5 koirarotua, joilla on siniset silmät, geneettinen taipumus

Kuten kissanpennut tai ihmisvauvat, myös pennut syntyvät sinisillä tai harmaasinisillä silmillä rodusta riippumatta. Tämä tunnistettava väri vastaa pigmentin puuttumista silmästä. Kasvaessaan pigmentit aktivoituvat vähitellen antaakseen lopullisen värinsä pennun silmille. Nämä pigmentit tummuvat iiristä enemmän tai vähemmän, hyvin usein kunnes se muuttuu ruskeaksi. Sinisilmäisellä koiralla ei siksi ole melanosyyttejä iiriksessä.

Mutta mistä tämä pigmentin puute johtuu? Onko olemassa koirarotuja, joilla on aina siniset silmät? Tämä on se, mitä löydämme tämän artikkelin loppuosasta.

Mistä siniset silmät tulevat?

lähikuva huskyn sinisistä silmistä
© hybridi – Unsplash

Vaikka koirakavereillamme on pääosin ruskeat silmät, ei ole harvinaista, että vedessä kohtaa minttusilmäinen koira. Miten se tapahtuu? No tiedä, että on olemassa neljä tekijää mikä voi saada koiran säilyttämään siniset silmät aikuisikään asti.

Ensimmäinen tekijä on epäonnistuvien solujen migraatio. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että solut eivät täytä tehtäväänsä ja varmistavat iiriksen pigmentaation.

The merle geeni joka esiintyy hyvin usein australianpaimenkoirilla, mainitakseni vain yhden, on myös tekijä, joka voi aiheuttaa koiran siniset silmät. Todellakin, kuten näimme edellisessä artikkelissa, merle-geeni estää tiettyjä osia koiran turkista ja silmien pigmentaatiosta.

Albinismi on myös sinisilmäisille suotuisa tekijä. Geneettinen ja perinnöllinen sairaus, se aiheuttaa, kuten muissakin lajeissa, melaniinin tuotannon vähenemisen tai kokonaan puuttumisen.

Lopulta se voi olla geeni, joka ei liity turkkiin. Tätä kutsutaan resessiiviseksi geeniksi.

Jotkut koirarodut, joilla on siniset silmät:

Tietyillä koiraroduilla on geneettinen taipumus saada siniset silmät. Jos valitset yhden näistä roduista, sinulla on hyvät mahdollisuudet saada siniset silmät, jotka tuijottavat sinua pitkään, kun olet pöydässä.

Siperian Husky

sinisilmäinen siperianhusky
© format35 – iStock

Husky, joka tunnistetaan tuhansien joukosta susimaisesta ulkonäöstään ja villistä katseestaan, on yksi niistä koirista, joihin ei ole harvinaista törmätä sinisilmäisinä. Heidän silmänsä ovat hyvin usein lävistävät ja uskomattoman kirkkaat, niin että voit hukkua niihin. Äskettäin tehty tutkimus osoitti, että mutaatio olisi vastuussa tästä taipumuksesta. Se olisi 98 600 emäsparin DNA:n osan kopiointi kromosomissa 18. Jälkimmäinen on lähellä ALX4-geeniä, jolla on rooli nisäkkäiden silmän kehityksessä.

Australianpaimenkoira

sinisilmäinen australianpaimenkoira
© ilona-frey – Unsplash

Siniset silmät ovat myös hyvin yleisiä australianpaimenkoirilla. Tämä liittyy merle-geeniin, josta keskustelimme aiemmin. Lisäksi tämä geeni on myös niiden kauniin kolmivärisen värin alkuperä, jota on kaksi muunnelmaa: sininen ja punainen.

Bordercollie

sinisilmäinen reunaliima
© Ksenia-Raykova – iStock

Skotlannista kotoisin oleva pieni koira, joka tunnetaan paimenkoiran taidoistaan, bordercollie on kaikkien rakastama koira. Se on myös merle-geeni, joka altistaa hänet sinisille silmille.

Le Corgi neuletakki

corgi neuletakki siniset silmät
© Rabinger-Photography – iStock

Tiesitkö, että Corgista on kaksi muunnelmaa? Pembroke on tunnetuin, koska se on se, johon Englannin kuningatar rakastui. Mutta Corgi-neuletakissa on myös hienoja ominaisuuksia, kuten se, että se pystyy näyttämään kauniin merle-värin! Siksi tämä geeni suosii rodun sinisiä silmiä.

Shetlanninlammaskoira

sinisilmäinen shetlanninlammaskoira
© 3sbworld – iStock

Toinen koira suoraan Skotlannista, Shetlanninlammaskoira on pieni, tyylikäs koira, jolla on pitkäkarvainen ja bordercollien läheinen serkku. Se on myös merle-geeni, joka edistää sinisiä silmiä tässä rodussa.