm. Siksi on suositeltavaa harjaa niitä vähintään kahdesti viikossa, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa ja vältytään solmuilta. Joten jos sinulla ei ole paljon aikaa tai jos harjaus on sinusta erittäin tylsää toimintaa, Berger de Brie ei ehkä ole oikea rotu sinulle. Mitä tulee ylläpitobudjettiin, se on melko samanlainen kuin muiden suurten rotujen. Mitä tulee ostohintaan, se vaihtelee 700-1000€.

Berger de Brie on myös energinen ja eloisa eläin. Hän on loistava urheilija, jolla on tarvitse kuluttaa. Siksi on myös tarpeen suunnitella aikaa sen kuljettamiseen ja antaa sen hieman laukkaa! Lopuksi sen vaikuttava koko vaatii hyvää koulutusta selkeän hierarkian luomiseksi ja eläimen hallitsemiseksi hyvin.

briard
Tekijät: Lornadandy / Pixabay

7. Hyvä terveys joistakin taipumuksista huolimatta

Briard on eläin maalaismainen ja vankka. Yleisesti ottaen hän on melko hyvässä kunnossa. Sen elinajanodote on noin 10-12 ans. Mutta kuten monet suuret koirat, hän on taipuvainen lonkan dysplasia (vaikuttaa noin 20 %:iin Briardeista) ja oireyhtymä mahalaukun laajeneminen-vääntö.

Tämä rotu on myös altis hämäräsokeus. Sen havaitsemiseksi on geneettinen testi. Tämä voidaan tehdä ennen jalostusta, jotta poikkeama ei siirry jälkeläisiin. Se on tila, joka ilmenee näön menettämisenä heikossa valaistuksessa tai jopa täydellisenä yösokeutena. Noin 11 % briardeista on kantajia, mutta monet ovat terveitä kantajia: heillä ei ole oireita, mutta jos se risteytyy toisen terveen kantajan kanssa, se voi synnyttää sairaita pentuja.

Jonkin verran muita taipumuksia on myös raportoitu: virtsaamisongelmia (esim.: virtsanjohtimen ektopia), ortopedisia (esim. eosinofiilinen panosteiitti), hormonaalisia (esim. kilpirauhasen vajaatoiminta), silmäongelmia (esim.

Briard
Tekijät: Petr Dadák / Flickr

Pidät myös:

Beauceron: tärkeimmät asiat, jotka sinun on tiedettävä tästä vahtikoirasta, jolla on herkkä sydän

Australianpaimenkoira: perusasiat tietää tästä ainutlaatuisesta koirasta!

Belgianpaimenkoira, tärkeimmät tiedot tästä kauniista eläimestä