ainoa koira, jolla on pöyhke päässään

Ei kovin yleinen ranskalaisissa kodeissa, kiinanharjakoira on hyvin pieni, melko hoikka koira. Hänen alastomassa versiossaan ei ole karvoja, paitsi päässä, jalkojen kärjessä ja osassa häntää. Erittäin omaperäinen, jopa utelias, kiinanharjakoira pysyy kaikesta huolimatta erittäin siro korkealla ja ylpeällä pääkärryllä.

Tarina kiinanharjakoirasta

Kiinan koira ruohikolla
Krediitit: tsik / iStock

Kuten hänen nimensä osoittaa, et ylläty kuullessani, että tämä koira on alun perin Kiinasta. Hän on hyvin muinaisten rotujen jälkeläinen, jotka juontavat juurensa Han-dynastiaan, joka alkoi vuonna 206 eaa. Joidenkin mielestä tämän koiran alkuperä ulottuu jopa yli 10 000 vuoden taakse! Tuolloin jotkut villikoirat asuivat laumoissa Kiinan maakunnissa. Jälkeenpäin Kiinanharjakoiraa käytettiin suojelemaan omistajansa arvokasta omaisuutta. Hän auttoi myös laivojen merimiehiä tuholaisten metsästämisessä. Lopuksi sitä käytettiin myös valuuttana välilaskuissa monissa Aasian satamissa.

1800-luvun lopulla Kiinanharjakoira saapui Amerikkaan kehittyessään Meksikossa. Lisäksi on hyvin todennäköistä, että hän on meksikolaisen koiran esi-isä. Kiinanharjakoirarotu tunnustettiin vuonna 1972.

Kiinanharjakoira, utelias ja siro eläin

Kiinalainen koira poseeraa seisomassa nurmikolla
Laajuus: slowmotiongli / iStock

Kiinanharjakoiran ulkonäkö ei jätä ketään välinpitämättömäksi. Sekä utelias että söpö, alaston versio on vähintäänkin omaperäinen. Käytännössä karvaton (alaston lajikkeen kohdalla), sillä on karvoja vain päässä, jalkojen päissä sekä hännän päässä. Takki muodostaa runsaan harjan pään yläosaan ja tästä myös sen nimi tulee. Mitä tulee karvavalikoimaan, se turkki koostuu ensimmäisestä aluskarvasta, joka on peitetty pitkillä ja pehmeillä peitekarvoilla. Juuri tätä versiota kutsutaan lempinimellä ”jauhepuff”, joka tarkoittaa ”jauhepuffia”. Kaikki hiusvärit hyväksytään tälle rodulle.

Kiinanharjakoiran runko on melko pitkä ja notkea. Sen häntä on pitkä ja ohut. Hänen päänsä on siro ja hänen katseensa eloisa. Lopuksi hänen korvansa ovat melko suuret päähän verrattuna ja seisovat suorassa. Kiinanharjakoira painaa 3-4 kiloa ja on 28-33 cm pitkä, mikä tekee siitä erittäin pienen koiran!

Kiinanharjakoira: rakastettava, mutta kylmä

Kiinalainen koira takin kanssa kävelyllä ulkona
Tekijät: Sergei Tikhomirov / iStock

Todellinen sisäkoira, Kiinanharjakoira on erittäin rakastettava pieni koira. Tätä tunnetta vahvistaa sen erittäin pieni koko ja haavoittuvuus ulkoisille elementeille. Todellakin, lähes olemattoman karvan vuoksi se on eläin, joka ei siedä kovin hyvin kylmää ja kosteutta. Tästä syystä hän voi asua ilman ongelmia asunnossa. Kuitenkin, kuten kaikki muut koirat, hänen täytyy mennä ulos harjoittelemaan, jopa sateisella säällä. Se riittää sitten laittaa päälle pieni sadetakki suojaamaan ihoa kosteudelta. Hyvin koulutettu kiinanharjakoira on loistava seurakoira. Hänellä on kuitenkin pieni luonne, ja siksi hänet on koulutettava lujasti ja lempeästi. Jos etsit vahtikoiraa, tämä ei todellakaan ole ihanteellinen rotu, mutta epäilemättä se tuo sinulle paljon rakkautta ja iloa.

Kuinka paljon Kiinanharjakoira maksaa?

Kaksi kiinalaista koiraa ulkona
Tekijät: Abramova_Kseniya / iStock

Kiinanharjakoira on erityisen kallis, sillä sen hinta voi vaihdella 700 eurosta 1200 euroon. Sen hinta määräytyy kasvattajan ja siten koiran syntyperän, mutta myös sen sukupuolen mukaan.

Kiinanharjakoira on hyvin lähellä isäntäänsä ja rakastaa lapsia, joten se on ihanteellinen koira perheelle. Asutpa talossa tai kerrostalossa, jos tämä koira osuu silmään, älä epäröi! Tämä on ehdottomasti pehmolelu sinulle.