Azawakh, vinttikoira, joka inspiroi kauneutta ja ihailua

Kuten kaikki vinttikoirat, azawakh on vaikuttava koira. Todellakin, rakenteensa hienostuneisuudesta ja keveydestä huolimatta se tekee vaikutuksen läsnäolollaan ja eleganssillaan. Sen jalat ja häntä näyttävät loputtomalta, niin että se antaa vaikutelman liukastumasta, kun se alkaa liikkua. Hänen erityisen ilmava kävelynsä antaa hänelle hieman snobista ilmaa, jota korostaa se, että hän on melko itsenäinen ja pidättyvä koira.

Pieni tarina Azawakhista

Azawakh juoksee nurmikolla
Laajuus: alekta / iStock

Azawakhin ja vinttikoirien morfologia on niin erilainen kuin muiden koirien, että jotkut uskovat, ettei se ole suden jälkeläinen, vaan eri lajista. Joka tapauksessa tämä rotu olisi varmasti itämaista alkuperää. Aivan kuten muutkin vinttikoiralajikkeet, kuten sloughi, afgaani tai saluki, azawakhit asuivat Etelä-Saharassa vuosituhansia berberiperäisten nomadien kasvattajien kanssa. Sen tehtävänä oli vartioida laumoja, mutta se suojeli myös leirejä ja miehiä mahdollisilta petoeläimiltä ja muilta vaaroilta. 1970-luvulla Eurooppa toivotti ensimmäiset azawakhit tervetulleiksi suoraan Afrikasta. Aluksi heidät luultiin Sloughiksi, jolta he näyttävät hyvin samanlaisilta. Vuonna 1982 FCI tunnusti vihdoin Azawakh Greyhound -rodun.

Azawakh, hienovarainen, mutta voimakas koira

Azawakh juoksee niityllä
Laajuus: alekta / iStock

Tällä vinttikoiralla on pitkä ja ohut pää, sen kallo on lähes litteä. Sen kuono-osa on myös hyvin pitkä ja ohenee lopussa. Sen runko on toisaalta melko lyhyt ja erottuu pitkistä ja ohuista jaloista, mikä antaa vaikutelman, että Azawakh on pitempi kuin pitkä. Yleisesti ottaen hänen lantio on korkeampi kuin hänen säkä. Sen kuiva ja ulkoneva lihaksisto näkyy hyvin sen ohuen ihon alla, joka on peitetty hyvin lyhyillä karvoilla. Azawakhin turkin väri voi vaihdella vaaleasta soopelista tummanruskeaan. Tuojat (mustat hiusviivat) ovat myös sallittuja sekä musta naamio tai valkoinen lista. Lisäksi kilpailuun valkoiset merkit, plastron, harja hännän päässä sekä sukat 4 jalassa ovat pakollisia.

Tämä suuri vinttikoira on uroksilla 64-74 cm ja naarailla 60-70 cm. Sen paino voi vaihdella 15-25 kiloa. Vaikka hänen ulkonäkönsä antaisikin vaikutelman herkästä koirasta, se ei ole ollenkaan totta! Todellakin, alkuperänsä perusteella tämä koira pystyy kestämään suuria lämpötilaeroja. Hän juo ja syö vähän, ja hänen erittäin tiheä ihonsa sallii hänen satuttaa itseään hyvin harvoin.

Azawakh, itsenäinen mutta rakastava koira

Azawakh rannan laidalla
Krediitit: animalinfo / iStock

Kaikki koiran ystävät, jotka eivät tunne vinttikoiraa hyvin, voivat hyvin nopeasti hämmentyä Azawarhin käytöksestä. Hän on todellakin niin itsenäinen, että meillä on tapana verrata häntä kissaan! Jopa kasvatettuna kotona rakastavassa kodissa, hän pysyy melko itsenäisenä, jopa villinä. Melko ujo ja pidättyväinen, hän ei yleensä lähesty ihmisiä, joita hän ei tunne.

Kaikesta huolimatta, älä huoli, tämä kaunis koira osaa myös rakastaa. Hän on hyvin lähellä isäntänsä ja lempeä perheensä kanssa, paitsi että hän päättää milloin halaa. Hän on koira, joka luottaa vain ihmisiin, jotka kohtelevat häntä kunnioittavasti. Lisäksi, jos hän joutuisi kokemaan hylkäämistä tai huonoa kohtelua, se murtaisi hänet ja hänestä tulisi taas ”villi”, kunnes toinen henkilö saa takaisin hänen luottamuksensa, mikä voi kestää hyvin kauan… Tämä ei ole karannut koira, vaan hänen vilkas koiransa ja pelottava henki tarkoittaa, että sinun on joskus oltava erittäin vakuuttava tuodaksesi hänet takaisin luoksesi. Jos haluat koiran, joka on koulutettu sormelle ja silmälle, unohda Azawakh hetikoska et varmasti tarvitse häntä.

Mikä on Azawakhin käyttöönoton hinta?

Jos haluat adoptoida azawakhin vinttikoiran, sinun on ensin tiedettävä, että sen hinta riippuu kasvatuksesta ja siten sen sukulinjasta. Siksi se voi vaihdella suuresti. Joka tapauksessa Azawakh LOF:lle se maksaa keskimäärin 1500 euroa.