Apua, mielestäni koirani on tyhmä

Meillä on usein tapana sanoa vitsillä tai vakavammin, että koiramme on tyhmä heti, kun hän toimii tavalla, jota pidämme tyhmänä. Joskus jopa jotkut ihmiset eivät epäröi huomauttaa meille: ”Eikö koirasi ole vähän tyhmä?” Hän ei näytä ymmärtävän paljon! ». Lisäksi huomaat, että usein ihmiset, joilla ei ole koiraa, sallivat itselleen tällaisen pohdinnan. Voiko koira siis todella olla tyhmä?

koirien älykkyys

koira nostaa tassua
Krediitit: DeRepente / iStock

Ensinnäkin, sanotaanpa heti: mikään koira ei ole tyhmä. Jos koirasi ei kuuntele sinua, se voi johtua sinun välisestä huonosta kommunikaatiosta tai hänen motivaation puutteesta. Koira tarvitsee stimulaatiota ja motivaatiota tehdä jotain. Jos kysyt häneltä paljon palkitsematta häntä, hän ilmeisesti väsyy eikä enää vastaa tilauksiin oikein!

Psykologi Stanley Coren osoitti, että koiralla on kolme älykkyyden muotoa. Ensimmäinen on vaistonvarainen älykkyys joka liittyy nimensä mukaisesti koiran vaistoon. Alkuperästään riippuen metsästyskoiralla voi olla esimerkiksi taipumus seurata riistaa ilman, että olet opettanut sitä, koska se on sen geeneissä. On myös mukautuvaa älykkyyttä joka liittyy koiran kokemukseen: hän toimii tietyissä tilanteissa sen mukaan, mitä on jo kokenut. Lopuksi, työälyä ja tottelevaisuutta vastaa yhdessä tekemääsi työtä. Toisin sanoen koira pystyy oppimaan asioita, jotka aiot opettaa hänelle.

Joten miksi koirasi ei ymmärrä sinua?

Koira, joka teeskentelee olevansa pienen isäntänsä edessä
Tekijät: alexei_tm / iStock

Kuten aiemmin sanoin, jos koirasi ei ymmärrä sinua, se ei johdu siitä, että hän on tyhmä, vaan varmasti siksi tapasi kommunikoida hänen kanssaan ei toimi. Kun pyydät lemmikkiäsi esimerkiksi makuulle, käytä aina samaa sanaa. Koirasi ei todellakaan ymmärrä sanoja ”makaa makuulle” tai ”makaamaan” samalla tavalla. yrittää valitse sana ja käytä aina samaa sanaa jotta et häiritse eläintäsi. Samalla tavalla meillä on usein tapana liittää sanaa eleellä. Tämä ele merkitsee koiralle jotain, joten on tärkeää pitää se aina samana. Varo myös, ettet valitse kahta samanlaista sanaa tai elettä kahdelle eri komennolle, jolloin koirasi voi sekoittaa nämä kaksi.

Jokaisella koiralla on oma oppimisvauhtinsa. Siten eläin osaa täydellisesti istua sisätiloissa ilman, että tekee sitä ulkona. Älä odota koirasi tekevän asioita yksin ilman, että käytät aikaa opettaa häntä. Se vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja harjoittelua. Palkitseminen on myös välttämätöntä oppimisessa. Sinun on oltava tarkka, jotta voit palkita hänet oikeaan aikaan vahvistaaksesi käyttäytymisen, jota odotat häneltä. On tärkeää, että nautit koirasi kouluttamisesta, jotta hän luottaa sinuun ja että hänellä on myös hauskaa. Jos koirasi kokee, että teet jotain vastahakoisesti, hän ei todennäköisesti pane siihen mitään hyvää tahtoa…

Lopuksi muista myös ”kouluttaa” perhettäsi. Jos jokainen koirasi tapaama henkilö antaa hänelle erilaisia ​​käskyjä, köyhä eläin ei todennäköisesti löydä tiensä. Olisi silti sääli, jos koiraasi pidettäisiin idioottina… vaikka hän ei ole sitäkään!