Australian Kelpie, paimenkoira, joka polveutuu Dingosta

Dingon esi-isällä, tällä australialaista alkuperää olevalla pienellä koiralla on vastustamattomat kasvot, mutta se ei ole hänen ainoa ominaisuutensa! Erinomainen lammaskoira, hän on säilyttänyt työtaitonsa, nimittäin energiansa, omistautumisensa ja osallistumisensa uusien asioiden oppimiseen.

Tarina Australian Kelpiestä

Kelpie kokoamassa lammaslaumaansa
Tekijät: JohnCarnemolla/iStock

Vuonna 1870 skotlantilainen perhe otti kuusi collieta mukaansa matkalle Australiaan. Nämä skotlantilaiset lammaskoirat herättivät nopeasti maan lampaankasvattajien uteliaisuuden, jotka tekivät vaikutuksen heidän työkykynsä. Australian kelpie olisi siis peräisin australialaisen villikoiran, dingon, ja näiden kuuluisien collien risteytyksestä. Lisäksi yhdestä näistä risteyksistä syntyi tuolloin pieni narttukoira. Sitten hänelle annettiin nimi ”Kelpie”, joka tarkoittaa gaeliksi ”vesien henkeä”. Myöhemmin naaraskoira voitti lammaskoirakilpailun ja antoi lopulta rodulle nimensä. Näin syntyi Australian Kelpie-rotu, joka on hyvin erilainen kuin Australian paimen nimestään huolimatta.

Australian Kelpie, pieni kettumainen lammaskoira

koira syksyllä
Tekijät: stephenallen75 / iStock

Kelpien sanotaan usein olevan ovela koira kuin kettu. Oveluus ei kuitenkaan ole ainoa yhteinen asia, vaan myös fysiikka! Itse asiassa sen pieni kolmion muotoinen pää, pitkä kuono ja pystyt korvat ovat hyvin samanlaisia ​​kuin sen serkku kettu. Hänen turkkinsa on lyhyt ja turkkivärejä on useita. Löydämme erityisesti musta, musta ja ruskea, punainen, punainen ja rusketus, sininen, suklaa ja kerma. Hänen mantelinmuotoiset silmänsä ovat keskikokoiset. Kelpie kantaa häntäänsä matalalla ja se on hieman kaareva. Mitä tulee hänen yleisilmeensä, hänellä on kaunis hyvin kehittynyt lihaksisto. Lisäksi australialainen kelpie-koira painaa yleensä 11-22 kg riippuen siitä, onko se uros vai naaras. Niiden säkäkorkeus ei ylitä 51 cm.

Australian kelpie, energinen ja omistautunut koira

Kaksi koiraa juoksemassa vedessä
Tekijät: Peter_C_Henderson / iStock

väsymätön työntekijä, Australian Kelpie saa päättäväisyytensä alkuperästään paimenkoirana. Kun hänestä on tullut todellinen seurakoira, hän on erittäin lempeä, uskollinen ja tarkkaavainen isäntiensä suhteen kotona. Lisäksi tällä pienellä koiralla on olennon maine helppo kouluttaa, varsinkin kun hän rakastaa miellyttää ihmistä. Erittäin energinen ja aktiivinen Kelpie on virkeä piski. Tästä syystä on parempi tarjota tälle koiralle, joka on tehty asumaan suurissa tiloissa, elämää ulkoilmassa. Jos sinulla on talo, jossa on suuri puutarha, se on hienoa, mutta sen ei pitäisi oikeuttaa sinua tekemään pitkiä kävelylenkkejä.

Mikä hinta Kelpielle?

Jos haluat adoptoida australialaisen kelpien, sinun on maksettava 700-900 euroa. On myös tärkeää tietää, että puhdasrotuisen koiran hinta voi vaihdella kasvattajasta ja koiran sukulinjasta riippuen. Myös sukupuolella voi olla merkitystä, koska naiset ovat yleensä kalliimpia.